Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926490





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Aanpak in de strijd tegen rondtrekkende dadergroepen blijkt doeltreffend.
28 mei 2010
Ook misdadigers passen zich aan en evolueren.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 733.500
Brussel / Genk 28 mei 2010

Omdat de aanpak van de rondtrekkende dadergroepen blijkt te werken maar ook de misdadigers zich voortdurend aanpassen en evolueren is een geregelde update van de aanpak noodzakelijk. Onlangs werd een nieuw actieplan uitgewerkt op basis van een evaluatie door alle betrokken actoren. Er werden nieuwe uitdagingen geformuleerd: de bestaande maatregelen worden verstevigd en er worden nieuwe maatregelen genomen.

Positieve evolutie.
Door de integrale en geïntegreerde aanpak van de rondtrekkende dadergroepen worden in de verschillende activiteitsdomeinen alvast positieve evoluties vastgesteld zoals :
- De inbraken in handelszaken en ondernemingen blijven constant dalen sinds 2002 -van 28.089 feiten naar 20.265 feiten in 2009-. Het aantal metaaldiefstallen dat steeg tot 2007, is sterk gedaald tussen 2008 en 2009 van 3.591 naar 1.583 geregistreerde gevallen, ongetwijfeld is deze daling mede te danken aan de dalende prijs van het koper.
- De statistieken betreffende de ladingdiefstallen op autosnelwegen tonen aan hoezeer de arrestatie van een reeks rondtrekkende dadergroepen kan leiden tot een sterke vermindering van dit type diefstallen: in 2005 werden 705 feiten vastgesteld tegenover 127 in 2007. Sindsdien wordt een lichte stijging vastgesteld
-286 in 2009. Een strenge opvolging en een snelle interventie in geval van intense activiteiten van de dadergroepen laten toe het aantal ladingdiefstallen te beperken.
- Omdat werven dikwijls makkelijk toegankelijk zijn, zijn deze populair bij dieven ook al omdat de buit vaak interessant is. In 2009 was er een daling in de vastgestelde feiten van 4.031 in 2008 naar 3.251 in 2009, een daling van maar liefst bijna 20%.

Nieuwe fenomenen.
Eén van de andere activiteitssectoren van de dadergroepen zijn de woninginbraken en deze evolueren niét zo gunstig. Voorlopig blijft het aantal geregistreerde feiten onder het niveau van 2002 toen 70.510 feiten werden vastgesteld, echter tussen 2008 en 2009 was een stijging vast te stellen van 58.343 naar 63.504 feiten. Een tweede sector waarmee rondtrekkende dadergroep zich bezighouden is het fenomeen van z.g. skimming -illegale kopie van de gegevens van de magneetband van een betaalkaart- en ook op dat vlak drong een update van het actieplan van 2007 zich op. Een evaluatie gerealiseerd door alle betrokken actoren werd in september 2009 opgestart. Zo werd de definitie uit 2007 aangevuld met 3 fenomenen namelijk die van skimming, georganiseerde zakkenrollerij en georganiseerde winkeldiefstal. Het gaat om drie fenomenen waarbij een sterke aanwezigheid van rondtrekkende daders wordt vastgesteld. De statistieken betreffende deze drie criminaliteitsvormen stijgen. De sterkste stijging betreft feiten van skimming, het aantal feiten is meer dan verdubbeld tussen 2007 en 2009 -van 419 feiten naar 859
feiten-. De rondtrekkende daders hebben zich almaar meer gericht op en gespecialiseerd in dit type informaticacriminaliteit.

Speerpunten.
Concreet werden er voor de vernieuwde aanpak tien speerpunten gedefinieerd.
- Gebruik van nieuwe technieken van beeldvorming en analyse -beeldvorming scherper afstellen om wijziging van de omgeving en gebruikte methodes snel te kunnen vaststellen-.
- Extra initiatieven inzake de netwerking met externe partners -beroepsorganisaties betrekken bij sensibilisering van de handelaar / ondernemer-.
- Intensiever toepassen van de principes van versterkt bestuur o.m. op het domein van de lokale overheden inzake openbare orde, verplichting opleggen aan handelaars om diefstalgevoelige goederen te registreren enz.
- Specifieke maatregelen ten aanzien van diefstal van juwelen zoals het minder diefstalgevoelig maken van juwelen en maatregelen om deze sneller te kunnen identificeren door politiediensten.
- Verbeteren van de opvang nazorg- van slachtoffers door herbezoek door bijv. de lokale politie.
- Het huidig bestaande netwerk van politionele referentiepersonen dat in het kader van rondtrekkende daders functioneert zal op elk niveau verder worden uitgebouwd en versterkt.
- Maatregelen om de gerechtelijke aanpak aan te scherpen waar nodig, onder meer naar nieuwe criminaliteitsfenomenen en door een optimaal gebruik van specifieke onderzoeksmethoden.
- Maatregelen om de strafuitvoering effectiever te maken, onder meer door de overbrenging van gevonniste personen naar het land van herkomst met het oog op de strafuitvoering aldaar.
- Een doorgedreven aanpak van netwerken die minderjarigen exploiteren.
- De problematiek blijvend op de Europese en internationale agenda plaatsen, onder meer in het kader van het Europese voorzitterschap.

Stap in de richting.
Deze vernieuwde aanpak betekent opnieuw een stap in de richting van een meer efficiënte en effectieve bestrijding van de rondtrekkende daders en zal met gezamenlijke inspanningen leiden tot een veiliger samenleving. Veiligheid is immers een zaak van iedereen.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Bron : Federale Politie
Bewerking : jvds ©


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.