Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926491





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Afvalzwendel wordt op Europees vlak aangepakt
20 mei 2010
Negentien lidstaten komen naar België voor trainingsweek.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 731.700
Brussel / Kalken / Genk 20 mei 2010

Van 18 tot 20 mei 2010 zijn politieambtenaren uit 19 Europese lidstaten op bezoek bij de Belgische geïntegreerde politie voor den trainingsseminarie rond afvalzwendel en illegaal afvaltransport. Deze trainingssessie is een eerste concrete stap in het kader van het Augias-project, een van de grote aandachtspunten van de geïntegreerde politie tijdens het nakende Europese voorzitterschap.

Prioriteiten.
Op 1 juli 2010 wordt België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Tijdens het voorzitterschap kan ook de Belgische geïntegreerde politie enkele prioriteiten naar voor schuiven die gefinancierd worden door de Europese Commissie. Een van die prioriteiten is de Europese aanpak van illegaal afval, een fenomeen dat geen rekening houdt met landsgrenzen en enkel een halt kan toegeroepen worden door een internationale en geïntegreerde aanpak. Afvalzwendel hangt onmiskenbaar vast aan illegaal afvaltransport. Een efficiënte manier om afvalzwendel te bestrijden is dan ook na te gaan of het vervoer van de afvalstoffen gebeurt volgens de opgelegde regels.

Geen ver-van-mijn-bedshow.
Ver van mijn bed, denkt u? Afvalzwendel en de hele problematiek rond afvaltransport is iets dat iedereen aanbelangt. Iedere Belg betaalt voor de ecologische verwerking van zijn koelkast bij aankoop maar wie weet dat deze na inlevering vaak in brokken opduikt in de Afrikaanse natuur?
Smaken ‘kip à la dioxine’ met appelmoes en frietjes of verse groentjes gekweekt in een met cadmium verzadigde grond dan even goed?
Dit zijn de niet te onderschatten risico's bij een afvalbeleid dat bepaald wordt door de afvalmaffia.

Malafide personen.
Om het milieu en de volksgezondheid te beschermen zijn heel wat regels in het leven geroepen om de opslag, het vervoer en de verwerking van allerlei soorten afval aan banden te leggen. Maar geregeld slaan malafide personen munt uit het niet respecteren van deze regels en dit ten koste van maatschappij, economie, milieu en vooral van de volksgezondheid. Eén van de kerntaken van alle politiediensten is zorgen voor de veiligheid van de bevolking. Als milieu en volksgezondheid op het spel staan, moet er zonder aarzelen krachtdadig worden ingegrepen en daarom is dit fenomeen een van de prioriteiten
voor de politie tijdens het EU-voorzitterschap.

Trainingweek Augias: 4 acties op 2 dagen.
Het ambitieuze project Augias -genoemd naar de Griekse mythische figuur Augias met zijn enorm vuile dierenstallen- loopt twee jaar en kent een vaste planning waarin Europese experts en medewerkers tijdens conferenties, vergaderingen en controleacties hun beste beentje zullen voorzetten om tot een gezamenlijke aanpak te komen, het nodige materiaal daartoe te ontwikkelen en te testen op
gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en efficiëntie.

De doelstellingen van het project zijn:
° Een duidelijk en accuraat beeld krijgen van de huidige toestand wat betreft afvaltransporten en afvalzwendel in en rond Europa.
° Politiemensen bewust maken van het probleem en de handhaving van de regelgeving vergemakkelijken door de ontwikkeling van een handboek, een eenvormig vattingsformulier en opleidingen.
° Een uniforme, Europese aanpak van het fenomeen.
° Een schoner en veiliger leefmilieu.

Deelnemende landen.
Het internationale trainingsseminarie in Brussel, dat morgenochtend eindigt, is een eerste concrete stap naar een Europese aanpak. Er nemen delegaties uit 19 Europese lidstaten aan deel: Hongarije, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Letland, Polen, Slovenië, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Nederland en België.
De hoofdbrok van dit seminarie bestaat uit vier controleacties op het terrein: een grensoverschrijdende in samenwerking met Nederlandse collega’s -in het kader van de Benelux akkoorden-, een langs de autosnelweg E17 waarbij commissaris-generaal Fernand Koekelberg zal zijn en twee havencontroles, respectievelijk in de havens van Gent en Antwerpen. Deze controles worden uitgevoerd door de Belgische politie- en inspectiediensten en de buitenlandse politieambtenaren zullen observeren.

Internationale actie volgt.
In het najaar volgt een grootscheepse internationale actie met de bedoeling afvaltransporten over de weg, het spoor, waterlopen en zee te controleren. De eerste concrete resultaten van het project Augias worden verwacht tijdens het Belgische voorzitterschap in de tweede helft van 2010. Hongarije, dat het
voorzitterschap van België overneemt op 1 januari 2011, zal het project verder opvolgen.

Bron: Federale Politie

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds ©

Laatste update ( 20 mei 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.