Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933461





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaamse Diabetes Vereniging reageert op schot voor de boeg.
02 december 2009
Directeur VDV moet écht iets doen voor minderbedeelde diabeten.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 682.700
Gent 2 december 2009.

--- wiziging 13:40 3/12/09

Als gevolg van ons online artikel van 29 november 2009 met als titel "Vlaamse Diabetes Vereniging moet in actie treden", komt de sinds 16 oktober verwachte reactie van de Directeur van de VDV Stijn Deceukelier, het "Schot voor de boeg van de VDV" is de Directeur blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten, denkelijk omdat hij de uitdrukking niet juist interpreteerde.

Op de pianist schieten.
Stijn Deceukelier was op het moment dat hem het probleem met het OCMW van Berlare werd gemeld op reis, meer bepaald naar de Diabetesconferentie in Montreal. Bijeenkomsten bijwonen en reizen maken op kosten van de derden is altijd meegenomen, écht reageren op ernstige problemen, waarmee diabeten die het financieel slecht hebben worden geconfronteerd,  is wellicht minderwaardig voor de Directeur, ergo, deze schiet nu met zijn pittige reactie op de pianist, we willen u de volledige reactie van de heer Deceukelier niet onthouden :

Journalistiek is een edel vak als het oprecht wordt bedreven.
Dankzij onze talloze inspanningen, wat u schoten voor de boeg noemt, is op vandaag al heel wat gerealiseerd.
Dit blijkt echter geen vermelding waard.
Evenmin krijgt de persoonlijke telefonische rapportering over ons contact met het betrokken OCMW en de toelichting die u daarover is gegeven op hetzelfde symposium, geen geschreven neerslag. Ook het gratis lidmaatschap voor wie daarom vraagt, i.c. uzelf blijkt het vermelden niet waard. Spijtig, wij nemen akte van deze eenzijdige berichtgeving.
Stijn Deceukelier
Directeur
Vlaamse Diabetes Vereniging vzw
Ottergemsesteenweg 456, 9000 Gent
Tel.:     09/220 05 20

www.diabetes-vdv.be

We gaan meneer De Ceuckelier uiteraard van antwoord dienen:
De Directeur van de VDV beseft na de drie jaar dat wij hem kennen, nog altijd niet dat wij "ANDER NIEUWS" brengen en door niemand gemanipuleerd wensen te worden, ijdel als wij zijn, koesteren wij de gedachte dat wij weerloze en onmondige mensen tegen de wreedheden, jegens hen door de maatschappij begaan, kunnen helpen en dat publiek maken.  Als diabeet met een inkomen dat onder het minimum ligt, weet ik zéér hoe ook duizenden andere diabeten door zo'n situatie nadeel ondervinden, daardoor zelfs een mindere levensverwachting hebben.

Als "niets" "talloos"is ...
Over een diabetesvereniging met 600 medewerkers en 26 afdelingen in Vlaanderen die op 16 oktober 2009 er nog niet van op de hoogte is dat OCMW's voedselpakketten aan diabeten bedelen die uitpuilen van suikerhoudende producten, moeten wij vragen durven stellen.
Op 20 oktober 2009 werd een " open brief " aan de VDV gepubliceerd, daarop deelde een aangestelde van de VDV aan de telefoon mede dat de betreffende maatschappelijk werkster van het OCMW van Berlare -Liestbeth W- heeft gezegd niet op de hoogte te zijn dat de cliënt diabetes had-sic-. Op 22 oktober 2009 werd daarover een brief -J0910430- aan de VDV gestuurd met de details, datum en uur waarop die maatschappelijk werkster wel degelijk werd geïnformeerd, maar geen reactie van de VDV -waarvan ik nota bene lid ben-.
Tijdens het diabetessymposium van 10 november 2009 sprak ik opnieuw over de zaak met Stijn Deceukelier en volgens hem zou er al contact genomen zijn met twee OCMW's, maar namen kon de Directeur niet geven. In het kader van MM 172 wordt op 24 november, dus veertien dagen na het symposium, naar de VDV gebeld maar de Directeur is in vergadering -sic-. Op 25 november om 10:37u rinkelt de telefoon en Stijn Deceukelier kan over de acties die de VDV inzake het bedelen van suikerhoudende producten aan diabeten het volgende zeggen : "we hebben nog niet kunnen samenzitten, er zijn nog geen datums gevonden om rond te tafel te zitten, er is wel reeds gekeken om er een 2-tal te contacteren...", het komt er dus op neer dat de Directeur tijdens het diabetessymposium inzake het contacteren van twee OCMW's de waarheid geweld heeft aangedaan maar dat vermoeden hadden wij toen al. De opmerking van "talloze inspanningen" is één en al misplaatste ijdelheid, wegens onze objectieve berichtgeving, die steeds wordt gecheckt, was dat inderdaad geen vermelding waard.

