Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927287





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk wil in tien jaar minstens duizend betaalbare woningen bouwen.
14 januari 2010
Nieuw grond- en pandenbeleid vraagt realisatie van 250 sociale koopwoningen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 694.800
Genk 14 januari 2010

--- wijziging 09:30 15/1/10
--- wijziging 20:30 14/1/10
 De nieuwe Genkse burgemeester Wim Dries gaf deze namiddag om 15:00u een persconferentie in zijn  kantoor op het stadhuis, de pers vond in de persmap behalve teksten, ook gedetailleerde Ecxel lijsten alsmede een inplantingsplan waarop de diverse projecten met annotaties overzichtelijk werden aangegeven.  Wim Dries had zijn zaak bijzonder goed voorbereid.

Grote nood aan woningen.
Iedere Vlaamse Gemeente dient minstens een inspanning te doen om te voldoen aan de noden van sociale woningen, in het nieuwe grond- en pandenbeleid dat op 1 september 2009 in voege is gegaan, vraagt men daarom van de gemeenten een inspanning te doen, Genk zou in dat kader 250 sociale woningen dienen  te realiseren, maar Genk zou Genk niet zijn als ze het niet beter zouden doen, niet onterecht, want recent werd nog maar eens duidelijk gemaakt dat er maar eventjes 3000 gezinnen op een betaalbare woning wachten. Nieuw Dak heeft grote plannen in de wijk Sledderlo, maar dat staat los van de projecten die Genk in het kader van het grond- en pandenbeleid nog op stapel heeft staan.

Genk is voortrekker.
Lokale besturen realiseren nu ook al woningbouwprojecten of speelpleinen op de eigen gronden, maar de  Vlaamse Overheid wil dat minstens 25% met sociale woningen moet bebouwd worden, de Vlaamse  Overheid verplicht dat niet maar de lokale besturen moeten dat zelf waar maken.  Genk komt met zijn plan  niet aan die 25% zegt burgemeester Wim Dries, "maar we zijn in Limburg toch de voortrekker".

Genk is "Voortrekker" inzake woonbeleid sociale woningen



links:Ganaël Vanlokeren - rechts: Wim Dries

Geen 250 maar minstens 1000 woningen.
Genk wil de komende tien jaar duizend betaalbare woningen beschikbaar stellen, daarvoor zal via drie pistes een beleid worden gevoerd :
  ° Door het partnerschap met Landwaarts en Nieuw Dak het realiseren van +/- 535 sociale woningen met kwaliteit.
  ° Aanbieden van betaalbare grondaandelen voor projecten die gerealiseerd worden op gronden van de gemeente +/- 620 zegt Genk-
  ° ook het stimuleren en het dirigeren van een actieve private markt waarbij grondgebonden, bescheiden woningen, centraal staan.
Genk geeft daaraan een unieke cocktail waarbij niet alleen de extra inspanningen worden gedaan voor de  sociale, maar ook voor de middenklasse. Burgemeester Wim Dries zegt daarbij dat in die middenklasse  de aankoop van woningen tot 300.000€ moet kunnen!

Regisseur.
Op de vraag van Morsum Magnificat of Genk uit het debacle met de aannemers Knippenberg en Janssens-Droogmans in het C-Mine dossier haar lessen heeft getrokken, kruipt Wim Dries snel in de huid van zijn voorganger Jef Gabriëls en zegt dat zij door het licht voor Janssens- Droogmans op rood te zetten, juist een goede regisseur is. Voor haar toekomstige bouwprojecten -2006-2020- zal Genk steeds een RUP opmaken. Genk moet door haar beleid dus ook niet vrezen dat zij een extra sociale last aan private projectontwikkelaars zal moeten opleggen omdat zij haar sociaal bindend doel via dit actieplan reeds heeft bereikt, de facto dus geen bijkomende lasten aan privaat investeerders, die zijn bij deze dus gerustgesteld.

Betaalbaar wonen in Genk
Met het actieplan dat zal gerealiseerd worden in samenwerking met de sociale huisvestingmaatschappijen, de stad én de privé-markt , beoogt Genk betaalbaar wonen in Genk te kunnen realiseren. Genk is er van overtuigd  dat zij met haar inspanningen, die het dubbele belopen van wat er wordt verlangd, een goede  mix te leveren waarbij Genk de komende jaren kan groeien waardoor iedereen zich in Genk kan blijven  thuis voelen. Toch kan deze redactie zich niet van de indruk ontdoen dat Genk zich te weinig realiseert dat de crisis, waarvan steeds meer gezinnen het slachtoffer worden en het kopen van een woning voor steeds minder gezinnen een optie is.

Actieplan sociale woonprojecten Nieuw Dak en Landwaarts tot 2010.
Stalenheide-Halmstraat : 34 woningen te huur, 30 te koop. Timing : Voorjaar 2010.
Oud Driehoeven : 30 woningen te huur, 15 te koop, 15 kavels. Timing : Start 2011-2012.
Kolderbos : Renovatie van 639 woningen. Timing : 2006 tot ......
André Dumontlaan : 32 woning te huur. Timing : Klaar juli 2010.
Stella Maris : 20 woningen te huur. Timing : Klaar okt. 2010.
Ceintuurlaan 81 : 16 woningen te huur. Timing : Start 2010.
Torenlaan : 15 woningen te huur. Timing : Start 2010.
Welzijnscampus : 20 woningen te huur, 80 -of 60- te koop. Timing : Geen gegevens.
Schemmersberg : 10 woningen te huur, 35 te koop, 5 kavels. Timing : Start 2011.
Sledderlo : Afbraak en heropbouw van 257 woningen, 20 woningen te koop. Timing : Start 2011.
Broekskens : Renovatie van 200 woningen. Timing : Geen gegevens.
Vlakveld : 2 woningen te huur. Timing : Start 2010.
Winterslag C-Mine : 20 woningen te huur, 40 te koop. Timing : Geen gegevens.
Bemdekens = Holenteer : 55 woningen te koop. Timing : Verwerving 2012-2013.
Oude hoeve : 23 woningen te huur, 12 te koop. Timing : Geen gegevens.
Paresbemden : 6 woningen te koop. Timing : Geen gegevens.
Bovenstaande geeft een totaal van 535 woningen waarvan 222 te huur en 293 te koop

Schotelantennes.
Over de wildgroei van de schotelantennes in de wijk Sledderlo en wat op stapel staat om hetzelfde Kolderbos te voorkomen, wilde burgemeester Wim Dries niet veel kwijt, bevestigde wel dat er daarrond iets roert in de wijk Kolderbos, maar verwees daarvoor naar Nieuw Dak. Toch steekt Genk voor de massale overtredingen op de regels inzake de plaatsing van schotelantennes de kop in het zand. U leest daarover méér in Morsum Magnificat 174 -voor betalende abonnees-.

Meer details en overzichtkaart in Morsum Magnificat 174 -januari 2010 voor betalende abonnees-


Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 16 januari 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.