Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934656





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Fraude met elektronische betaalkaarten in opmars in regio Antwerpen.
08 juni 2010
Team electronic payment fraud houdt zich exclusief bezig met dit fenomeen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 736.400
Antwerpen / Genk 8 juni 2010

Om de strijd aan te binden tegen bendes die zich bezighouden met fraude met betaalkaarten is er binnen de Federale gerechtelijke politie Antwerpen een team opgericht dat zich exclusief bezighoudt met dit steeds oprukkend fenomeen. Dit team, electronic payment fraud genoemd, is 2 jaar geleden opgericht en heeft sindsdien mooie resultaten geboekt.

In de lift.
In 2009 alleen al zijn 37 verdachten voor de rechtbank geleid, 8 dossiers van skimming, 20-tal dossiers van frauduleuze geldafhalingen, in het vakjargon white plastics genoemd, en dan nog eens 20 dossiers met volledig vervalste betaalkaarten. Naast de 37 voorleidingen zijn er ook nog 9 verdachten bij verstek veroordeeld. Sinds eind vorig jaar merkte de FGP Antwerpen op dat het fenomeen skimming duidelijk in de lift zit. Het laatste half jaar zijn er in het arrondissement Antwerpen alleen al 41 skimincidenten vastgesteld.

Het werkt nu het systeem van skimming?
Skimming is simpelweg het plaatsen van een leesmond voor de originele leesmond op de betaalterminal. Deze apparatuur is technisch zeer vernuftig in elkaar gestoken. Eerst en vooral zie je het bijna niet omdat ze volledig lijkt op de originele leesmond. Het vernuft zit hem in het feit dat er een minuscule camera ter grootte van een speldenkop wordt ingebouwd zodat de code die de nietsvermoedende klant intypt, wordt opgenomen. In dit apparaat zit tevens een magneetlezer die de data op de magneetstrook kopieert.
Al de gekopieerde kaartgegevens worden achteraf op white plastics geplaatst. Dit zijn kaarten die enkel voorzien zijn van een magneetstrook. Dergelijke kaarten vind je overal, bijvoorbeeld geschenkkaarten van warenhuizen. Van zodra de kaartgegevens op de white plastics geplaatst werden kan de bende beginnen ‘cashen’. Ze steken simpelweg een white plastic in een terminal, toetsen de bijbehorende
code in en het geld rolt er uit. Het ‘cashen’ gebeurt niet in hetzelfde land maar wel in het buitenland -VS, Canada, Thailand, Zuid-Afrika,…- Dit toont dan ook aan hoe internationaal deze bendes georganiseerd zijn.

Hoe kan je voorkomen dat jouw betaalkaart wordt gekopieerd?
Eigenlijk is het heel simpel. Als je je hand bij het intoetsen van de code net boven het klavier houdt, kan de code onmogelijk worden opgenomen. Wanneer je als klant denkt dat er skimapparatuur is geplaatst, kan je best onmiddellijk de politie verwittigen en het apparaat niet aanraken.

Shoulder surfing.
Een ander fenomeen dat actueel de kop opsteekt is het zogenaamde shoulder surfing. De daders bevinden zich meestal met 2 in de self banking ruimte van het filiaal. Men houdt de klant, voornamelijk oudere mensen, in het oog en proberen te zien welke code wordt ingetoetst. Eenmaal men de code heeft gezien wordt het slachtoffer afgeleid door de tweede verdachte. Meestal doet men dit door geld te laten vallen en het slachtoffer hierop aan te wijzen of een gesprek aan te gaan. Tijdens dit moment van afleiding steelt de eerste verdachte de kaart die ondertussen terug uit de leesmond is gekomen.
Wanneer het slachtoffer verder wil gaan met de bankverrichting is het zelfs zo dat de daders het slachtoffer verder helpen door hem of haar te wijzen op het feit dat de kaart werd ingeslikt en men best de eerstvolgende werkdag de kaart kan komen ophalen in de bank. Ondertussen hebben de daders de kaart en bijbehorende code en wordt de rekening onmiddellijk geplunderd. Het spreekt dan voor zich dat de meeste feiten tijdens het weekeinde plaatsvinden.

Nóóit laten afleiden.
Sinds begin 2010 zijn er binnen het arrondissement Antwerpen reeds een 70-tal slachtoffers. De enige preventieboodschap die hier kan meegegeven worden is dat je je niet mag laten afleiden tijdens de bankverrichting maar ook weer, net zoals bij skimming, je hand boven het klavier te houden tijdens het intoetsen van de code. Indien je denkt toch slachtoffer te zijn onmiddellijk je kaart laten blokkeren en de politie verwittigen.

Bron : Federale Gerechtelijke politie Antwerpen

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.