Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926505





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Raad voor Journalistiek moet zich ook in Nederland herbekijken .
30 januari 2010
VVOJ Is een Nederlandse vereniging van geen betekenis in België.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 699.600
Genk / Utrecht 30 januari 2010.

Nederlandse RVJ wil beroep
tegen haar beslssingen mogelijk maken.


Alhoewel iedereen dat steevast ontkent, rommelt het sinds Morsum Magnificat in juni 2009 de Raad Voor Journalistiek in kort geding voor de Rechtbank van Eerste Aanlag te Brussel daagde, de inzet is dat de RVJ niet beroepsjournalisten, die niet tot hun "clubje" behoren, toch wil beoordelen en aan de schandpaal nagelen. De Rechter in kort geding handelde met kennis van zaken en gaf Morsum Magnificat gelijk, sindsdien zijn Filip Voets en een horde beroepsjournalisten, vooral deze van Corelio -Het Nieuwsblad / Bart Claes- op hun p.. getrapt. Ondertussen is de zaak op 28 januari 2010 ten gronde voor diezelfde Rechtbank gepleit, de RVJ spreekt van censuur.

Vereniging Van Onderzoeks Journalisten.
De VVOJ is een Nederlandse vereniging die zo'n 500 leden telt, ze poogden in België voet aan de grond te krijgen. Piet Depuydt, een journalist bij Trends dat verankerd zit bij Roularta, spande zich daarvoor in maar slaagde niet in zijn opzet. Depuydt verhuisde naar het Nederlandse NRC en de fakkel werd in België overgenomen door Ides Debruyne die zich nestelt in de schoot van het Fonds Pascal Decroos dat kan rekenen op 250.000€ steun van de Vlaamse Overheid.  Debruyne die zich ook nog met allerlei andere lucratieve bezigheden inlaat, krijgt evenmin de VVOJ in België op de sporen, er zijn amper 50 VVOJ leden in België, maar toch peuterde Debruyne 30.000€ van de Vlaamse Overheid los om door de Nederlandse VVOJ een decadente "Conference" te organiseren -sic- Lees het verhaal op p.24 in MM 160.

Nederland.
De VVOJ zelf krijgt in Utrecht -Universiteit- een lokaal ter beschikking en laat zich duchtig door de privémarkt sponsoren, ondermeer ... jawel óók door Roularta-sic-. Roularta Media Group is ook grotendeels eigenaar van Vmma -VTM-. Als de VVOJ "praatcafés" organiseert, dat is dat ofwel in Utrecht ofwel in Amsterdam, als -Belgisch- lid kan je dan naar de vergaderingen die doorgaans om 20.00u plaats vinden, dat betekent de facto overnachten met alle kosten eraan verbonden. In de twee jaar dat ik lid was van de VVOJ werd er buiten de decadente bedoening in de Erasmus Hogeschool te Brussel, geen enkele activiteit georganiseerd, toch is hun postadres in Groot Bijgaarden goed geschikt om voor een handvol leden de koppen bij mekaar te steken, maar de Belgische VVOJ heeft liever niet te veel pottenkijkers, die kunnen ze missen als kiespijn, meedraaien in hun "selecte" journalistenwereldje en vooral "zwijgen".

Raad Voor Journalistiek.
Hoe dan ook is er sinds de procedures tegen de RVJ te Brussel één en ander aan het bewegen, de recente maatregelen die De Standaard neemt tegen de -vooral anonieme- auteurs van lezersbrieven, de cursussen die oude verenigingen zoals UPP via de KHM laten geven, zijn stuk voor stuk een teken aan de wand. Het ligt in de bedoeling om ook de Internetjournalistiek aan banden te leggen, de RVJ wil via het Fonds Pascval Decroos ook de internetactiviteit onder controle krijgen, maar dat zal ze nooit lukken, de wetgeving moet daarvoor volledig worden gewijzigd, wie vanuit het buitenland opereert valt immers niet onder de Belgische wetgeving ter zake.

Gedonder met Nederlandse Raad Voor Journalistiek
In Nederland werkt het systeem van journalistiek compleet anders dan in België, daar worden journalisten door redacties erkend, niet door de minister van BZ zoals dat hier het geval is.
Toch is er ook in Nederland heibel met de RVJ :
http://www.denieuwereporter.nl/2010/01/raad-voor-de-journalistiek-overweegt-hoger-beroep/   

De VVOJ is Nederlands en stelt in België NIETS voor:
http://www.vvoj.nl/cms/archives/4254

Laatste update ( 30 januari 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.