Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933927





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
N-VA en LDD staan voor één keer tóch met de neuzen in dezelfde richting
01 februari 2010
Genomen beslissingen na de Brusselse schietpartij niet ver genoeg

Bezoekers website Morsum Magnificat : 700.700
Brussel / Genk 1 februari 2010

Zowel N-VA als LDD zijn van mening dat de regering het Brussels veiligheidsprobleem onvoldoende kordaat aanpakt dus wijzen de neuzen voor één keer tóch dezelfde kant op.

N-VA niet ten gronde.
Paul De Ridder Brussels N-VA parlementslid en Ben Weysts N-VA Kamerlid vinden de beslissing om slechts in enkele wijken in Anderlecht nultolerantie in te voeren, een veel te mager beestje. Het veiligheidsprobleem in Brussel is immers enorm groot, maar de regering mist de moed en vooral de eensgezindheid om dit structureel aan te pakken.  Voor Paul De Ridder is het zoals steeds weer hetzelfde liedje, de Vlamingen zijn het er nagenoeg over eens wat er moet gebeuren maar de Franstaligen zijn nauwelijks geïnteresseerd en zij blijven hun heilige huisjes afschermen. Dat een agent neergeschoten wordt met een kalashnikov vindt men in Brusselse en Franstalige kringen blijkbaar geen probleem: een onrustwekkende vaststelling vanuit Vlaams perspectief, zegt De Ridder

Fuseren.
Zowel De Ridder als Weyts willen dat de 6 politiezones in Brussel gefuseerd worden tot één centraal gestuurd politiekorps. Nultolerantie is tijdelijk ook noodzakelijk, maar het helpt enkel als het gerechtelijk apparaat sneller werkt, de opgepakte criminelen op korte termijn berecht en ze intussen lang genoeg aanhoudt. Snelrecht, jeugdsanctierecht, het zijn allemaal tot in den treure herhaalde Vlaamse verzuchtingen, maar telkens weer botsen ze op een Franstalig ‘non’ van Di Rupo en Milquet. Tot slot moet er ook drastisch gewerkt worden op het vlak van de strafuitvoering. Er moeten meer cellen komen, ook en vooral voor jeugdige delinquenten. De federale regering is helaas opnieuw verdeeld en de Vlaamse partijen CD&V en Open Vld zullen wellicht opnieuw aan het kortste eind trekken.

Franstaligen baas.
Voor Ben Wuyts mogen de Ministers De Clerck en Turtelboom nog veel mooie volzinnen produceren maar zolang de Franstaligen baas zijn in dit land, is het resultaat dat criminelen vrij rond lopen en dat straffen niet uitgevoerd worden. Brussel wordt zo hoe langer hoe meer een onleefbare stad. De N-VA is het wanbeleid in de Brusselse hoofdstad hartsgrondig beu. De PS is enkel geïnteresseerd in het afschermen van de heilige huisjes van de 19 Brusselse gemeenten en al hun PS-burgemeesters. Terwijl alle specialisten, de liberaal Brice De Ruyver op kop, pleiten voor een fusie van de 6 Brusselse politiezones, zet de federale regering de deur nog altijd open voor een verdere opsplitsing van o.a. de politiezone Brussel-Elsene. Dit is een onwaarschijnlijk slecht signaal dat volledig in de kaart van de criminaliteit speelt.

LDD : nultolerantie gedoemd te mislukken.
LDD-Brussel stelt vast dat de burgemeester van Anderlecht met zijn politiechef en de procureur van Brussel eindelijk heeft besloten om een nultolerantie tegen elke vorm van criminaliteit in te voeren in een aantal probleemwijken. Maar volgens LDD is die aanpak tot mislukken gedoemd, omdat het veiligheidsprobleem in Brussel niet te vatten is binnen de grenzen van elk van de 19  gemeenten.

No-go zones moeten verdwijnen.
Volgens Piet Deslé, politiek secretaris LDD Brussel, moet de gemeente Anderlecht natuurlijk de studenten van een school op haar grondgebied garanderen dat ze veilig naar de les kunnen en natuurlijk moeten de no-go zones in die gemeente verdwijnen. Maar als de burgemeester van Anderlecht dat weer op zijn eentje probeert te klaren, met de politiechef van zijn eigen zone,  is dat een zeer slecht signaal. Het probleem moet in de hele stad worden aangepakt. De criminaliteit in Brussel grijpt zeer snel om zich heen, omdat de georganiseerde misdaad, de criminele netwerken en de terreurcellen de ontwrichting van de Brusselse justitie en politiediensten maximaal kunnen uitbuiten. Als één gemeente, zoals Anderlecht doeltreffende maatregelen treft komt het crimineel gedrag in de buurgemeente weer naar  boven.

