Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933693





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Verloren voorwerpen : Procedure NMBS sterk vereenvoudigd.
13 januari 2010
Wet van 1860 afgeschaft, procedure vereenvoudigd en besparing voor NMBS.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 694.500
Brussel / Genk 13 januari 2010

Op initiatief van minister voor Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne heeft de Commissie Infrastructuur van de Kamer vandaag een wetsontwerp unaniem goedgekeurd om het bewaren van op de trein verloren voorwerpen te vereenvoudigen.  De verloren voorwerpen zullen gedurende een veel kortere periode dan tot nu het geval was, worden bewaard en niet meer worden verkocht maar rechtstreeks ter beschikking gesteld aan de mensen die ze het best kunnen gebruiken. De huidige procedure dateert van 1860 en zorgt voor veel rompslomp.
 
Bewaartermijn van 6 maanden afgeschaft
Vandaag moet een op de trein, station of wachtzaal gevonden voorwerp worden opgehaald binnen de 14 dagen in het eindstation. Gebeurt dat niet, dan wordt het overgebracht naar de Centrale Bewaarplaats voor Gevonden Voorwerpen van de NMBS in Brussel. Daar wordt het gedurende 6 maanden bewaard. Na het verlopen van deze termijn wordt het openbaar verkocht.
 
Nieuwe bewaartermijn 50 dagen
In de toekomst worden verloren voorwerpen enkel nog gedurende 50 dagen bewaard in het station waar het voorwerp wordt binnengebracht. Na de termijn van 50 dagen kunnen de voorwerpen worden afgestaan aan ondernemingen die instaan voor het nuttig hergebruik of recyclage ervan. Voor de NMBS zullen dit ondernemingen voor sociale inschakelingseconomie zijn, zoals kringloopwinkels.
Gevolg is dat de Centrale Bewaarplaats wordt afgeschaft wat de NMBS een kostenbesparing van 550 000 euro oplevert.
 
Paraplu nummer één.
Elk jaar worden zo’n  40.000 voorwerpen vergeten of achtergelaten op treinen, in stations, wachtzalen,…. Slechts 35% daarvan wordt terug opgeëist door de rechtmatige eigenaar. De overige 65% worden, na 6 maand, openbaar verkocht. De paraplu is de nummer één van de verloren voorwerpen maar ook sjaals, boeken, laptops  en gsm’s worden vaak achtergelaten. Het lijstje met vreemde verloren voorwerpen bestaat uit muziekinstrumenten, fietsen, kinderwagens, enz.

Unaniem goedgekeurd.
Het wetsontwerp werd vandaag in de Commissie Infrastructuur unaniem goedgekeurd en moet nu nog de goedkeuring krijgen van de voltallige Kamer.
Minister voor Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne geeft nog volgende toelichting: “De nieuwe regeling schaft een wet van 28 februari 1860 af, zorgt voor minder kosten voor de NMBS, vereenvoudigt de procedure voor de reiziger die een verloren voorwerp terugwil en de verloren voorwerpen komen ten goede aan degenen die ze het best kunnen gebruiken”.

Bron : Quickonomie.
Bewerking : jvds ©
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.