Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934168





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Reiziger in Europa moet volgens NV-A beter beschermd worden.
09 maart 2010
Commissaris voor consumentenbeleid Mr. Dalli aan de tand gevoeld in Straatsburg

Paginabezoekers Morsum Magnificat : 712.200
Straatsburg / Genk 9 maart 2010

Met zicht op het nakende verlof interpelleerde N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels gisterenavond de nieuwe Commissaris voor consumentenbeleid Mr. Dalli tijdens een debat in Straatsburg over het aanpassen van het wetgevend kader aan de hedendaagse realiteit van de, door de opkomst van het internet en de lage kosten luchtvaartmaatschappijen, fel veranderde reismarkt.

Op de vlakte.
Brepoels: "Het aantal personen dat effectief door de richtlijn pakketreizen wordt beschermd is enorm gedaald, ondanks het feit dat steeds meer mensen reizen. Het Parlement drong er bij de Commissie al meermaals op aan de richtlijn te herzien om tegemoet te komen aan de talloze problemen en frustraties van consumenten, reisbemiddelaars, touroperatoren etc. De nieuwe Commissaris erkende al deze problemen maar bleef erg op de vlakte. De enige belofte die hij maakte was dat hij hoopt voor het einde van dit jaar een nieuw voorstel aan het Parlement te kunnen voorleggen."

Pijnpunten Brepoels.
° Het toepassingsgebied van de richtlijn moet worden verduidelijkt en uitgebreid. Steeds meer consumenten stellen zogeheten "dynamische reispakketten" samen of boeken een afzonderlijke reisdienst. Onlangs nog, door de recente problemen met de Eurostar, kwamen duizenden toeristen in de problemen omdat ze geen compensatie kregen voor hotels, theatertickets etc. Dit is onaanvaardbaar, ook passagiersrechten moeten een duidelijke plaats krijgen in de nieuwe richtlijn.

° De rol en de verantwoordelijkheid van de reisbemiddelaar moeten duidelijk worden bepaald. Consumenten worden overstelpt met informatie, meestal via het internet. Deze is echter lang niet altijd correct en richt soms zelfs behoorlijke schade aan, tot het betalen van huur voor vakantiewoningen die niet eens bestaan! De reisbemiddelaar kan als tussenpersoon tussen de consument en de reisorganisator, informatiekanalen filteren voor de consument.

° De Commissie moet ook verduidelijken wat er kan gebeuren bij faillissementen. Het Parlement pleitte in zijn resolutie van november vorig jaar al voor een ruimere bescherming van de betrokken passagiers.

Knopen doorhakken.
Brepoels hoopt dat de Commissie nu spoedig knopen zal doorhakken en dat het Parlement zich snel over het nieuwe voorstel kan buigen.

Bron : N-VA
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds ©

Laatste update ( 10 maart 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.