Bootcamps in Brussel.
Al jaren pleit LDD voor het inrichten van bootcamps, die niet noodzakelijk ver weg hoeven te staan. Brussel moet ook op dat vlak zelf verantwoordelijkheid nemen.
Jan Vandenbussche, voorzitter LDD Brussel: “Het gaat niet op dat in de gevaarlijke wijken in Anderlecht, Molenbeek of Sint-Joost jongerenbendes volledig straffeloos hun gang kunnen gaan, en dat de Brusselse overheden zich verstoppen achter het ontbreken van opvang in de jeugdinstellingen elders te lande. In het Brussels gewest staan er ook talloze openbare gebouwen leeg.  Het zou ook een krachtig signaal zijn naar de losgeslagen jongeren zelf, dat hun opvang in hun eigen stad wordt georganiseerd. Als de aanpak in die instellingen streng genoeg is, kan het een voorbeeld, of een afschrikking zijn. De resocialisatie van de ontspoorde jongeren in hun eigen stedelijk milieu maakt dan ook meer kans".

Ongelijke strijd.
LDD boegbeeld Jean-Marie Dedecker begint zijn persbericht met te stellen dat LDD veel ontzag en respect heeft voor de duizenden politiemensen die op gevaar van hun leven, de ongelijke strijd met het crimineel milieu in Brussel voeren, echter door het kortzichtig en rampzalig veiligheidsbeleid van de diverse overheden kunnen ze niet vechten met gelijke wapens. Nu weer blijkt dat de melding van de gewapende overval in het centrum van Brussel afgelopen zaterdag bij de patrouilles pas aankwam NA de schietpartij. En dat is niet verwonderlijk als je ziet hoe het er in Brussel aan toe gaat.

Controle van wagen die door rood reed.
Jean-Marie Dedecker: “We hebben vernomen dat de patrouille die onder vuur is genomen nog niet was ingelicht over de mislukte overval in de Adolphe Maxlaan, in het centrum van Brussel. Ze traden op tegen een wagen die door het rood reed, maar wisten helemaal niet dat er gewapende gangsters in zaten. In dit geval ging het om moordlustige criminelen die de politie zeer gericht onder vuur namen. Dit soort gangsters moet dringend onschadelijk worden gemaakt, en daarvoor moet de politiek veel drastischer maatregelen nemen. “

Communicatie faalt.
Vooreerst is het CIC, het communicatie en informatiecentrum met ondermeer de 100 centrale, in Brussel zo onderbemand dat sommige noodoproepen pas na meer dan een half uur worden behandeld. Komt daarbij dat er in Brussel 72 computers van elk 25.000 euro met radiocommunicatie klaar staan die door de Brusselse politiezones niet worden gebruikt. Die  blijven gewoon hun eigen dispatching gebruiken, elk in zijn zone.

Waarom Brussel ?
LDD veiligheidsexpert Kris Daels: “Dat betekent dat een noodoproep in Brussel in een eerste fase al te laat wordt opgenomen, door de onderbemanning. Daarop moet de CIC zelf de dispatching van één van de 6 betrokken Brusselse zones oproepen. Die dispatching verwittigt dan op zijn beurt de aangrenzende zone, wat soms een drievoudige vertraging oplevert. Geen wonder dus dat de ploegen op het terrein te laat waren verwittigd. Voeg er nog aan toe dat de politiemensen klagen over onbetrouwbare radio’s die veel te snel uitloggen en over satellietlijnen die niet open kunnen blijven omdat het teveel geld kost. Hoe zou het dan komen dat het misdaadmilieu, de criminele netwerken of terreurgroepen voor Brussel kiezen om hun activiteiten te ontplooien?“

Brusselse ABT patrouilles.
Voor Jean-Marie Dedecker is er tegen die toenemende zware criminaliteit maar één kruid gewassen en dat is, met onmiddellijke ingang, voor heel Brussel de ABT patrouilles -anti banditisme- terug  invoeren. Deze speciale patrouilles met drie politiemannen in één voertuig, die gericht en getraind waren op dergelijke situaties behaalden in de jaren 1980 in alle grootsteden schitterende resultaten. Maar in Brussel beslist elke politiezone nu zelf of ze zo’n patrouilles opricht, en die worden natuurlijk alleen ingezet in de eigen zone. Daarom ook is de nultolerantie die de burgemeester van Anderlecht nu hanteert, in feite maar een pleister op een houten been. De criminaliteit zal gewoon verschuiven.

Bron : N-VA en LDD
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Bewerking : jvds ©


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.