Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926509





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
E-commerce stijgt spectaculair in 2009
27 januari 2010
Eén op vier personen koopt via internet

Bezoekers website Morsum Magnificat : 698.500
Brussel / Genk 27 januari 2010

Zoals eenieder van ons hopelijk beseft, is het vandaag nagenoeg onmogelijk te functioneren zonder de beschikking te hebben over internet dat zowel op sociaal als economisch vlak een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Ook ICT Minister Van Quickenborne is zich daarvan bewust en startte daarom in 2009 zijn Digitaal Actieplan waarvan start2surf@home -zie artikel van 18 november 2009- een onderdeel was.

Enquête.
Vandaag maakte de minister de cijfers van de ICT enquête 2009, afgenomen bij meer dan 6.400 Belgen, bekend waaruit de belangrijkste conclusies waren dat :
Van de huishoudens in België beschikt 71% over een PC.
Het toegangspercentage tot internet 67% bedraagt.
Het gebruik van computer en internet sterk leeftijdsgebonden blijft.
E-commerce een hoge vlucht nam in 2009.
Om deze positieve tendens te versterken zal Van Quickenborne in 2010 het Digitale Actieplan in volle uitvoering brengen. Zijn 3 PC-plannen voor goedkoper internet moeten mee het verschil maken. Een 4e mobiele internetspeler moet de prijzen drukken.

De ICT-enquête.
Deze is gebaseerd op een representatieve steekproef van ongeveer 6.400 Belgen tussen 16 en 75 jaar, die bevraagd worden over de meest diverse aspecten van toegang tot en kennis en gebruik van ICT-toepassingen. Waar mogelijk en relevant slaan de vragen zowel op henzelf als op hun gezin. De enquête wordt jaarlijks georganiseerd zodat er gemakkelijk vergelijkingen over de jaren mogelijk zijn. Waar beschikbaar laten de resultaten bovendien tot op een zekere hoogte Europese vergelijkingen toe.

PC en internet bij de Belgische gezinnen.
Door de jaren heen werd het bezit van een computer gemeengoed in de Belgische gezinnen; in 2006 beschikte 57% over een PC, in 2007 was dat al 67% en in 2008 liep dit op tot 70%. De cijfers van vandaag over 2009 doen daar nog een procentje bij tot 71%. Deze bescheiden toename wordt volledig in Wallonië en Brussel gerealiseerd maar kan niet los gezien worden van al bestaande uitgesproken regionale verschillen: in Vlaanderen had in 2009 75% van de huishoudens minstens één computer -idem 2008-, in Wallonië was dat 65% -63% in 2008- en in Brussel - mits enig voorbehoud omwille van de relatieve kleine steekproef - 69% -67% in 2008-.

Leeftijdsgebonden.
Het leeftijdseffect is erg duidelijk. Minstens 9 op 10 van de respondenten in de jongste leeftijdscategorieën waren op het internet geweest in de drie maanden voorafgaand aan de enquête en zowat driekwart -respectievelijk 77% en 74%- surften bijna dagelijks. Deze percentages nemen gestaag af in de oudere leeftijdscategorieën om uiteindelijk voor de oudste leeftijdscategorie uit te komen op minder dan de helft -46%- voor het gebruik van internet in de laatste drie maanden voor de enquête en minder dan een derde -29%- voor dagelijks gebruik van internet.

Middenmoter.
In de Europese context is België ‘een middenmoter’. Het percentage huishoudens -niet individuen dus– met toegang tot internet bijvoorbeeld ligt al jaren pal op het Europese gemiddelde, boven Frankrijk maar achter Duitsland en zeker achter Nederland, dat Europese koploper is. In 2009 hadden in België 67% van de huishoudens toegang tot internet, In Duitsland 79%, in Frankrijk 63% en in Nederland 90%. Het gemiddelde van de EU ligt op 68%.
 
E-commerce stijgt spectaculair.
Éen van de toepassingen van internet die zonder twijfel het meest in het oog springt, is E-commerce, het aankopen van goederen en diensten via internet. E-commerce heeft in België in 2009 een echte doorbraak gekend. Waar we jarenlang bleven hangen rond de 15% van de internetgebruikers die in de laatste drie maanden voor de enquête iets via internet gekocht hadden, halen we nu 25%. Dit is een stijging met meer dan 75%. Zowel ten opzichte van de belangrijkste buurlanden als het Europese gemiddelde hebben we echter nog steeds een achterstand.

Beleidsinspanningen moeten zorgen voor verdere vooruitgang.
In het najaar van 2009 stelde minister Van Quickenborne zijn Digitaal Actieplan 2010-2015 voor.  Dit actieplan is er onder meer op gericht om de digitale kloof verder te dichten en om de bestaande belemmeringen voor de groei van e-commerce weg te werken. We kunnen er als samenleving immers  niet in berusten dat 30% van de bevolking geen computer heeft of geen toegang tot het internet. Meer en meer voordelige diensten worden enkel via internet aangeboden -internetrekeningen, on-line reizen boeken zonder boekingskosten, enz- zodat de digitale kloof dreigt om de bestaande sociale kloof verder uit te diepen.  Om de geleidelijke natuurlijke groei een duw in de rug te geven, werd in 2009 het Start2Surf-programma gelanceerd. Momenteel liggen zeer voordelige Start2Surf-pakketten -computer plus internet plus opleiding- in de winkels en loopt er een campagne die erop gericht is de drempelvrees bij bepaalde burgers te overwinnen. De eerste resultaten van de actie zijn in ieder geval positief.   

Iedereenonline.
Minister van ICT Vincent Van Quickenborne: “Het is positief dat er vooruitgang is inzake de aanwezigheid van computers in het huishouden en toegang tot het internet.  Maar het gaat niet snel genoeg.  Burgers die toegang hebben tot het internet beschikken over belangrijke informatie- en kostenvoordelen.  De overheid heeft daarom de taak om een tandje bij te steken zodat de achterblijvers zo snel als mogelijk mee kunnen op de informatiesnelweg.  Ik roep dan ook zoveel mogelijk internet-analfabeten -hierin aangemoedigd door hun familie en vrienden- op om gebruik te maken van de enorm voordelige Start2Surf pakketten die momenteel in de winkel te verkrijgen zijn.  Computer, internet en een gratis opleiding zijn binnen handbereik vanaf 349 euro -na verrekening van het belastingkrediet-.  Informatie is te vinden op
www.iedereenonline.be.”

nvdr : Prijzenswaardig dat de minister zich inzet om iedereen op het net te krijgen maar, ondanks dat 349 Euro niet veel is, is er een steeds groter wordende groep die zich zo'n uitgave niet kunnen permitteren, denk maar aan de vele gepensioneerden die moeten overleven van een pensioen ónder het bestaansminimum, mensen die leven van een leefloon of invaliditeitsuitkering, mensen die ziek zijn en maandelijks hoge medicijnrekeningen voorgeschoteld krijgen enz. Bij de start het actieplan 2010-2015 wees deze redactie de minister daarop en hij antwoordde dat ook aan die groep zou worden gedacht maar tot op heden hebben we nog niets vernomen over concrete stappen zodat wij, nog steeds, leven in hoop.

Bron : Quickonomie.
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Bewerking : jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.