Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926491





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
N-VA vermoedt misbruik van stemrecht.
25 mei 2010
Franstaligen in buitenland laten zich registreren in B-H-V.

Paginabezoekers Website Morsum Magnificat: 732.700
Brussel / Genk 25 mei 2010

Franstalig misbruik van stemrecht uit buitenland loopt nog op.
 
Vandaag blijkt dat een derde van de kiezers uit het buitenland zich registreren in de kieskring B-H-V. Dat is nog veel meer dan de 25 % in 2007. Volgens N-VA-Kamerlid Ben Weyts registreren heel wat Franstaligen zich bewust in B-H-V omdat ze zo zetels van de Vlamingen kunnen afsnoepen, ten voordele van de Franstalige partijen. De N-VA wil dat Belgen in het buitenland zich enkel kunnen laten registreren in een gemeente waar zijzelf of hun -groot- ouders een band mee kunnen aantonen.

Gemeente naar keuze.
Sinds de verkiezingen van 2003 kunnen Belgen die hun verblijfplaats hebben in het buitenland deelnemen aan de federale verkiezingen. Uit de analyse van de vorige verkiezingsuitslagen blijkt dat 70% van die stemmen naar Franstalige partijen gaan.  Weyts, N-VA-lijsttrekker in B-H-V, wijst er op dat de kiezers in het buitenland zich mogen registreren in een gemeente naar keuze, ook al hebben ze geen enkele band met die gemeente. In de praktijk laten heel wat Franstalige kiezers zich registreren in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. B-H-V is immers de enige kieskring in het land waar Franstalige en Vlaamse lijsten elkaar beconcurreren. Momenteel zijn er 22 zetels waarvan er 13 naar Franstalige partijen gaan. “De eerste verkiezing na de invoering van het stemrecht voor Belgen in het buitenland, verschoof er in B-H-V niet toevallig een Vlaamse zetel naar de Franstaligen” stelt Weyts. 

Opgelopen tot 33%.
In 2007 registreerden 27% van de kiezers uit het buitenland zich in B-H-V. Vandaag blijkt dit aantal al opgelopen tot 33%. “De kieskring B-H-V heeft 15% van de Belgische bevolking maar het percentage kiezers uit het buitenland is meer dan dubbel zo groot. Dat wijst op misbruik”, zegt Weyts. Daarenboven worden de stemmen van diegenen die per brief stemmen, ook nog eens bij de kieskring B-H-V gevoegd. De optelsom van dit alles maakt dat de Franstaligen parlementszetels winnen ten koste van de Vlamingen.

Facebook.
“Ook nu weer verschenen op Franstalige websites en op facebook oproepen om zich als kiezer in het buitenland te laten registreren in een gemeente in B-H-V”, zegt Weyts -zie onder meer
http://www.facebook.com/posted.php?id=117672878255299&share_id=107273109318148&comments=1#!/group.php?gid=124501474231890&ref=share-
 
Oproep tot wijziging systeem.
“Ik hoor zoveel Franstaligen zeggen dat ze houden van België en van de Vlamingen. Maar een kans om zetels af te snoepen van die Vlamingen, laten sommigen blijkbaar niet liggen.” Weyts roept dan ook op tot een wijziging van het systeem zodat Belgen in het buitenland zich enkel kunnen laten registreren in een gemeente waar zijzelf of hun -groot- ouders – indien ze zelf nooit in België verbleven -  een band mee kunnen aantonen.

Bron: Ben Weyts N-VA, Lijsttrekker B-H-V

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds ©


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.