Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934165





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Dwangsommen asielzoekers terugvorderen
11 maart 2010
Europese opvangrichtlijn geeft die mogelijkheid zegt LDD.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 712.700
Genk 11 maart 2010

De federale regering heeft de afgelopen vier maanden ruim 200.000 euro uitbetaald aan 50 'dakloze' asielzoekers voor wie ze geen slaapplek vond. LDD eist nu dat deze sommen worden teruggevorderd bij de asielzoekers door ze een vergoeding te doen betalen voor hun opvang in België.

Wetsvoorstel.
De Europese opvangrichtlijn, die al van toepassing in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk, voorziet in deze mogelijkheid. LDD zal een wetsvoorstel indienen om dit ook mogelijk te maken in België. Dat is een krachtiger signaal aan mogelijke asielzoekers, dan de beleefdheidsbezoekjes van premier Leterme aan de Balkan.

Forfaitaire vergoeding.
Kamerlid LDD Martine De Maght : “De asielzoekers die soms tot 10.000 euro dwangsommen hebben ontvangen zitten nu allemaal in Belgische opvangcentra. Het spreekt vanzelf dat deze mensen voor hun eigen onderhoud en dat van hun familie kunnen instaan, en dus niet langer hoeven te leven op de kosten van de Belgische overheid. FEDASIL kan een forfaitaire vergoeding eisen pro rata van elke dag dat zij opvang verstrekt. Dit kan zolang de bewuste asielzoekers over voldoende bestaansmiddelen beschikken, dus tot de volledige dwangsom is terugbetaald.”

Europa wijst de weg.
De Europese opvangrichtlijn 2003/9/EG bepaalt in artikel 13 § 3, lid 2 dat, indien blijkt dat de asielzoeker over voldoende bestaansmiddelen beschikt, de lidstaten van de asielzoeker mogen eisen dat hij de verstrekte opvang vergoedt. Zowel de Franse als de Britse wetgeving hanteren deze regel.

Voorbeeld volgen.
De Maght: “We stellen voor dat België het Franse en Britse voorbeeld volgt. Het gaat niet op dat 50 asielzoekers eerst 500 euro per dag ontvangen van de Belgische belastingbetaler, om vervolgens nog eens op kosten van diezelfde belastingbetaler te worden gehuisvest. Dat is helemaal niet fair en strookt ook niet met de geest van de wetgeving en van de uitspraak van de rechter.”
Bron : LDD

nvdr : Wanneer gaat iedereen nu eens inzien dat noch het "rijke" België, noch het "rijke" westen, geen mogelijkheid meer heeft om nóg meer asielzoekers op te vangen. Wendt het geld dat nu aan de asielzoekers -of zijn het gelukzoekers- wordt besteed aan om in de landen van herkomst projecten op te starten waarvan de hele bevolking geniet en zorg ervoor dat zij ter plaatse zelf kunnen instaan voor hun levensonderhoud en doorbreek de vicieuze cirkel waarin men is beland. Het zou voor zowel ónze bevolking als voor de asielzoekers een beter scenario zijn maar bovenal zouden de middelen ten goede komen aan een hele bevolking en niet aan enkele individuele avonturiers.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds
 ©   


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.