Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934661





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Gebruik van stedelijk afvalophaalingssyteem verplicht
19 mei 2010
Dumpen van huishoudelijk restafval in container niét toegestaan

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 731.300
Genk 18 mei 2010

--- Update 1 06:30 19/5/10.

De visie van een dorp dat zich stadsallures aanmeet.
In een e-mail van 17 mei 2010 om 11:39 stelt Tim L. van de dienst Reiniging -Genk- : " Een burger kan ook een aparte container hebben voor huishoudelijk afval, indien hij die via de externe afvalophaling laat ledigen. Wie hij hier van laat meeprofiteren, beslist de betaler!" einde citaat. Het is hoogtijd dat de Genkse dienst reiniging het afvalstoffendecreet leest.  In een andere e-mail van maandag 17 mei 2010 om 07:45u stelt Tim L. van de Genkse dienst reiniging kort en "onzinnig" het volgende : " Huisvuil mag in containers van bedrijven gedeponeerd worden, als deze er de toelating voor geven. Zij betalen, dus zij bepalen! " einde citaat.  Aangezien stad Genk overal met de knip klaar staat, bepalen "zij" -dus niet het decreet- overal hoe het moet. Vuilzakken kopen moeten alleen degenen die "hun" vriendjes niet zijn of hun politiek gedachtegoed niet beamen -sic-. Is er hier soms sprake van discriminatie?

Asresten worden hier in de tuin gedumpt ..



Heeft stadspersoneel soms geen voorbeeldfunctie?

Asresten.
Met zijn e-mail van 17 mei 2010 om 07:45u laat Tom L. van de Genkse dienst reiniging ook weten, dat asresten van kachels niet naar het containerpark, maar bij het restafval moeten worden gelegd, dat is duidelijk, maar we hebben aan Tim een voorbeeld gegeven van iemand die dat in de tuin ophoopt, dezelfde als degene die zijn restafval in de container van het Horecabedrijf deponeert,het gaat om stadspersoneel van Genk....
--- einde update 1

Op 08 april j.l. publiceerden wij op deze site een artikel onder de titel: Genk onderneemt actie tegen zwerfvuil. Bij het artikel werd een foto gepubliceerd van een onherkenbaar gemaakte persoon die 's-morgens vroeg druk doende was om zijn huishoudelijk afval in een container te dumpen, bezigheid die hij overigens zeer regelmatig uitoefent.

Toegestaan?
Betweters probeerden ons wijs te maken dat "wij" fout zaten en dat het is toegestaan om, met toestemming van de
huurder van de container, huishoudelijk afval in containers te deponeren. Uiteraard waren wij zeker van onze zienswijze én interpretatie, het is zondermeer niét toegestaan om in andermans container huisafval te dumpen en om dat te staven verwijzen naar de artikels 12 en 15 van het Vlaams afvalstoffendecreet dat voor elke lezer duidelijk zou moeten zijn, onderstaand de letterlijke teksten van de aangehaalde artikels.

Afvalstoffendecreet
Decreet van 2 juli 1981 betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen.

Artikel 12:
Het is verboden afvalstoffen achter te laten of te beheren in strijd met de voorschriften van dit decreet of de uitvoeringsbesluiten ervan.
 
Artikel 15.
§ 1 Elke gemeente draagt er, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten, zorg voor dat de huishoudelijke
afvalstoffen maximaal worden voorkomen of hergebruikt, op regelmatige tijdstippen worden opgehaald of op een andere
wijze worden ingezameld, en worden verwerkt overeenkomstig artikelen 14 en 16, § 1 en § 2.
§ 2 Onverminderd de bepalingen van dit decreet worden de ophaling en inzameling van huishoudelijke afvalstoffen bij
gemeentelijk reglement geregeld.

Gemeente
Het is dus de gemeente die instaat voor de goede werking en naleving van dit onderdeel van het decreet. Indien zij weet
heeft van z.g. ontwijkgedrag van bepaalde inwoners zou men mogen verwachten dat hiertegen actie wordt ondernomen zodat personen op die manier worden gedwongen zich te houden aan de wettelijk regels en bepalingen. Niet alleen is dit ontwijkgedrag een vorm van sluikstorten -waar fikse boetes op staan- maar bovendien is het sorteren van afval in het leven geroepen om zoveel mogelijk te recycleren zodat onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wordt gehouden, een overweging die dergelijke sluikstorters duidelijk niet bezighoudt.

Onverstandig.
Het is onverstandig om huisafval op die manier van de hand te doen, doodeenvoudig omdat het verwerken van afval van
een KMO duurder is. Maar wellicht gaat het hier om "hand- en spandiensten" de éne mag dit en de andere doet de ogen dicht, zo gaat het in een dorp.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds
©

Laatste update ( 24 mei 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.