Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934392





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk : OCMW Voorzitter liegt over oorzaak vertraging bliksemafleiders.
04 mei 2010
Geklungel en gemis aan kennis is de reden van niet verwijdering illegale tuigen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 727.000
Genk 4 april 2010.

Het staat als een paal boven water, dat het OCMW van Genk "klungelde" in het dossier van de bliksemafleiders op Heiderust en Herfstvreugde, maar hoe dan ook, Voorzitter Vandebrouck liegt aan het  Belang van Limburg van vandaag. 

De stad onder Gabriëls negeerde oproepen FANC.
In 2003, 2004 en 2005 werden door het Federaal Agentschap Nucleiare Controle ondermeer mailings aan de stad Genk gestuurd dat de aanwezige illegale radioactieve tuigen dienden te worden verwijderd. Het ging om ondermeer drie stuks in het domein Bokrijk, één op de kerk van Kolderbos, één op de kerk van Boxbergheide en twee op de respectievelijke OCMW rusthuizen Heiderust en Herfstvreugde, maar de stad Genk trok zich van de wet en de mailings niets aan. Reeds op 21 augustus 2004 stelde het FANC Proces Verbaal lastens het OCMW van Genk.

Parket.
Dat zo'n illegaal radioactief tuig schadelijk is voor de gezondheid en dat de masten waarop deze gevaarlijke tuigen staan, onstabiel zijn, vooral deze van Heiderust, kan het OCMW niet schelen. Probleem met die tuigen is dat ze niét beter zijn dan de klassieke Fraklin staaf, maar wél een gevaar betekenen voor de volksgezondheid vanwege de Radionucliden Radium 226, wat botkanker veroorzaakt en Americium 241 dat leverkanker veroorzaakt, het is dan ook een schande dat het OCMW die tuigen op een RVT laat staan. Normaal zou het Parket van Tongeren moeten optreden, maar omdat Parketten "Baroniën" zijn, gebeurt dat hier niet -sic-.

Geen bedrijf uit Hasselt  maar wel uit Genk.
Pas op 6 oktober 2006 sluit het OCMW van Genk een zeer eigenaardige overeenkomst af met Ingenieursbureau  Gordons uit de Mosselerlaan in Genk -woont daar soms ook niemand van het OCMW van Genk?- In de "ereloonovereenkomst met de ontwerper" verwijst het OCMW van Genk naar een KB van 21 augustus 1985, maar dit KB is niet relevant, het OCMW van Genk weet niet waarover ze het heeft. Ook Gordons weet niet goed waarover het gaat en speelt de opdracht door aan een studiebureau uit Hasselt dat nota bene ook een offerte voor een ontwerp indiende maar uit de boot viel. "Bedrijven uit Hasselt mogen in Genk niet werken, Gordons heeft in Genk goede contacten ..." zei de zaakvoerder achteraf aan deze redactie. Het studiebureau uit Hasselt viel destijds uit de boot, de opdracht móest naar Gordons, ook Fabricom-Technum viel toen uit de boot. Gordons vroeg destijds 1.100 € voor de studie -uiteraard veel te weinig -, nu kost dezelfde studie 12.500 €. Genk heeft dan nog de lef om de schuld in andermans schoenen te schuiven. 

Knoeien met wijze van aanbesteden.
Het ingenieursbureau uit Hasselt ontdekt snel dat Gordons, door het onderschrijven van de overeenkomst dd  6.10.2006, een blunder van formaat heeft begaan waardoor zij slechts een fractie van de erelonen kan claimen van waar ze recht op heeft. Niettegenstaande dat stelt het Hasselts ingenieursbureau toch een dossier op waaruit blijkt dat het een "openbare aanbesteding" moet worden.  Blijkt dat het OCMW van Genk de voorwaarden wijzigt zonder het studiebureau daarvan op de hoogte te brengen waardoor heibel ontstaat tussen Gordons en Eltrowill. Gordons, die met het OCMW communiceert, struikelt en de zaak springt om een nog onduidelijke reden af, het OCMW dreigt men een advocaat maar zover komt het nooit, ergo, in plaats van schade te claimen, betaalt het OCMW van Genk met veel plezier het factuur VVC.06.007/p van 13 september 2004 aan Gordons, de betaling van 867,52 € gebeurt op 6 november 2006.

