Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933693





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Neerbuigende houding van Leterme en Vanackere tav Vlaanderen.
13 januari 2010
CD&V neemt opnieuw een bocht van 180 graden.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 694.400
Brussel / Genk 13 januari 2010

Bij de opening van de jaarlijkse Diplomatieke Dagen klonken minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en premier Yves Leterme opvallend neerbuigend ten aanzien van de Vlaamse diplomatie.

Vlaams aandeel in Belgische export gestegen. 
N-VA Kamerfractieleider Jambon en Kamerlid Peter Luykx vinden het logisch dat er inzake diplomatie op de verschillende niveaus moet samengewerkt worden en dat, waar betere resultaten geboekt kunnen worden door samen te werken, dat ook vooral moet gebeuren maar dan wel met respect voor de grondwettelijke bevoegdheidsverdeling. Volgens Jambon en Luykx is, sinds de overdracht van buitenlandse handel naar het regionale beleidsniveau, het aandeel van Vlaanderen in de Belgische export alleen nog maar gestegen. Het Vlaamse beleid werkt dus goed. Ook hier dient het gepalaver over ‘samenwerkingsfederalisme’ alleen maar als rookgordijn om de aandacht af te leiden van het eigen falen in het creëren van een beter investeringsklimaat, zegt Luykx.

Gewesten te zelfstandig ?
Vanackere mag nu plots verkondigen dat de Gewesten te zelfstandig zijn in hun economische diplomatie en dat de merknaam Vlaanderen nog weinig zin heeft en dat België voor hem het merk bij uitstek is om te promoten. Dit betekent opnieuw een ommezwaai van jewelste voor de CD&V en dat terwijl in haar federaal verkiezingsprogramma van 2007 letterlijk te lezen staat dat “Vlaanderen versterkt moet worden vanuit een grotere zelfstandigheid”.  Nu beweren Vanackere en Leterme plots het omgekeerde. Vanackere gaat zelfs zo ver om te pleiten voor een herziening van het samenwerkingsakkoord rond Buitenlandse Handel, terwijl de federale regering ter zake geen enkele bevoegdheid heeft. Jan Jambon vindt het schaamteloos hoe CD&V stuk voor stuk alle Vlaamse standpunten lost om toch maar aan de macht te kunnen blijven.

Vlaamse diplomatie succesvol.
Nochtans zijn de afspraken duidelijk. Volgens het principe “in foro interno, in foro externo” kan elke overheid zijn eigen bevoegdheden naar het buitenland promoten. Het is dan ook logisch dat een eigen Vlaamse diplomatie deze vertegenwoordiging naar het buitenland verzorgt. En die jonge Vlaamse diplomatie is succesvol. Ook volgens minister–president Kris Peeters, nochtans een partijgenoot van Vanackere. Begin mei zei Peeters in De Standaard: ‘Sinds de overdracht van buitenlandse handel van het federale naar het regionale beleidsniveau in 1993 is het aandeel van Vlaanderen in de Belgische export gestegen van 68% naar 81% in 2007. Dit cijfer alleen al toont aan dat een herfederalisering geen goede zaak zou zijn voor Vlaanderen.’

Structurele aanpak.
De bewering van Leterme dat de merknaam Vlaanderen veel onbekender is dan die van België houdt al helemaal geen steek. “Het is niet omdat iets bekend is, dat het daarom ook meteen goed is. Wat men in het buitenland vooral weet, is dat België niet werkt, dat we een gigantische schuldgraad hebben en dat België vooral hoog ‘scoort’ inzake loonkosten en vennootschapsbelasting alsook in lijstjes als de internationale rangschikkingen inzake corruptie. In plaats van zich te verschuilen achter samenwerkingsfederalisme zou onze premier beter die Belgische problemen eindelijk eens structureel aanpakken”, zegt Luykx.

Bron : N-VA.
Bewerking : jvds
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.