Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926509





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Strenge controles bij werken aan een voertuig -vzw Car-Pass-.
28 december 2009
Doorgeven kilometerstanden bij autoherstelling extra gecontroleerd.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 689.600
28 december 2009.

Minister van Economie Van Quickenborne liet hardleerse overtreders van Car-Pass wetgeving extra controleren door de Economische Inspectie wat voor 43,2% van de gecontroleerden resulteerde in een proces-verbaal.

Onderzoek door Economische Inspectie.
Tussen 15 oktober en 15 november 2009 liet minister van Economie Vincent Van Quickenborne de Economische Inspectie een onderzoek uitvoeren naar de naleving door professionelen van de wettelijke verplichting tot het meedelen van kilometerstanden aan de vzw Car-Pass bij het uitvoeren van werken aan een voertuig. Het onderzoek spitste zich toe op ondernemingen die bij vorige controles -in 2007 en 2008- de wet niet respecteerden en op ondernemingen die niet reageerden op een schrijven dat de vzw Car-Pass in april 2009 gericht had aan alle ondernemingen die nog nooit kilometerstanden doorgaven, met verzoek zich in regel te stellen. In totaal werden 162 ondernemingen over het ganse land gecontroleerd. Dit resulteerde in 29 waarschuwingen wegens het onvolledig of buiten termijn doorgeven van kilometerinformatie en 70 processen-verbaal -43,2% van de gecontroleerden- voornamelijk wegens het niet doorgeven van kilometerstanden. 

Over de Car-Pass.
De Car-Pass is een document dat de bekende kilometerstanden en de bijhorende data vermeldt. Hij bevat alle informatie over de voorgeschiedenis van het voertuig. Zo kunt u de authenticiteit van de kilometerstand verifiëren. Dankzij de Car-Pass wordt sjoemelen met de kilometerstand een heel stuk moeilijker. Behalve de kilometerstand vindt u op de Car-Pass nog enkele andere gegevens die eigen zijn aan het voertuig:
- Merk en model
- Datum van inschrijving
- Chassisnummer
- Identificatienummer
- Datum waarop het document is opgesteld
De Car-Pass is een verplicht document dat bij de verkoop van een tweedehandsauto of lichte vrachtwagen door zowel professionele als particuliere verkopers moet kunnen worden voorgelegd. De Car-Pass mag niet ouder zijn dan twee maanden en kost 6 euro.

Miljoenste Car-Pass.
Sinds de invoering van de Car-Pass in december 2006 zijn er al 2.167.351 Car-Passen verdeeld. Minister van Economie Van Quickenborne reikte in april 2008 nog de miljoenste Car-Pass uit.
Tijdens de maand oktober leverden in totaal 8.217 gebruikers minstens 1 kilometerstand aan. Dat is 13,27% meer dan in oktober 2008 en het hoogste aantal sinds juni 2007. De databank bevatte eind oktober 2009 ongeveer 81 miljoen kilometerstanden. Kortom: 90% van de professionelen werken met het systeem en kunnen dus ook niet meer sjoemelen met kilometerstanden. 

Car-Pass wetgeving.
Het Koninklijk besluit van 26 augustus 2006 tot regeling van de medewerking aan de vereniging belast met de registratie van de kilometerstand van voertuigen stelt dat elke “vakman” -professioneel-, telkens wanneer hij werken aan een voertuig uitvoert, verplicht is aan de vzw Car-Pass het chassisnummer van het voertuig, de kilometerstand van het voertuig en de datum van de uitvoering van de werken mee te delen. De vzw Car-Pass werd aangeduid als de vereniging belast met de registratie van de kilometerstanden. De gegevens moeten binnen de vijf werkdagen na de uitvoering van de werken meegedeeld worden aan deze vzw.  De definitie van “vakman” in het Koninklijk Besluit is zeer ruim en omvat elke natuurlijke of rechtspersoon die gewoonlijk, en in het kader van zijn beroepsactiviteit, werken aan een voertuig uitvoert. Dit omvat onder meer garages, carrosseriebedrijven, bandencentrales, fastfitters, installateurs van auto accessoires, LPG installateurs enz.

Doelgroep van onderzoek.
In 2007 en 2008 voerde de Economische Inspectie reeds algemene onderzoeken uit naar de naleving van de Car-Pass wetgeving. Het onderzoek van 2009 spitste zich vooral toe op ondernemingen die tijdens vorige onderzoeken de wet niet respecteerden, ondermeer veel bandencentrales.
In april 2009 werd door de vzw Car-pass, in samenspraak met de FOD Economie, opnieuw een schrijven gericht naar alle ondernemingen die nog nooit kilometergegevens hadden doorgestuurd. De brief verzocht hen om zich in regel te stellen. Ondernemingen die niet reageerden op voornoemd schrijven, werden eveneens opgenomen in het onderzoek van de inspectie.

Resultaten onderzoek
Er werden 162 hardleerse ondernemingen gecontroleerd op de naleving van de Car-pass reglementering wat resulteerde in het opstellen van 29 processen-verbaal van waarschuwing -17,9%- en in 70 gevallen tot het opstellen van een processen-verbaal -43,2%-.  Gezien de sector de voorbije jaren voldoende geïnformeerd werd over de Car-pass wetgeving, heeft de Economische Inspectie onmiddellijk proces-verbaal opgesteld indien de onderneming de verplichte gegevens niet doorstuurde. Enkel in het geval dat de gegevens onvolledig of niet tijdig -binnen de 5 dagen- werden doorgestuurd, werd voorzien in een waarschuwingsprocedure.

Voorstel tot minnelijke schikking.
De opgestelde Processen-verbaal zullen het voorwerp uitmaken van een voorstel tot minnelijke schikking vanuit de Economische Inspectie. Indien de overtreder niet op dit voorstel ingaat wordt het dossier overgemaakt aan het bevoegde parket. Voor de overtreding van de wet van 11 juni 2004 tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen kan een gevangenisstraf van een maand tot een jaar opgelegd worden of een geldboete van 55,- tot 16.500,- euro.

Strijd tegen kilometerfraude.
Minister van Economie Van Quickenborne: “De Car-Pass is een uitstekend middel in de strijd tegen kilometerfraude. De wetgeving is ondertussen voldoende gekend door de professionelen en ook in grote mate gerespecteerd. 90% van de professionelen werken met de Car-pass en spelen het spel dus eerlijk. De laatste hardleerse ondernemingen die, ondanks eerdere controles en aanmaningen, weigeren om de wetgeving toe te passen, moeten zich ook in regel stellen. Daarom plant de Inspectie ook voor volgend jaar opnieuw gelijkaardige strenge controles.”

Bron: Quickonomie.
Redactie Morsum Magnificat ®  Professioneel
geplaatst 20:45 28/12/2009

Laatste update ( 28 december 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.