Geschreven neerslag 1.
In Morsum Magnificat 160S van december 2008 heeft Morsum Magnificat op bladzijde 4 reeds geschreven over de problemen met de OCMW's en zelfs onder "Standpunt diabetesvereniging", de stelling ter zake van de VDV geponeerd, echter de VDV heeft daarover nooit met Morsum Magnificat contact genomen, laat staan het probleem aangepakt. Erger nog, de VDV wilde geen publiciteit geven aan het feit dat diabeten die met een laag inkomen, of van het RMI moeten leven, van een gratis aansluiting bij de VDV kunnen genieten omdat in dat geval daarvoor misschien een administratie op poten gezet moet worden. Hier laat de VDV wel degelijk haar ware gezicht zien, diabeten die geen middelen hebben om zelfcontrole te doen, betalen 25€ lidgeld aan de VDV omdat zij niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot gratis aansluiting.

Geschreven neerslag 2.
In Morsum Magnificat 172 heeft deze redactie opnieuw aandacht geschonken aan de materie, dat wil dus zeggen dat óók de aantijging omtrent "geen geschreven neerslag" van de VDV Directeur kant noch wal raakt.

Gratis lidmaatschap.
Naar aanleiding van het diabetessymposium op 14 en 15 november 2008 is er over de problematiek met minderbegoede diabeten óók reeds gesproken, zelfs tijdens een telefonisch interview met Stijn Deceukelier op 8 december 2008 om 09:51u.
Over het gratis lidmaatschap van diabeten met een uitkering -RMI 26.5.2002-, zei de VDV Directeur het volgende:
Voor mensen met een laag inkomen hebben wij eigenlijk een standaardregeling die eigenlijk voor iedereen geldt, dwz dat zij een aanvraag dienen te richten aan de VDV waarbij zij verklaren over een laag inkomen te beschikken, wij vertrouwen er dan op dat dat ook zo is, we doen dat om de drempel te verlagen en maken daar natuurlijk geen reclame over omdat we dan een heel controlesysteem zouden moeten gaan invoeren", einde citaat.
De VDV geeft zelf aan daaraan geen ruchtbaarheid te geven, m.a.w. vele diabeten die onvoldoende inkomen hebben blijven verstoken van de informatie dat zij de facto gratis lid van de VDV kunnen worden-sic-.
Met mijn brief van 29 juni 2008 heb ik meneer Deceukelier persoonlijk op de hoogte gebracht mijn gratis aansluiting te appreciëren, niets heeft de VDV Directeur belet om ZELF daaraan ruchtbaarheid te geven, bij twijfel had de VDV navraag kunnen doen of zij aan de inhoud van mijn brief ruchtbaarheid mocht geven, maar niets daarvan. Dit doet mij besluiten dat een groot aantal diabeten, die écht steun nodig hebben, verstoken blijven van informatie doordat VDV niets te doet om dat kenbaar te maken.

Eenzijdige berichtgeving.
Dat de laatste beschuldiging van een Directeur van de VDV evenmin kant noch wal raakt, komt ons in diens functie zeer vreemd over. Als wij ons journalistiek al zouden bezondigen aan eenzijdige berichtgeving, dan is dat nog altijd beter dan géén berichtgeving.

Meer kritiek.
Wij gaan nu ook van de gelegenheid gebruik maken om te melden dat de VDV ook nog uit een andere hoek kritiek krijgt, om onze bronnen te beschermen en acties die op het getouw staan niet vroegtijdig te laten uitlekken, werd ons kritiek omtrent de wijze van handelen van de VDV toegespeeld. Het onderzoek naar deze kritiek is even in de la blijven liggen, maar uitgesteld is niet kwijtgescholden. In een bepaald dossier heeft de VDV gedreigd de pers weg te zullen houden indien "Hun" Logo niet bij het evenement zou worden gebruikt. Of het klopt dat onder het mom van een "Wetenschappelijk tijdschrift" bepaalde publiciteit mag worden gemaakt, moeten we nog verder uitzoeken. De VDV zou ook, samen met de medische wereld, veel te veel de touwtjes in handen willen houden en elke vermeende inmenging die deze positie in gevaar zou kunnen brengen, in de kiem smoren.

Voorstelling VDV op 10 november 2009 : 
Infolijn en beantwoorden praktische vragen.


Er was maar weinig belangstelling voor deze voordracht, moet de VDV zich niet afvragen, waarom?

Gratis lid VDV.
Voor deze redactie is het duidelijk dat de Vlaamse Diabetes Vereniging te weinig of helemaal niets doet om aan te kondigen dat diabeten, die het financieel niet goed hebben, gratis lid kunnen worden. Voor enigszins suikervrije voedselpakketten heeft de VDV in haar 67 jarig bestaan nog nooit iets ondernomen. Wie valt hier iets te verwijten? Het is aan de lezer om dat uit te maken.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©
diabeet type 2
Hoofdredacteur Morsum Magnificat
.

Laatste update ( 02 december 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.