Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934658





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Bliksemafleiders Genk : Goed en minder goed nieuws-Update1
19 mei 2010
Overspanningsbeveiliging aanwezig, gebruik van ladders in vraag.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 731.400
Genk 19 mei 2010.

--- Update 1 18:00 20/5/10
--- wijziging 06:30 20/5/10

Wie mag bliksemafleiders plaatsen, zie hier de NBN C18-100 uit mei 1985 pagina 1 pagina 2 Er is geen enkel organisme dat erkend is om bliksemafleiders te keuren, malafide bedrijven kunnen nog steeds verder gaan met het leveren van knoeiwerk-sic- kennis ontbreekt overal. 

Het moet blijken dat de stad Genk vandaag de bliksemafleider -een kooi van Faraday- van de werkwinkel aan de Europalaan heeft gecontroleerd. Om de platte daken te bereiken werd gebruik gemaakt van twee ladders; één tussenstuk, zonder voldoende basis om vanaf de grond op het eerste dak te kunnen klimmen, vervolgens een driedelige ladder tussen het eerste en het bovenste dak.

Werken op hoogten.
Het is zo dat collectieve arbeidsmiddelen altijd voorrang hebben op de individuele, waarom stelt stad Genk geen hoogwerker ter beschikking om de werknemers op het dak te brengen? Dat is in ieder geval veiliger, een ladder mag maar onder beperkte voorwaarden worden gebruikt, voorwaarden waaraan volgens deze redactie niet is voldaan, zoja, zijn de regels voor het gebruik van ladders niet gerespecteerd, we citeren :

KB 31 augustus 2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen
voor tijdelijke werkzaamheden op hoogten :
art. 6 § 5. Het overstappen van een toegangsmiddel op platformen, vloeren of loopbruggen en omgekeerd mag geen bijkomende risico’s op vallen opleveren.

Onderafdeling III. — Specifieke bepalingen betreffende
het gebruik
van ladders, trapladders en platformladders:
Art. 8. De werkgever beperkt het gebruik van ladders, trapladders en platformladders als werkpost op hoogte tot omstandigheden waarin, gelet op de bepalingen van artikel 5, het gebruik van andere, veiligere arbeidsmiddelen niet verantwoord is, gelet op het geringe risico en gelet op, hetzij de korte gebruiksduur, hetzij de bestaande kenmerken van de arbeidsplaats en werkposten die de werkgever niet kan veranderen.  Draagbare ladders worden ondersteund en rusten op stabiele en stevige steunpunten met passende afmetingen zodanig dat zij, inzonderheid, onbeweeglijk blijven. Het wegglijden van de voet van draagbare ladders tijdens het gebruik wordt tegengegaan hetzij door de boven- of onderkant van de ladderbomen vast te zetten, hetzij door middel van een antislipinrichting of een andere gelijkwaardige doeltreffende oplossing.
Toegangsladders steken voldoende boven het toegangsniveau uit, tenzij andere voorzieningen werden getroffen om een veilig houvast te waarborgen.

Gebruik van ladders moet beperkt blijven.



Deze lage aluminium ladder was nergens vastgemaakt en steekt evenmin voldoende boven het dak uit, de stabiliteit van de constructie op de dakrand is ons niet bekend, we kunnen ons niet inbeelden, dat deze werden aangebracht als handgreep ...

Ladders bleven onbeheerd achter.
Toen wij deze namiddag als passagier met de trein van Brussel het station van Genk binnenreden, viel het op dat de ladders werden achtergelaten -zonder dat deze ergens bevestigd werden-. Het personeel van de werkwinkel was niet eens op de hoogte dat er nog ladders aanwezig waren, er werd wel bevestigd dat het ladders van de stad Genk waren die gediend hebben om de bliksemafleider te inspecteren.

Conformiteit met de NBN C18-100 in vraag.



Foto links : de leiding van de aarding is bij het opstijgen niet tegen mogelijke beschadigingen beschermd -art.3.4.3. van de NBN C18-100.  Foto rechts : bruuske verandering van richting van de leidingen -zeker in een daalleiding- zijn te vermijden -dat kan een bliksem doen afspringen-. 

Goed nieuws : een overspanningsbeveiliging wel aanwezig.
We geven toe dat wij sceptisch stonden tegenover de toepassing van art. 136-2 van het AREI -overspanningsbeveiliging- maar deze keer werd die wel degelijk aangebracht, of de juiste toestellen werden gebruikt hebben we niet gezien en evenmin of de equipotentiaalverbinding met de laagspanningaarding is gerealiseerd én of de afgaande leidingen -ondergronds- met elkaar verbonden zijn, we zien immers geen inspectieputten.

Conformiteit met de NBN C18-100.
Aan de hand van diverse foto's moeten we de conformiteit van de installatie met de NBN C18-100 in twijfel trekken, zekerheid over het geheel van de installatie hebben we echter niet.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 21 mei 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.