Liegen aan de politie.
Wegens overeenkomsten tussen het Federaal parket, het College van Procureurs, het FANC en de Federale Politie milieu, werd overal aan de lokale politie gevraagd uit te kijken naar de illegale radioactieve opvangers, als gevolg daarvan kreeg ook het OCMW van Genk van commissaris Alex Marlut een waarschuwing. Met haar brief TFD/VT/012 van 22 januari 2009 stuurde het OCMW van Genk de commissaris met een kluitje in het riet, mensen en journalisten blaasjes wijsmaken kan OCMW Voorzitter Guido Vandebrouck blijkbaar wel.

Investeren onder niet relevante voorwendsels.
Indien het OCMW de illegale en verbaliseerde gevaarlijke tuigen met kennis van zaken had willen verwijderen, dan had dat perfect wettelijk gekund. Wanneer een aanneming maximum 5.000,- € of 200.000 Bef. kost -wat hier het geval was -, dan had het OCMW van Genk dat, middels een doodeenvoudige bestelbon, kunnen doen, dat is een procedure die in de Codex te vinden is, de gemeente Herent maakte daar ook gebruik van.  Nu heeft Genk het gefikst dat alleen al de verwijdering van de radioactieve tuigen 7.260 € kost. Wat al in 1972 -wet van 4 april 1972- had moeten gebeuren, gaat men nu in Genk, onder valse voorwendsels realiseren, dat kost nog eens 126.231,25 €.

Onzin.
Aan leken maakt het OCMW wijs dat er eerst een "Kooi van Faraday" dient aangelegd en dat pas daarna de radioactieve opvanger, om veiligheidsredenen, mag verwijderd worden! In werkelijkheid is het zo dat de gebouwen momenteel geen wettelijke of afdoende bliksemafleider hebben, de radioactieve opvanger is immers een gadget, ergo, omdat die bliksemafleider niet conform is, betekent deze nog een extra gevaar voor blikseminslag! Wanneer de radioactieve opvanger én de mast zijn verwijderd, is het risico dat de bliksem inslaat juist kleiner geworden omdat het  aardpotentiaal -dat vatbaar is voor een ontlading- van het dak is weggenomen, blijkbaar gelooft men bij het OCMW van Genk de eigen leugens.

Niet de aannemer, maar het OCMW zelf.
Als er in dit dossier problemen zijn dan ligt dat aan het OCMW zelf en niet aan derden. De FGP heeft genoeg keuze om in vijvers de grote vissen zó te pakken, dan gaan ze zich wellicht niet bezig houden met de kleine "viskes", 't zijn klungelaars in Genk, klonk het.

Niet Gevraagd.
In het Belang van Limburg wordt terecht verwezen dat de firma uit Betekom door Genk niet gevraagd werd om prijs te geven, dat heeft alles te maken met de rondzendbrief van CD&V Senator Dirk Claes  die aan 309 burgemeesters in Vlaanderen deze brief  stuurde. Het CD&V van Genk volgde die raad, waarmee Genk de broodroof van haar collega politicus volgde en aan VeBo Electroadvies bvba -die op dat moment marktleider was in de professionele verwijdering van die illegale tuigen- geen uitnodiging stuurde.  Nu gaan ze in zee met een firma die duizenden van dergelijke illegale tuigen plaatste, zelfs invoerder was-sic-. VeBo Electroadvies bvba zou die twee tuigen zéker voor minder dan 4.000 € hebben kunnen verwijderen, nu betaalt Genk 7.260 €. Is dát goed bestuur?

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 05 mei 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.