Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933459





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
België scoort "goed" op internationale lijst van corruptie.
04 december 2009
Voorstel tot snellere en grondigere aanpak.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 683.700
4 december 2009

Op de internationale ranglijst van corruptie is België goed op weg om alle Europese landen voorbij te steken. Voor LDD zijn de malversaties bij de Vlaamse administratie van Wegen en Verkeer maar het zoveelste bewijs dat er in dit land te los wordt omgesprongen met overheidsgeld, en dat de controle daarop, gewild of ongewild tekort schiet. Goed 10 jaar geleden is het Hoog Comité van Toezicht door de politiek afgeschaft. Maar LDD stelt vast dat er niets in de plaats kwam.

Dienst Interne Audit.
Jean-Marie Dedecker: “Om het werk van het comité op te vangen, heeft de Vlaamse regering een dienst Interne Audit opgericht voor al haar administraties. Maar de praktijk toont aan hoe weinig impact die interne audits hebben. De rapporten worden ‘opgepoetst’ of blijven in de rekken van topambtenaren of kabinetten hangen. En de controlediensten kijken machteloos toe. Om deze blokkering te doorbreken, en een objectieve aanpak te garanderen, kan Vlaanderen beter samenwerken met de federale politie, die daarvoor de wettelijke instrumenten heeft.”

CDBC.
Binnen de huidige federale politie bestaat een CDBC, de Centrale Dienst ter Bestrijding van de Corruptie. Deze dienst telt maar een beperkt aantal gespecialiseerde speurders, terwijl er alsmaar meer dossiers over corruptie opduiken. Er worden nu nog niet half zoveel gespecialiseerde speurders ingezet in de strijd tegen corruptie dan tien jaar geleden. Voor LDD is dit ook de verklaring voor de toenemende corruptie, dat van België straks het nieuwe Albanië van West-Europa maakt.

Twee vliegen in één klap.
Kris Daels, criminaliteitspecialist LDD: “Bij ieder onderzoek dat de CDBC start, vallen er vijf nieuwe onderzoeken uit de kast. Zelfs een vrij eenvoudig onderzoek, zoals dat naar corruptie rond het viaduct van Vilvoorde, sleept bijna 10 jaar aan vooraleer het voor de rechtbank komt. Als we deze onderbemande CDBC versterken met de Vlaamse auditors die nu tevergeefs proberen de malversaties aan te klagen, slaan we 2 vliegen in één klap. De CDBC krijgt er een pak goed geïnformeerde en gedreven controleurs bij en dank zij de politionele bevoegdheden van de politie kunnen de enquêtes sneller en doelmatiger worden gevoerd.”

Gedoogde corruptie.
De partij kan het niet aanzien hoe er zich een cultuur van gedoogde corruptie nestelt in alle lagen van de overheid, onder het motto van ‘leven en laten leven’  of van  ‘wolven bijten elkaar niet’. De bevoegde ministers in Vlaanderen sluiten ook de ogen of verstoppen zich achter ‘het geheim van het onderzoek’ en ‘recht op verdediging’. En voor een deel terecht, want zolang er geen veroordeling is, is de corruptie niet bewezen.

CDBC heeft versterking nodig.
Volgens Kris Daels heeft de CDBC precies daarom dringend versterking nodig. Dat kan door de volledige dienst ‘Interne Audit’ van de Vlaamse Gemeenschap te detacheren naar de CDBC. Op die manier kunnen er echte ‘politionele’ onderzoeken worden gevoerd en wordt het parket systematisch op de hoogte gebracht. Zo kunnen interne audits zoals die van Wegen en Verkeer, niet verder in de doofpot worden gestopt. Het inschakelen van een federale politiedienst is voor Daels een waarborg voor een onafhankelijk optreden en het detacheren van de Vlaamse ambtenaren is een waarborg voor de expertise en betrouwbaarheid ervan.

Bron : LDD
Bewerking : jvds
www.morse-press.be


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.