Financiële en morele onderdrukking. De gezinnen met schulden nemen toe, kunnen energierekeningen niet meer betalen, de armoede, de facto de honger stijgt maar toch werd op 24 december het recordaantal betalingen via bancontact genoteerd?! De pers pakt graag uit met de wegens het slechte weer gestrande toeristen in Zaventem, mensen gaan minstens vier keer per jaar met vakantie, het is duidelijk dat het verschil tussen "Rijk" en "Arm" groter wordt. Vele armen kijken met lede ogen naar de luxe die door de maatschappij en de media worden tentoon gespreid, veel "mooi vertoon" en "schijn bedriegt" maar de armen moeten meer samenwerken en de fraude van de rijken -of degenen die zich dito voordoen- aankaarten, maar armen zwijgen en dragen, uit schrik voor nog méér ellende, het juk van de morele en financiële onderdrukking.
Voedselbank. De voedselbanken trekken ook aan de alarmbel, aanvragen stijgen terwijl hun toeleveringen dezelfde blijven, resultaat is dat de voedselpakketten kleiner worden en de armen wéér de pineut zijn. De Belgische Federatie van Voedselbanken www.voedselbanken.be opende in Limburg op 13 oktober 2009, in aanwezigheid van de nieuwe Gouverneur en HKH Prinses Astrid van België, de uitbreiding van de Voedselbank te Kuringen, in Limburg helpt de Voedselbank meer dan 7000 Limburgse minderbedeelden met gratis voedselhulp, op de website worden sponsors openlijk bedankt voor hun bijdrage, als Douwe Egberts effectief 40 Ton koffie aan de voedselbank levert dan mag dat vermeld worden, maar uit twee pakketten -eigen ervaring- blijkt het koffie van Everyday te zijn. We mogen toch niet veronderstellen dat de koffie van Douwe Egberts op andere plaatsen terecht komt? Zou het de eerste keer zijn dat zoiets dergelijks gebeurd?
" ... Meneer De Gucht gaat zich in Darfour ontfermen over de armen, maar in zijn eigen dorp zit een organisatie die voor een goed doel werkt, in een krot dat in de winter niet eens verwarmd is .... "
Sint Martinus, Sint Vincentius e.a. Daar waar journalisten van de klassieke pers wellicht nog nooit uit praktische ervaring artikels hebben kunnen schrijven, brengt Morsum Magnificat ook hier weer ANDER NIEUWS. Degenen die hier dagelijks wegens leed- en ander vermaak gratis de ogen komen spoelen, zullen wéér genieten, maar deze redactie van Morsum Magnificat draagt daardoor haar steentje bij aan "Maatschappelijk werk" en bovendien, terwijl deze internetschuimers hier komen lezen, kunnen ze hun gifpijlen niet op andere websites afschieten. Het Sint Martinusfonds te Berlare levert voedsel aan behoeftigen en omdat sommigen verlegen zijn door dorpsgenoten herkend te worden, brengen medewerkers het voedsel bij de mensen thuis, een zeer goed en nobel initiatief van Diaken Verhaegen en zijn medewerkers, maar er zijn toch enkele kanttekeningen te maken. St Martinusfonds en OCMW Berlare. Kwatongen beweren dat het Sint Martinusfonds te Berlare in het leven is geroepen omdat het OCMW te kort schiet, minstens de drempel om daar aan te kunnen kloppen te hoog is -zie artikel in MM 174 van januari 2010-, een blaam voor dat OCMW waar iemand die informatie komt vragen zijn e-ID moet boven halen -sic-, maar ook de gemeente Berlare dient gezien te worden als op dezelfde leest geschoeid als het OCMW. Het Sint Martinusfonds is behuisd in een oud krot waar voedsel en kleding in veel te vochtige omstandigheden worden opgeslagen, het vocht komt u bij het betreden van het lokaal tegen en trekt in de aangeboden kleding. Heeft Berlare, die pas een totaal nieuw RVT en OCMW gebouwen optrok, geen betere locatie voor het goede doel en Sint Martinus? Meneer De Gucht gaat zich in Darfour ontfermen over de armen, maar in zijn eigen dorp zit een organisatie die voor een goed doel werkt in een krot dat in de winter niet eens verwarmd is.
Diabeten en privacy. Niets gezegd van de voedselbedeling van zowel het Sint Martinusfonds in Berlare als Sint Vincentius in Genk, maar op geen van beide plaatsen wordt rekening gehouden met diabeten, het komt er dus op neer dat iemand die diabeet is en zich aan een relatief of ergo, streng dieet moet houden, niets is met die voedselhulp, alle producten zijn veel of heel veel suikerhoudend, het pakket bij Sint Vincentius omvat ook relatief veel snoepgoed, nefast, voor sommige diabeten zelfs dodelijk. Bij het Sint Martinusfonds worden diepvriesproducten geleverd die ver buiten datum zijn, maar we hebben ervaren dat ze nog goed eetbaar waren, bij Sint Vincentius worden diepvriesproducten geleverd zonder enige informatie, zelfs niet wat de inhoud is! Wie beroep wil doen op de voedselbank moet eerst door het OCMW worden doorgelicht, armen worden systematisch qua vermogen en bezittingen door de mangel gehaald, er is niemand in dit land die méér gecontroleerd wordt dan iemand die bij een OCMW gaat aankloppen, wanneer het OCMW alles heeft doorgehaspeld, wordt voor de voedselbank een document opgemaakt, maar in het geval van Sint Vincentius volstaat dat document niet, daar wordt men opnieuw ondervraagd, zelfs wat de opleiding van de aanvrager is ... Sint Vincentius, die met diverse vrijwilligers werkt, slaat de gegevens van de aanvragers dan op in hun computer. Wie garandeert dat die informatie niet diverse personen kan bereiken? Mag een voedselbank wel dergelijke informatie van de aanvragers opvragen, ergo opslaan? De privacy commissie zal daarover uitsluitsel geven.
Vlaamse Diabetes Vereniging. Of de Vlaamse Diabetes Vereniging gevolg zal geven aan het verzoek van 16 oktober 2009 om OCMW's aan te sporen óók op diabeten te letten is maar zeer de vraag, hoe dan ook heeft de VDV nog niet officieel gereageerd op dat bericht.