Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934655





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Toevloed nieuwe Belgen met méér dan 75 procent gestegen.
13 mei 2010
Minister Bourgeois maakt drie miljoen vrij voor onthaal nieuwkomers.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 729.500
Brussel / Genk 13 mei 2010

Ondermeer door de regularisatiecampagne van de federale regering eind vorig jaar zijn er 75,68 % meer nieuwkomers in Vlaanderen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit recente cijfers. Voor het onthaal van deze nieuwkomers stelt minister Bourgeois 3 miljoen euro ter beschikking.

Nederlands leren en integreren.
Minister Bourgeois verwoordt het als volgt: "De Vlaamse onthaalbureaus zullen deze extra instroom moeten opvangen. Het is belangrijk dat nieuwkomers zo snel mogelijk Nederlands leren en zich integreren in de Vlaamse samenleving. Integratie en kennis van het Nederlands zijn dé weg naar werk, naar onderwijs en naar meer kansen in het algemeen. Iedereen heeft daar voordeel mee.” 

                     Lijst totale instroom.

 

60.000ste inburgeraar in de bloemetjes.
Sinds 1 april 2004 -start inburgeringsdecreet- zijn er al tienduizenden nieuwkomers in Vlaanderen die zich inschreven voor een inburgeringscursus. Vanmorgen tekende de 60.000ste inburgeraar haar contract in het Onthaalbureau Atlas in Antwerpen. Minister Bourgeois was daarbij aanwezig, samen met schepen Monica De Coninck. Het gaat om een Nepalese mevrouw die naar Vlaanderen komt in het kader van gezinshereniging. Ook twee mensen die een inburgeringscursus met succes hebben afgerond werden in de bloemetjes gezet.

Verplicht inburgeringstraject.
Een inburgeringscursus houdt in dat de nieuwe Vlaming een cursus Nederlands en een cursus Maatschappelijke Oriëntatie volgt. Daarna krijgt elke inburgeraar een trajectbegeleiding naar eventuele verdere opleiding en naar werk. Mensen van buiten de Europese Unie die sinds april 2004 aankomen in Vlaanderen, zijn verplicht om dit inburgeringstraject te volgen. Anderen kunnen zich vrijwillig inschrijven.
De Vlaamse Overheid verplicht deze inburgeringscursus -De Waalse en de Brusselse niet- om nieuwkomers meer kansen te bieden. Meer inzicht in onze samenleving en de kennis van het Nederlands verhogen de kansen op integratie bij nieuwe Vlamingen.

Overwinning.
Het tekenen van het 60.000ste inburgeringscontract in zes jaar tijd is een 60.000ste overwinning op achterstand en discriminatie van nieuwe Vlamingen. En een 60.000ste kans op een betere integratie.
Daar heeft iedereen bij te winnen. Oude én nieuwe Vlamingen.

Recente cijfers van inburgeraars sinds 1 april 2004.

                          Lijst inburgeraars

Bron: Geert Bourgeois, Vlaams minister van Bestuurszaken,
Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand

nvdr :
De Vlaamse regering maakt dus 3 miljoen Euro vrij om mensen van vreemde origine te motiveren om óók naar België te komen, zoals velen voor hen dat ook al deden. Wij vragen ons af of een démotiveringsbeleid niet effectiever en op termijn eerlijker zou zijn. Het getuigt van een manifest gebrek aan geweten om buitenlanders, die familie, have en goed achterlaten, naar België te lokken, goed wetend dat men over onvoldoende opvangcapaciteit beschikt en hen bovendien geen fatsoenlijk werk noch woonst kan garanderen, kortom hen geen menswaardig bestaan kan geven.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 13 mei 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.