Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933915





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk : Brandweer gaat verouderd pagersysteem ASTRID aanschaffen.
21 februari 2010
ASTRID Wijst op ontbrekende encryptie van verouderd pocsag systeem.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 707.200
Genk 21 februari 2010.

--- wijziging 16:15 21/2/10

Brandweer Genk moet uitgerust met het meer betrouwbare TETRA
systeem, niet met de verouderde en niet versleutelde communicatie via  pocsag pagers.

Het peperduur en vaak met "low level" kampend communicatiesysteem voor de politie en de hulpdiensten "ASTRID" genaamd werd in 2000 opgericht, de overheid is de grootste aandeelhouder en biedt drie verschillende mogelijkheden. In Morsum Magnificat 175 brengen we daarover een uitgebreid artikel.

Gebruik ASTRID.
Bij de nv ASTRID, Regentlaan 54 te 1000 Brussel, waarschuwt men de gebruikers die van het niet versleutelde
gedeelte van ASTRID gebruik maken, ondermeer van het -sterk verouderde- Amerikaanse pocsag systeem, dat een bepaalde procedure dient gerespecteerd te worden maar de praktijk leert dat de brandweer, met alle gevolgen van dien, die aanbevelingen niet opvolgt.

Brandweer.
ASTRID vraagt aan de brandweer om bij incidenten hun manschappen door berichten via ontvangers -paging-
naar de kazerne te roepen en geen details als namen en adressen van de voorvallen door te geven, maar het grootste gedeelte van de brandweer negeert dat.

Lek als een zeef.
Goed wetende dat het sterk verouderde pagersysteem en alle andere analoge systemen die op het ASTRID -via de back to back-
gekoppeld zijn, stuurt de brandweer te vaak allerlei details van ongevallen en voorvallen via de paging en oude analoge zend- ontvangers, naar hun manschappen, die berichten zijn vrij makkelijk te traceren. In Nederland zijn ze zelfs op het Internet te zien, óók het Nederlandse P2000 systeem -dat beter is dan het Belgische-, staat daar open en bloot op het internet, in België is het net zo lek als een zeef.  Wie echt pienter is, kan zelfs een ASTRID toestel met kabel en -simoco- software aanschaffen!

Radio noodnet.
ASTRID moeten we in feite beschouwen als een radio noodnet voor hulpdiensten. De basisregel voor
radiocommunicatie is : Alles kort en bondig. Bovendien, hoe langer de berichten die over ASTRID worden gestuurd, hoe meer het ook kost, vandaar dat de verbindingen van het TETRA systeem wegens versleuteling -encryptie- ook duurder zijn.

Discipline.
De brandweer toont zich graag in uniform, ze meten zich een soort militarisme aan. Het is dan ook niet meer dan
gepast dat de brandweer in haar communicatie zich ook op dat niveau plaatst. In radiocommunicatie -dat heb ik tenminste zelf als NATO radiotelegrafist- coder geleerd- moet er discipline zijn en dat is er bij de brandweer duidelijk niet, ergo, er verschijnen op ASTRID de meest onnuttige, onnozele, ongewenste en persoonlijke berichten, de brandweer moet ook op dat gebied zeker discipline worden bijgebracht.

Brandweer : Een beetje discipline aub!



Een van de vele onnozele berichten die via het ASTRID net door de brandweer worden verzonden, daarvoor dient dat dure net niet, een noodnet mag niet misbruikt worden voor niet relevante persoonlijke berichten tussen verliefd brandweerpersoneel .... 

Informatie naar de pers.
Het is een publiek geheim dat velen persgeil zijn, als ze maar voor de micro en vooral voor de camera's kunnen
komen, zijn ze allemaal ziek in hetzelfde bedje, ook de brandweer van Genk dat bleek uit de brand bij een toeleverancier van Ford Genk waar de brandweer sprak over kortsluiting. Uit ons maandenlang onderzoek moeten we concluderen dat de hulpdiensten zelf de pers op de hoogte brengen, bij futiliteiten is er quasi nooit pers, bij ernstige incidenten zijn ze er als de kippen bij, hoe meer lijken hoe sneller de lijkenpikkerspers ter plaatse is, het laatste formeel bewijs is de ramp te Halle/Buizingen. Op het moment dat om 08.46u. het alarm via ASTRID werd
gegeven, was Vrt er al!

Wie van de knowhow van deze redactie geen "gebruik" wenst te maken zal er rekening mee moeten houden dat deze knowhow in het kader van het algemeen belang, tégen de gevestigde waarden zal gebruikt worden. 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 21 februari 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.