Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934401





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Handelaars vanaf 12 mei: versoepelde regels.
15 april 2010
Grondige modernisering van bestaande wet op handelspraktijken

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 721.700
Brussel 15 april 2010

Op 13 april verscheen de nieuwe wet betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming in het Belgisch Staatsblad. Deze wet is een grondige modernisering van de bestaande wet op de handelspraktijken waarvan de basisartikelen reeds dateerden uit 1991 en treedt in werking op 12 mei 2010.

Wat verandert er concreet.
° De welbekende sperperiode geldt nog voor slechts 3 producten -kleding, schoenen, en lederwaren-. Vroeger mochten winkels vanaf 15 mei en 15 november vóór de zomer- respectievelijk wintersolden wel prijsverminderingen geven maar ze mochten deze niet aankondigen. Voortaan zal de sperperiode starten op 6 juni en 6 december voor de zomer- respectievelijk wintersolden. Voor alle andere producten mogen, ongeacht of het gaat om seizoensgebonden of niet-seizoensgebonden producten, prijsverminderingen het ganse jaar door worden aangekondigd.

° Voortaan zijn solden op alle producten toegelaten. In de vroegere wet werden solden nog beperkt tot seizoensgebonden producten. Deze omschrijving gaf in het verleden aanleiding tot grote verwarring bij zowel handelaars als consumenten. De nieuwe soldenregeling wordt dus eenvoudig en soepel.

° In de nieuwe wet wordt koppelverkoop toegelaten in lijn met de Europese rechtspraak. Consumenten zullen kunnen genieten van de voordelen van interessante promotionele aanbiedingen van meerdere producten. Zij hebben uiteraard steeds recht op juiste en correcte informatie over het gezamenlijke aanbod. Voor financiële diensten blijft het principieel verbod op koppelverkoop bestaan.

° Internetwinkelen en winkelen op afstand wordt makkelijker en veiliger. Een internetwinkel in België mocht onder de wet handelspraktijken geen betaling vragen voor een aankoop vóór de bedenktijd van 7 werkdagen is verstreken. In alle andere Europese landen mocht een internetwinkel dit wel. Hierdoor werd de groei van internethandel in België afgeremd. In de nieuwe wet mag een internetwinkel aan zijn klanten vragen om onmiddellijk te betalen. Consumenten worden –in lijn met wat Europa vraagt- beter beschermd omdat zij voortaan 14 kalenderdagen in plaats van 7 werkdagen bedenktijd krijgen. De handelaar is verplicht om de consument binnen de 30 dagen terug te betalen wanneer die zich bedenkt.

° Het verbod van verkoop met uiterst beperkte winstmarge wordt afgeschaft. Handelaars kunnen dus hun voorraden, die niet meer goed in de markt liggen, gemakkelijker van de hand doen en een deel van hun voorraadinvesteringen recupereren.

° Tenslotte wordt een reeks overdreven en formalistische regels vereenvoudigd, zoals hoe men een prijsvermindering mag aankondigen of hoe een waardebon er moet uitzien.

Bron : Quickonomie
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 15 april 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.