Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926514





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Islamitische geleerde wil verbod op Kerstmis
25 december 2009
Fatwa tegen de viering van Kerstmis

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 688.700
25 december 2009

Een aartsconservatieve populaire prediker wil aanzetten
tot een verbod op de viering van het kerstfeest voor
christenen. De islamitische regeringen zijn geschokt
maar protesteren niet omdat niemand een directe
confrontatie met een idool van de massa durft aan te gaan.

Eminence grise.
Sjeik Yussef al-Kardawi is 83, welsprekend en heeft invloed. In Doha, de hoofdstad van het emiraat Qatar, leidt de soennitische religieuze geleerde een islamitisch Research Center. De Egyptenaar wordt beschouwd als "éminence grise" in de islamitische wereld, wier inzichten een groter gewicht in de schaal werpen dan het merendeel van de adviezen van de officiële vertegenwoordigers van de islam maar nu heeft hij echter een blunder gemaakt die hem problemen zou kunnen bezorgen.


Sjeik Yussef al-Kardawi - foto Reuters

Islamitisch juridisch advies.
"Arabieren en moslims moeten geen kerstvieringen meer toestaan", donderde hij in een fatwa, een islamitisch juridisch advies. Men moet dat verbieden voor alle christenen in alle islamitische landen want deze vieringen zijn "haram", -onrein- wat in strijd is met het islamitische geloof.
En verder: Geen enkel bedrijf mag kerstbomen verkopen -een praktijk die gebruikelijk is in alle delen van de islamitische wereld met uitzondering van Saoedi-Arabië-. Hij vroeg zich, met het oog op de kersttijd in Doha, bijna af in wat voor soort maatschappij hij leeft, een moslim of een christelijke. "Al deze zogenaamde vieringen van de geboorte van Jezus, het zogenaamde Christmas!" Zelf viert men zelfs de geboorte van de profeet Mohammed niet. "Maar Kerstmis?" En dat terwijl het voor moslims elders verboden wordt minaretten te bouwen.

Boven alle kritiek verheven.
De sjeik vervolgde zijn tirade, bespotte en minachtte de christenen, die zelfs geen bindende datum voor de geboorte van Christus hebben. "De westelijke kerstfeesten op 25 december, de andere zijn op 7 januari. Je bent niet eens zeker of Jezus werd geboren in de winter of zomer," donderde de sinds lang boven alle kritiek verheven imam.
En zelfs na Kerstmis zouden, volgens de invloedrijke predikant, de rechten van christenen moeten worden ingeperkt : 'Kerken zouden geen kruizen meer mogen hebben en kerkklokken niet meer luiden", eiste hij.

Gematigd.
De kerstaanval van de bejaarde leider betekent niet veel goeds. Kardawi kan zijn gedachtegoed verspreiden dankzij financiële donaties uit alle islamitische landen, met uitzondering van de sjiitische Islamitische Republiek Iran, want hij verwerpt het sjiitische geloof, wat in het Westen lang verkeerd geïnterpreteerd werd als bewijs van een gematigd wereldbeeld. De zelfbenoemde "da'i li-Din Allah -de verlorene bekeren tot de islam- had deze reputatie meer dan een decennium geleden. Op dat moment, adviseerde hij dat hindoes en boeddhisten, maar ook christenen en joden, die volgens de Koran bijzondere bescherming genieten, zich zouden bekeren tot de islam indien ze de hemel willen verdienen.
Zijn aanzien zal echter, ondanks deze gerichte belediging van andersdenkenden, bij de massa niet verminderen. De religieuze vaak virulente preken bevestigen alleen zijn befaamdheid. Met een aantal radicale islamitische volgelingen, heeft hij zich in de minder dichtbevolkte maar financieel sterke Golfstaat Qatar gevestigd, om, naar eigen zeggen, de "ware islam" te prediken.

Normaal zou de regering dit probleem moeten oplossen
Kardawis adviezen golden in de islamitische wereld als verdacht ondermeer door de nabijheid van radicale imams en zijn principiële afwijzing van een vreedzame regeling met Israël maar zijn uitlatingen van vandaag zorgen bij zijn gastheren in Qatar en andere Arabische hoofdsteden voor een toenemend wantrouwen.
"Niemand wil raken aan dit massa-idool" zei een woordvoerder van de regering in Caïro, die anoniem wenst te blijven. "Normaal zou de regering dit probleem moeten oplossen."
De in de Arabische wereld populaire tv-zender, al-Jazeera, distantieerde zich opmerkelijk genoeg van Kardawi. Om een open conflict met zijn gastheren in Qatar en naburige landen te vermijden, probeerde de nu als voorzitter van de "World Federation van islamitische religieuze geleerden" afgetreden predikant  al een tijd provocerende beschuldigingen te uiten tegen zijn politieke tegenstanders en critici. Hij veroordeelde, zoals vereist, de aanslagen door al-Qaida, maar nog steeds vertegenwoordigt hij ultra-conservatieve standpunten zoals bijvoorbeeld de ideeën van de wereldwijd actieve Moslim Broederschap die een islamitische theocratie nastreeft die, naar zijn verwachting, door alle landen van de islamitische wereld zullen worden bijgetreden.
Kardawi verkondigde al eerder vaak gerichte beweringen zoals ; In Europa worden moslims vervolgd, van hun rechten beroofd en dergelijke meer.

20 miljoen christenen.
De huidige aanval op de christenen in de islamitische wereld is echter dwaas. Er zijn er gewoon te veel van hen, zij maken deel uit van het sociale weefsel in de Staten. Alleen in de Arabisch-sprekende landen wonen naar schatting 20 miljoen christenen. In Libanon is de Voorzitter van de Staat, zoals de grondwet dat voorschrijft, altijd een christen. In veel Arabische regeringen zijn er christelijke ministers.
In Egypte heeft president Hosni Mubarak de Koptische kerst tot nationale feestdag verklaard. Een soortgelijke situatie bestaat in de Soedan, Syrië, Palestina en Irak.
De ontsporing Kardawis stelt daarom, niet in het minst, de Soedanese centrale regering in Khartoem voor een dilemma. Vijandig gezinde christelijke propaganda uit de mond van een geestelijke van het kaliber van Yussef al-Kardawi kan invloed hebben op het stemgedrag van de Zuid-Soedanezen over een afscheiding van de sterke centrale overheid, gepland in 2011.

"De tijden van de inquisitie zijn voorbij"
De Egyptische Moslim Broederschap moet nu zelf afstand nemen van een man die ze ooit heeft voorgedragen voor de functie van opperste leider -"Murschid Amm"- terwijl het offensief voor de interne verkiezingen net is begonnen in de sterkste oppositie groep op de Nijl.
Achter de schermen gaan al geruchten dat de emir van Qatar zou hebben aangedrongen bij de nu ongemakkelijke gast, om zijn uitspraken, die ernstige gevolgen kunnen hebben, te ontkennen. Het Egyptische anti-overheid weekblad "Saut ul-Ummah" -"Voice of the Nation"- wijdde bijna een volledige pagina aan het controversiële onderwerp. Het confronteert de lezer met het veelzeggende, zinvolle, citaat van de Egyptische opperpriester Abdul Massih Lam'i: "De tijden van de Inquisitie zijn voorbij."

Bron : Der Spiegel http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,668258,00.html
Vertaling en bewerking : jvds  
www.morse-press.be

Reacties kunnen -niet naamloos- via   

Laatste update ( 27 december 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.