Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926500





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Elektronische maaltijdcheques vanaf najaar 2010
26 februari 2010
Ministerraad geeft definitief fiat voor elektronische maaltijdcheques.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 709.200
Brussel / Genk 26 februari 2010

Om een einde te maken aan de rompslomp die werkgever, werknemer en handelaar ondervinden bij de papieren maaltijdcheque keurde de Ministerraad op initiatief van de ministers Onkelinx, Milquet, Laruelle en Van Quickenborne vrijdag het regelgevend kader goed dat de invoering van de elektronische maaltijdcheque moet mogelijk maken.

Veel administratie.
In België worden er jaarlijks circa 250 miljoen maaltijdcheques gegeven aan 1,3 miljoen werknemers als een extraatje bovenop hun loon. Die maaltijdcheques bestaan vandaag alleen maar op papier, wat een aanzienlijke administratieve rompslomp met zich meebrengt voor alle betrokken partijen: de werkgever die ze uitdeelt, de werknemer die ze ontvangt en de handelaar aan wie betaald wordt.
De werknemers moeten het pakket maaltijdcheques steeds bij zich dragen om er aan de kassa mee te kunnen betalen, wat altijd voor wat gedoe en tijdsverlies zorgt. Men moet ook steeds de vervaldag in het oog houden en ervoor zorgen dat men de maaltijdcheques niet verliest.
Bedrijven die maaltijdcheques moeten verdelen onder hun werknemers, ervaren dit als een zware administratieve overlast. De cheques moeten al dan niet via interne post verdeeld worden naar de verschillende werkposten of vestigingen, waar men ze dan bezorgt aan de werknemers die hiervoor moeten tekenen. Zeker in de uitzendsector leidt dit tot een gigantische rompslomp.

Milieuvriendelijk.
Zelfstandige handelaars en de distributiesector moeten de cheques die ze innen ook nog tellen, sorteren, controleren op hun geldigheid en opsturen. Pas weken later wordt hen het geld bezorgd. Die verwerkingskost van maaltijdcheques wordt voor hen geraamd op 25 miljoen euro.
Papieren maaltijdcheques zijn op de koop toe belastend voor het milieu: er is jaarlijks 20 ton papier nodig om ze te maken en daar bovenop komt nog het noodzakelijke transport.

Twee KB's
Vrijdag heeft de Ministerraad definitief het regelgevend kader goedgekeurd dat de invoering van de elektronische maaltijdcheque moet mogelijk maken. Twee Koninklijke besluiten werden goedgekeurd. Zo past een KB de RSZ reglementering aan zodat elektronische maaltijdcheques van het loonbegrip uitgesloten worden. Daarnaast legt een ander KB de erkenningsvoorwaarden vast voor de uitgevers die elektronische maaltijdcheques willen uitgeven.
De werkgever kan de elektronische maaltijdcheques aan zijn werknemers toekennen als dit zo werd voorzien in een CAO. Het gaat bijgevolg om een collectieve regeling.

Beheer door uitgever.
De elektronische maaltijdcheque zal in opdracht van de werkgever op een maaltijdcheque-rekening worden geplaatst die zal worden beheerd door een uitgever van elektronische maaltijdcheques. Een uitgever moet erkend worden door de overheid. Daartoe zal hij aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Zo moet de uitgever ervoor zorgen dat de werknemer op een veilige manier kan betalen met zijn elektronische maaltijdcheques. Dit kan bijvoorbeeld via een kaart op de bekende betaalterminals, maar ook betalen per sms is een mogelijkheid. De kaart voor de werknemer moet kosteloos zijn. In geval van diefstal of verlies moet deze ook geblokkeerd kunnen worden. Verder moet de werknemer ook zijn saldo en het aantal nog geldige maaltijdcheques kosteloos kunnen raadplegen. De werknemer moet ook een week voor het verval van zijn elektronische maaltijdcheques hiervan op de hoogte worden gebracht door de uitgever.

Garanties
De uitgever moet naar de handelaars toe ook een aantal garanties bieden. Zo moet de handelaar uiterlijk twee dagen na betaling het geld op zijn rekening hebben. De elektronische maaltijdcheque is ook fractioneerbaar. Op die manier moet de handelaar het wisselgeld niet pre-financieren. De uitgevers zullen ook gebruik moeten maken van de bestaande betaalterminals.
De uitgevers kunnen nu het systeem technisch realiseren en een erkenning aanvragen. Verschillende partijen hebben hun interesse reeds laten blijken. De eerste betalingen met de elektronische maaltijdcheque worden verwacht in het najaar van 2010.
 
Jaren overlast.
Vincent Van Quickenborne: “Meer dan 1,3 miljoen werknemers worstelen al jaren met de overlast van de papieren maaltijdcheque.  Vaak worden die maaltijdcheques verloren of gebruikt men ze niet vóór de vervaldatum.  Ook voor de handelaar is de verwerking van die cheques en de voor-financiering een extra kost.   De regelgeving die vandaag definitief werd goedgekeurd maakt het mogelijk om zowel de toekenning van de cheques als de betaling volledig elektronisch te regelen.  Verschillende aanbieders hebben reeds interesse getoond en de eerste toepassingen zullen nog dit jaar zichtbaar zijn bij de handelaars.”

Bron : Quickonomie.
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
JVDS ©


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.