Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934173





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Grote hoeveelheden drugs in beslag genomen
01 maart 2010
Internationale operatie Etoile blijkt succes.

Paginabezoekers Morsum Magnificat : 710.200
Brussel / Genk

Tijdens een grootschalige politieactie, welke liep van donderdag 25 tot en met zondag 28 februari 2010 zijn grote hoeveelheden drugs in beslag genomen ondermeer 9,130 kilo zuivere heroïne op een trein en 10,50 kilo cannabis na een lange achtervolging uit Nederland. 12 personen zijn ter beschikking gesteld van het parket.  In totaal zijn ongeveer 1200 personen, 700 voertuigen en 37 treinen gecontroleerd.

Benelux en Frankrijk.
De operatie “Etoile” is uitgevoerd door de politie- en douanediensten van België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk en is gericht tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. In totaal hebben 202 Belgische politie- en douaneambtenaren deelgenomen aan de actie.

Internationale samenwerking.
Dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. Bij deze actie zijn controles uitgevoerd langs autosnelwegen en gewestwegen, op treinen, bussen en in drugspanden. De samenwerking tussen alle deelnemende landen is bijzonder goed verlopen. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is in de strijd tegen drugs in de toekomst.

Wegpolitie, Spoorwegpolitie en Lokale Politie.
In België zijn controles uitgevoerd op de grote verbindingswegen in het hele land en in de grensregio’s, namelijk de arrondissementen Turnhout, Tongeren, Luik en Brugge. De Federale Politie heeft de Wegpolitie en de Spoorwegpolitie ingezet voor controle van zowel de snelwegen als de nationale en internationale treinen. Ook de dienst Hondensteun heeft steun geleverd.
De Lokale Politie heeft de gewestwegen voor haar rekening genomen terwijl de rechercheteams van de Lokale Politie de drugspanden hebben aangepakt. De coördinatie was in handen van de centrale dienst Drugs van de Federale Politie.

Resultaten in België.
Tijdens de actie werden volgende zaken in beslag genomen :
° 12.405 gram cannabis -zie hieronder-
° 10.572 gram heroïne -zie hieronder-
° 297 gram cocaïne
° 9 joints
° 9 gram crack
In totaal zijn ongeveer 700 voertuigen, 37 treinen en 1200 personen gecontroleerd en werden 12 personen ter beschikking gesteld van het Parket.

Enkele opmerkelijke resultaten.
Een Fransman is, na een achtervolging, op Belgisch grondgebied opgepakt met 10,5 kilo cannabis. De Fransman was in Nederland door het Joint Hit Team van Breda -waar 1 Belgische politieman deel van uitmaakt- opgemerkt waarna de achtervolging werd ingezet. Dankzij de uitstekende samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische politiediensten, kon de man in Brecht onderschept worden.

Fransen.
De Wegpolitie van Luxemburg heeft nog 5 personen opgepakt waaronder twee Fransen die 114 gr. heroïne in kindereieren hadden verstopt. Ze vonden ook 850 gr. heroïne langs de autosnelweg die waarschijnlijk werden weggegooid door afgeschrikte drugstoeristen. Er zijn tijdens de actie nog heel wat Fransen opgepakt:
° 2 door de Wegpolitie Oost-Vlaanderen met 980 gr. marihuana.
° 1 door de politiezone Noorderkempen met 271 gr. cocaïne, 20 gr. heroïne en 9 gr. crack.
° 1 door de Wegpolitie Luik in Cheratte met 78 gr. heroïne en 6 gr. cocaïne.
° 1 Fransman op de trein tussen Antwerpen en Gent met maar liefst 9,130 kilo zuivere heroïne. De drugs zaten verstopt in een trolley die door een drugshond werden opgemerkt.

Veiligheid op het spoor
De Spoorwegpolitie heeft zich tijdens deze Etoile-actie niet beperkt tot drugscontroles maar de controles uitgebreid naar een nationale VSV-actie -Veiligheid op het spoor/Securité sur les voies-. Elke post van de Spoorwegpolitie heeft aan de controle meegewerkt. In totaal zijn door de Spoorwegpolitie 772 personen aan een identiteitscontrole onderworpen waarvan acht personen waren geseind.
Er zijn 44 administratieve -waaronder 31 illegalen- en 36 gerechtelijke arrestaties -hoofdzakelijk drugs- geweest. Naast de drugsvangst van de Spoorwegpolitie van Gent is ook de arrestatie van 21 illegalen door de Spoorwegpolitie van Antwerpen opmerkelijk.

Bron : Federale Politie
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds ©

Laatste update ( 01 maart 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.