Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934405





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Myrrha project SCK te Mol : Zuid-Korea doet mee
08 april 2010
Leterme haalt toezegging van Seoel binnen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 720.200
Seoel14:23 8/04/2010 / Genk 8 april 2010

Begin maart zette de Belgische regering het licht op groen voor de investering van een kleine 400 miljoen Euro over tien jaar in Myrrha, de onderzoeksreactor die het SCK in Mol wil bouwen om kennis te vergaren over de kerncentrales van de vierde generatie.

Sterk geďnteresseerd.
Om het volledige project te realiseren dient nog 60 procent van het geld voor het project gevonden te worden, daaromtrent lopen o.m. gesprekken met de Europese Unie, maar de gesprekken met Zuid-Korea zijn het verst gevorderd, aldus Leterme. Na zijn ontmoeting met de Zuid-Koreaanse President Lee Myung-bak op de eerste dag van zijn driedaags bezoek, bleek al dat Zuid-Korea alvast sterk geďnteresseerd was om te investeren in het project en gisteren, 7 april 2010, gaf het SCK-CEN een presentatie over het project aan een agentschap van de Zuid-Koreaanse overheid.

Terugdringen broeikasgassen.
Volgens premier Leterme beleeft Zuid-Korea momenteel een "nucleaire renaissance" Het land telt vandaag 20 kerncentrales die instaan voor iets meer dan 40 procent van de elektriciteitsproductie, en er komen er nog zes bij. Om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen trekt Zuid-Korea de nucleaire kaart maar het land heeft echter geen antwoord op het probleem van het nucleaire afval. De kerncentrales van de vierde generatie kunnen daar het antwoord op bieden omdat deze centrales minder kernafval produceren. Een mogelijke investering van Zuid-Korea in Myrrha is voor Leterme belangrijk omdat het andere investeerders kan aantrekken. 

Belgische regering financiert 40%
Ondertussen heeft de Zuid-Koreaanse regering toegezegd mee te werken aan het Myrrha project en de komende weken moeten technici de samenwerking concretiseren, daartoe komt binnenkort een Zuid-Koreaanse delegatie van overheid en industrie naar België. Het Myrrha-onderzoeksproject draait rond kernreactoren van de vierde generatie die tot 100 keer minder afval produceren, dat bovendien tot 1.000 keer minder lang stralingen afgeeft. Het wordt volgens Leterme beschouwd als één van de belangrijkste onderzoeksprojecten op dat vlak. De Belgische regering financiert 40% of 396 miljoen euro van de ontwikkelingskosten -960 miljoen-. De rest van het budget moet komen van andere landen, de Europese Commissie en de private sector. Leterme gaat het Myrrha-project volgende week ook verdedigen in Washington, op de nucleaire top georganiseerd door de Amerikaanse president Obama.
Het Myrrha-project zal in de komende 10 jaar vooral in Mol werk verschaffen aan zo'n 2.000 mensen.

Bron : Belga

Chernobyl.


Het bovenste -beschadigde- biologische schild van de reactor

nvdr : Het is allemaal goed en wellicht ook noodzakelijk dat nieuwe kerncentrales worden gebouwd maar dienen wij de lezer er nog op te wijzen wat er in 1986 gebeurde in Tsjernobyl waar we tot op vandaag nog altijd de gevolgen van dragen en erger nog, vandaag dienen duizenden arbeiders hun leven te riskeren om de rotzooi, en dat is nog zacht uitgedrukt, probéren onder te stoppen. Op 25 en 26 maart en 5 april publiceerden wij daaromtrent artikels op deze website maar ook in de maandelijkse uitgave van Morsum Magnificat Professioneel 176 van maart en de op stapel staande uitgave van april 2010 -177- werd daarover gepubliceerd.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds ©

Laatste update ( 08 april 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.