Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933922





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Quickonomie stelt veiligheidsmaatregelen voor ondernemers voor
08 februari 2010
Nieuwe fiscale aftrekken voor veiligheidsinvesteringen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 703.200
Brussel / Genk

Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom en minister van Economie Van Quickenborne stelden vandaag een aantal veiligheidsmaatregelen voor ondernemers voor. Met deze maatregelen willen de ministers de ondernemers enerzijds stimuleren zich beter te beveiligen tegen diefstal en inbraak en anderzijds willen ze de ondernemers bewust maken van het belang van aangifte bij de politie. Om dit te ondersteunen zullen de eerste 10.000 ondernemers, die zich kenbaar maken, een eID kaartlezer ontvangen.

Eenvoudiger winkeldiefstal aangeven.
Wanneer een ondernemer wordt geconfronteerd met een crimineel feit -bv. diefstal, graffiti, vandalisme, enz.- dan geven zij dit slechts zelden aan bij de politie. Uit cijfers blijkt dat vorig jaar maar 49% van de winkeliers een winkeldiefstal aangaf terwijl 51 % ronduit zegt nooit aangifte te doen van diefstal. Ondernemers halen tijdsgebrek -naar politiekantoor gaan- en een omslachtige procedure als redenen aan. Toch is het uiterst belangrijk dat men zulke feiten rapporteert. De bevoegde diensten -politie en parket- kunnen enkel adequaat optreden als ze de juiste omvang van een fenomeen kennen.
Een eenvoudige aangifte doen kan via police-on-web. “Met je eID en een kaartlezer kan je op enkele minuten tijd een aangifte doen van thuis uit,” aldus minister van Economie Van Quickenborne. Vorig jaar werden via police-on-web 2.941 klachten geregistreerd. Omdat ondernemers aangeven dat ze de procedure te omslachtig vinden, zal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom nagaan hoe de bestaande procedure vereenvoudigd kan worden. “Politie en ondernemingsorganisaties zitten binnenkort samen om te bekijken hoe we het systeem gebruiksvriendelijker kunnen maken,” aldus Turtelboom.

Gratis kaartlezer.
Omdat nog niet alle ondernemers een eID kaartlezer in bezit hebben, zal Fedict -de Federale Overheidsdienst ICT- opnieuw 10.000 kaartlezers kosteloos uitdelen. De ondernemers die graag een kaartlezer ontvangen, moeten zich aanmelden op
www.Quickonomie.be. Ondernemingsorganisaties Unizo, NSZ, LVZ en BECI verwelkomen deze actie en zullen hun leden dan ook oproepen om steeds aangifte te doen van dergelijke feiten.
Police-on-web is trouwens niet de enige overheidstoepassing die men kan gebruiken via een kaartlezer. De federale overheid heeft op haar portaalsite
www.MyBelgium.be alle diensten gegroepeerd. Zo vindt men daar ook tax-on-web -invullen van belastingen- en myrent -opmaken van huurcontracten-.


Nieuwe fiscale aftrekken voor veiligheidsinvesteringen.
Om zelfstandigen aan te moedigen hun zaak preventief te beveiligen, kunnen ze sinds 2003 gebruikmaken van een verhoogde fiscale aftrek voor beveiligingsmaatregelen tegen diefstal en inbraak.
De fiscale aftrekmogelijkheden zijn terug te brengen in drie categorieën:

1. Materiële beveiligingsinvesteringen: een verhoogde fiscale aftrek van 20,5% bovenop de normale fiscaal aftrekbare afschrijvingen :
° materieel dat de toegang tot beroepslokalen door misdadigers verhindert of vertraagt of hun vlucht, na het plegen van een strafbaar feit, vertraagt.
° materieel dat de diefstal van goederen uit de beroepslokalen voorkomt en detecteert.
° materieel dat de diefstal van giraal of chartaal geld of waardepapieren vertraagt of voorkomt.
° materieel dat de inbraak of gewelduitoefening in beroepslokalen detecteert, verifieert of registreert.

2. Dienstverrichtingen: aftrekbaar voor 120,5% als beroepskosten :
° abonnementskosten voor de aansluiting op een vergunde alarmcentrale.
° de huur van diensten van een bewakingsfirma voor ophalen van een lichte plofkoffer -light-CIT-.
° kosten voor bewaking van bedrijventerreinen door een privé-bewakingsfirma -consortiumbewaking-.

3. Recent werden deze veiligheidsinvesteringen uitgebreid met de beveiliging van bedrijfsvoertuigen, verhoogde fiscale aftrek van 20,5% op:
° voertuigen aangewend voor bezoldigd personenvervoer, in het bijzonder autobussen, autocars en autovoertuigen die uitsluitend worden aangewend hetzij tot een taxidienst, hetzij tot verhuring met bestuurder.
° voertuigen aangewend voor goederenvervoer, in het bijzonder trekkers en vrachtwagens, en aanhangwagens en opleggers met een maximum toegelaten massa van minstens 4 ton.

Zelfstandigen en particulieren kunnen gratis een beroep doen op een technopreventief adviseur om zich te laten adviseren over welke beveiligingsmaatregelen ze best treffen voor hun zaak/huis. Via de federale politie zullen zelfstandigen in de loop van dit jaar ook tips krijgen zodat de beelden van hun bewakingscamera’s maximaal bruikbaar zijn.

NVDR :
De minister van Binnenlandse Zaken moet dringend het verzoek van de Privacycommissie inwilligen en een omkadering voor het gebruik van de e-ID oveenkomstig de wet van 19 juli 1991 bewerkstelligen, niet iedereen mag / kan zómaar iemands e-ID opvragen, lezen of ergo de gegevens opslaan, de commissie heeft in die zin een brief aan het MBZ gestuurd. Deze redactie heeft daaromtrent de woordvoerster van de minister vragen gesteld. 

Bron : Quickonomie

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds ©


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.