Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933693





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Administratieve procedures bij sociale huisvesting steeds ingewikkelder.
09 januari 2010
Demotivatie binnen Sociale huisvestingsmaatschappijen een algemene trend.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 693.100
Genk 9 januari 2010

Politiek moet de "Moed" opbrengen om de wettelijke
verplichting van het "Conformiteitsattest" door te voeren.

Exclusief in Morsum Magnificat 174 :
"Concrete ervaringen met het SVK van Ternat"

Door de invoering van beter bestuurlijk beleid -BBB- zijn de administratieve procedures nog veel ingewikkelder geworden, dat is een vrij algemene klacht binnen de sociale huisvestingsmaatschappijen -SHM’s-.

Werkdruk steeds groter.
Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem -Open VLD- schetst de situatie. “Er zijn nieuwe
verplichtingen in verband met de sociale huurcontracten, de bouwwerken en het woningonderhoud. Ten gevolge van de verzelfstandiging van de SHM’s is de ondersteuning echter sterk afgenomen. Het gevolg is dat de regisseurs van het lokaal woonbeleid klagen.  Volgens hen wordt de werkdruk steeds groter en worden de zaken steeds ingewikkelder. Ze vinden dat hun werknemers uitgeblust geraken en vervroegd op pensioen gaan.”  In de commissie wonen in het Vlaams parlement interpelleerde ze gisteren de minister.

Administratieve vereenvoudiging.
Van Volcem peilde ondermeer naar cijfers die aantonen dat de demotivatie binnen de
Sociale huisvestingsmaatschappijen een algemene trend is en vroeg of de minister cijfers had inzake ziekteverzuim, vervroegde pensioneringen, etc? Verder werd aan verantwoordelijk Minister Lieten gevraagd of zij zich bewust was van deze problematiek en of er werk wordt gemaakt van enige administratieve vereenvoudiging binnen de SHM's. Van Volcem dacht daarbij aan de bestekken en stelde dat in het licht van het Grond- en Pandendecreet de SHM's aanzienlijk meer taken hebben gekregen waardoor de sector volledig gedemotiveerd raakt en vroeg zich af of een samenwerking met de cel Administratieve Vereenvoudiging van de Vlaamse overheid tot de mogelijkheden behoort.   

Grondige evaluatie.
Minister Lieten -Sp.a- stelde niet over cijfers van demotivatie te beschikken omdat de
SHM’en niet moeten rapporteren over hun intern beleid. De minister is zich bewust van het belang van administratieve vereenvoudiging in de sociale huisvestingssector en stelt dat het Sociale huurbesluit grondig zal worden geëvalueerd. De timing van de evaluatie is het voorjaar 2010. “Wij staan open voor ondersteuning van de cel administratieve vereenvoudiging en wij zullen nagaan of die ondersteuning mogelijk is.”stelde minister Lieten die tijdelijk haar collega Vandenbossche -Sp.a- vervangt.Mercedes Van Volcem is tevreden over de constructieve houding en zal het dossier verder opvolgen. “Het teveel aan regeltjes moeten we echter in eerste instantie vermijden, en niet na ondervinding trachten op te lossen.” zegt Van Volcem.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Bron : Open VLD
Bewerking : jvds

Mercedes Van Volcem

nvdr : Waarom Marino Keulen -Open Vld- die de situatie goed zou moeten kennen, vorig jaar in zijn administratie, zoals Wonen Vlaanderen en de Wooninspectie niet méér inspecteurs aanstelde, de wettelkjke verplichting van het conformiteitsattest niet beter bewerkstelligde, kan Mercedes Van Volcem maar beter aan haar partijgenoot vragen. In Morsum Magnificat belichten we één concreet voorbeeld van de problemen bij het SVK van Ternat.
EVER ©

Laatste update ( 09 januari 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.