Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933687





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Steeds meer kansarme Vlamingen kunnen goedkoop op vakantie.
26 januari 2010
Steunpunt vakantieparticipatie zet zich in voor daguitstappen of korte vakanties.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 698.100
Genk / Brugge 26 januari 2010.

Vandaag ontmoette Vlaams Minister van Toerisme Geert Bourgeois in Brugge 400 vakantiegangers, vakantiemakers en vertegenwoordigers van sociale organisaties op het Forum Vakantieparticipatie 2010. Deze redactie kon er niet naartoe vanwege de grote afstand en dito reiskosten.

Hieronder geven wij u toch de informatie van de persdienst van minister Bourgeois
-------
In 2009 konden meer dan 87.000 Vlamingen met een laag inkomen door toedoen van het Steunpunt Vakantieparticipatie op daguitstap gaan of er voor enkele dagen op uit trekken. Dat aantal, een record, steeg in vergelijking met een jaar eerder met liefst 20 procent. Dat maakte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois vandaag in Brugge bekend op het druk bijgewoonde Forum Vakantieparticipatie 2010. Op het Forum gingen 400 vakantiemakers, kansarme vakantiegangers en sociale organisaties met elkaar in dialoog. Het Steunpunt stelde er ook het vakantieaanbod voor 2010 voor, het grootste aanbod ooit.

Meer dan een op de tien Vlamingen leeft vandaag onder de armoedegrens. Een weekje op vakantie gaan zit er voor hen meestal niet in. Voor vrije tijd en vakantie blijft bij gezinnen met een laag inkomen vaak te weinig budget over. Vakantie is volgens toerismeminister Bourgeois echter een recht voor iedereen. “Ook mensen die het minder breed hebben moeten tijdens een reis of daguitstap de batterijen eens kunnen opladen en tijd kunnen maken voor zichzelf en hun gezin. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een vakantie-uitstap de sociale contacten van kansarmen aanzienlijk verbetert en hun zelfstandigheid versterkt”, legt de minister uit. “Daarom wil ik die mensen met het Steunpunt Vakantieparticipatie de kans geven om er ook eens op uit te trekken. Toerisme is er voor iedereen”.

Het Steunpunt Vakantieparticipatie, een dienst van Toerisme Vlaanderen, onderhandelt over sociale tarieven voor kansarme vakantiegangers met toeristische attracties, logiesuitbaters en vakantieaanbieders. Het Steunpunt wint duidelijk aan bekendheid. In negen jaar werking nam het aantal vakantiegangers toe van 752 in 2001 (toen het aanbod nog beperkt was tot georganiseerde sociale vakanties) tot liefst 87.285 vorig jaar, een absoluut record. In vergelijking met 2009 steeg vooral het aantal daguitstappen fors, van ruim 65.000 tot 78.000 in 2009. Maar ook het aantal vakanties in groepsverblijven, georganiseerde vakanties en individuele vakanties ging er op vooruit.

In 2010 kan het Steunpunt met alweer een uitgebreid vakantieaanbod uitpakken. Bijna 500 toeristische ondernemers bieden kansarme gezinnen sociale tarieven aan. Meer dan 1.100 lokale sociale organisaties zorgen er voor dat het aanbod terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben. “Het succes van Vakantieparticipatie is het mooie resultaat van de unieke samenwerking tussen overheid, sociale organisaties en toeristische ondernemers. Het enthousiasme van al deze actoren is een hefboom voor de kansen op een betaalbare vakantie voor iedereen. Ik onderzoek daarom hoe we de succesvolle werking van het Steunpunt Vakantieparticipatie verder kunnen uitbouwen en het vakantieaanbod voor kansarmen nog kunnen vergroten”, besluit minister Bourgeois.

U vindt meer informatie over Vakantieparticipatie en het vakantieaanbod op www.vakantieparticipatie.be.
-------- einde persbericht..

NVDR.
Wij onderzoeken momenteel hoe een "ander" Steunpunt omgaat met de problemen waarmee steeds meer Belgen, die met armoede in aanraking komen, te kampen hebben. Het onderzoek kan mogelijke misbruiken aan het licht brengen. Plaatselijke initiatieven door het organiseren van een "Croque" avond aan 3,50€ lijkt ons lovenswaardig, maar komt neer op het organiseren van commerciële activiteiten.  Mensen die een te laag inkomen hebben moet men geen vakantie aanbieden, maar een hoger minimum geven, minister Bourgeois is óók een politicus als een ander die over de armoede, politiek omhoog wil kruipen.

Redactie Morsum Magnificat  Professioneel
Erik Verbeeck


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.