Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934658





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
België maakt opmerkelijke stijging en keert eindelijk de trend.
01 juni 2010
Volgens BIPT zet daling internet en telefonie tarieven zich door.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 734.500
Brussel / Genk 1 juni 2010

De ECTA -European Competitive Telecommunications Association- maakte vandaag haar referentiestudie bekend over de kwaliteit van de regulering van de telecomsector in 21 Europese landen -http://www.ectaportal.com/en/REPORTS/Regulatory-Scorecards/Regulatory-Scorecard-2009/-.  Na heel zwakke prestaties in de vorige rapporten -respectievelijk 15e en 16e plaats in 2008 en 2007- blijkt dat de hervormingen van de laatste 2 jaar hun vruchten hebben afgeworpen. België klimt in het klassement namelijk naar de 11e plaats en tekent zo de grootste vooruitgang in Europa op. Het verbeterde ondernemingsklimaat leidde tot een stijging van de investeringen in de telecommunicatiesector met 4,5%.  En ook de consument vaart er wel bij: volgens de nieuwe gegevens die het BIPT vandaag heeft bekend gemaakt, zijn de prijzen voor standaard-internet over de voorbije 2 jaar met gemiddeld een kwart gedaald en die van de goedkoopste GSM abonnementen zelfs met 42 procent.

Eindelijk een "knik".
Minister Van Quickenborne is tevreden met de resultaten van deze studie, die aantonen dat België eindelijk de “knik” heeft gemaakt.  De initiatieven die sinds 2008 werden ondernomen, werpen duidelijk hun eerste vruchten af. Deze zijn samengevat in het Digitaal plan « België 2010-2015 : Digitaal Hart van Europa » :
- Het versterken van de eerlijke concurrentie dankzij betere spelregels :
° Meer personeel voor de Raad voor de Mededinging : een historische boete van 66,3 miljoen euro werd vorig jaar voor het eerst opgelegd aan  een operator.
° Meer bevoegdheden voor de waakhond van  de telecommunicatiesector : het BIPT kan snellere en hogere boetes opleggen. Ook de leiding van het BIPT werd hernieuwd : met de eerste beslissingen van de vernieuwde raad staat België bij de best gerangschikte staten. De prijzen van vaste oproepen naar gsm zullen vanaf deze zomer met 20% dalen dankzij de door het BIPT opgelegde daling van de groothandelsprijzen tussen operatoren die de laagste in Europa zullen zijn. Dankzij deze inspanningen neemt het BIPT de 3e plaats in op 21 toezichthouders na het Verenigd Koninkrijk en Ierland en ex aequo met de Nederlandse en Franse toezichthouders.
-Meer transparantie voor de consumenten dankzij de website van de overheid
www.bestetarief.be waaruit blijkt dat er talrijke voordelige aanbiedingen bestaan. Deze website is een groot succes.
- Meer computers bij de gezinnen via drie PC-plannen, waaronder de actie
Start2Surf@Home die erin bestaat om een heel voordelig computerpakket aan te bieden met een computer, één jaar internetaansluiting en een computeropleiding.  Zoals gisteren aangekondigd, wordt deze actie tot eind 2010 verlengd en wordt het aanbod uitgebreid.
- Meer keuze voor de klanten dankzij een vierde mobiele speler. De veiling zal zoals verwacht dit najaar kunnen plaatsvinden. Bovendien is dankzij de nieuwe wet marktpraktijken -koopjeswet-, een gezamenlijk aanbod van abonnement en smartphone nu mogelijk.  Deze beide maatregelen zullen de penetratie van het mobiel internet in België gevoelig doen toenemen.

Prijsbarometer.
Deze hervormingen hebben een directe impact gehad op de consumentenprijzen die continu zijn gedaald, zoals blijkt uit de nieuwe gegevens van de Prijsbarometer die vandaag door het BIPT zijn bekend gemaakt -http://www.barometretelecom.be/index-nl.htm -:
- Prijzen van standaard internet -2 tot 10 Mbit/s- zijn gemiddeld gedaald met 26,3% voor gemiddeld gebruik sinds het vierde kwartaal van 2007;
- De prijzen van vaste telefonie -Belgisch- zijn gemiddeld gedaald met 9,9% sinds het eerste kwartaal 2007 ;
- De goedkoopste prijzen van pre-paid kaarten voor de GSM zijn sinds het vierde kwartaal 2008 gedaald met 22% voor gemiddeld gebruik;
- De prijzen van de goedkoopste GSM-abonnementen -post-paid- zijn zelfs gedaald met 42% voor gemiddeld gebruik sinds het vierde kwartaal van 2008. 

Goede weg ingeslagen.
Minister van Telecommunicatie Van Quickenborne : “De laatste twee jaren hebben we belangrijke stappen gezet : versterkte toezichthouders, toename van de investeringen, daling van de prijzen voor de klanten en verhoogde transparantie voor de consumenten. Dankzij deze inspanningen wint België aan concurrentievermogen in de telecommunicatiesector.   Ik wil vooral het BIPT feliciteren voor zijn inspanningen die door ECTA worden beloond met een top-3 plaats in de ranking van Europese toezichthouders.   We zijn duidelijk de goede weg ingeslagen, maar we moeten blijven inzetten op de uitvoering van het Digitaal Plan 2010-2015 zodat België binnenkort behoort tot de Europese top op het gebied van de kwaliteit van de regelgeving en de investeringen in de sector van de elektronische communicatie.”

Bron : Van Quickonomie

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds ©

Laatste update ( 01 juni 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.