Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933453





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Federale politie waarschuwt voor sociale netwerken-Update1
15 december 2009
Lucratieve voorstellen op sociale netwerksites vaak oplichting

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 686.300
15 december 2009.

--- Update 1 21:00 17/12/09
Reactie van Jan Schonkeren www.vsoa-pol.be
Het is inderdaad zo dat ik een brief van de Commissaris- generaal heb ontvangen en die site
uit eigen beweging offline heb geplaatst. Het is een amalgaam van veel dingen en nieuwszender die aan de basis ligt heeft wellicht een aantal zaken gedaan die niet door de beugel kunnen, ik laat dat nu onderzoeken, de site zal dan weer online komen. Men is via, via bij verslagen terecht gekomen van overlegcomités op een website van mij van het Brussels Hoofdstedelijk gewest, daarin werden namen en GSM nummers van délegués gevonden, daarom ben je ook délegué zegt Jan Schonkeren.

De Federal Computer Crime Unit van de Federale Politie wil waarschuwen voor een trend op het sociale netwerk Facebook. Meer en meer worden groepen opgericht waarin allerhande mooie beloftes worden gedaan. Sommige groepen beweren een woning te verloten, bij anderen gaat het bijvoorbeeld om exclusieve sportwagens. Bij dit soort aanlokkelijke aanbiedingen is het van belang om zich af te vragen: is het te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal een fraude.

Wat zijn de risico’s?
Schending van de privacy.

Door lid te worden van groepen of netwerken op Facebook laat u meestal aan vreemden toe om kennis te nemen van de persoonlijke informatie die u via uw persoonlijk profiel ter beschikking stelt. Controleer dus uw privacyinstellingen zodat u de informatie die u open en bloot prijsgeeft, kan beperken tot het minimum. Op de Facebook homepage kan u rechtsboven via de opties “instellingen” en vervolgens “privacyinstellingen” bepalen wie uw profiel kan bekijken. Hoe strenger deze instellingen, hoe minder mensen er toegang toe krijgen. U vermijdt hierdoor dat uw persoonsgegevens misbruikt worden -marketingdoeleinden, spam,..-
Indien u zich aansluit bij een groep en u deelt uw profiel “enkel” met vrienden en netwerken, dan krijgt niet alleen de beheerder toegang tot deze informatie maar ook alle andere groepsleden. Sommige groepen hebben tienduizenden leden..

Financieel nadeel
Eens je bent opgenomen in een “groep”, kan je persoonlijk benaderd of gecontacteerd worden. De groepsbeheerder kan u immers via een netwerkbericht of telefonisch bepaalde aanbiedingen doen. Misschien worden er wel loterijtickets aangeboden, uiteraard tegen betaling. Men geeft u de indruk dat u door een lot te kopen kans maakt om een onwaarschijnlijk grote prijs te winnen zoals een exotische villa of een mooie Porsche. Voor u is de inzet misschien beperkt maar de oplichter kan op korte termijn groot financieel voordeel halen.

Preventieve tips
De FCCU geeft enkele eenvoudige tips om u te helpen om deze “buitenkansjes” te beoordelen.

- Wie heeft de groep opgericht op Facebook?
Doorgaans worden groepen met valse loterijen opgericht door personen met een nep profiel voorzien van een foto van een of andere goed uitziende man of vrouw. Gebruik een zoekmachine op internet -bv. Google- om na te gaan of de aanbieding reeds gekend is als een vorm van oplichting.

- Welke informatie stelt men ter beschikking?
Elke onderneming of organisatie moet bij elke officiële actie of campagne essentiële gegevens publiceren zoals de naam van het bedrijf, contactpersonen, telefoonnummers, contactadressen, handelsregisternummer, .. Dit is eveneens wettelijk geregeld. Wanneer u deze gegevens niet kan terugvinden, dan wordt het u onmogelijk gemaakt om de echtheid van de loterij of actie te controleren.

- Heb ik misschien toch te maken met een legale loterij of tombola?
Het houden van loterijen en tombola’s is wettelijk geregeld. Zo kan men enkel in België op nationale schaal loterijen organiseren nadat deze door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken vergund werden. Bovendien moet er een reglement ter beschikking zijn en dienen de deelnemers de juiste trekkingsdatum te kennen. Ook dient de onderneming die de trekking organiseert expliciet vermeld te
worden.

- Geeft de groep een geheimzinnig of verborgen karakter?
Wanneer men de indruk wekt dat enkel leden van de groep het “voorrecht” krijgen om te genieten van een bepaalde loterij of kansspel, dan is dit dubieus. Als de informatie enkel aan de groepsleden wordt medegedeeld via berichten en niet via de algemene groepsinformatie, dan bemoeilijkt dat de eventuele controle van de bedoelingen van de aanbieder.

- Doe geen betalingen via Western Union aan een voor u onbekende persoon.
Oplichters vragen u meestal om cash geld over te maken door gebruik te maken van dit systeem.

- Wees zeer argwanend wanneer men u vraagt om persoonlijke of financiële informatie over te maken zoals uw rekeningnummer of kredietkaartgegevens.

Werd u zelf het slachtoffer van een misdrijf, leg dan klacht neer bij uw lokale politie. Wanneer u op het internet verdachte zaken opmerkt, dan kan u deze melden via www.ecops.be


Bron : Federale Politie.
Bewerking : jvds

www.morse-press.be
Redactie Morsum Magnificat

Laatste update ( 16 december 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.