Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926515





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Warenhuizen door de mangel wegens foutieve aanrekeningen.
27 november 2009
Doorgedreven controles van de Economische Inspectie.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 681.100
Brussel 27 november 2009.

De economische inspectie voert sinds verschillende jaren strenge controles uit op de prijsaanduiding in warenhuizen. Specifiek controleert de inspectie of de prijs zoals vermeld in de rekken overeenstemt met de aangerekende prijs aan de kassa.

In september van dit jaar werden 197 supermarkten gecontroleerd. Voor 3,97 % van de gecontroleerde producten werd een verkeerde prijs aangerekend. In 2,12% van de gevallen ging het om een duurdere aanrekening -ten nadele van de consument- en in 1,85% van de gevallen om een goedkopere aanrekening (ten voordele van de consument). Naast een controle op de aanrekening werd ook een controle uitgevoerd op de verplichte vermelding van de prijs per meeteenheid -prijs per liter/kilo-. Opmerkelijk is dat in alle gecontroleerde warenhuizen van 4 groepen geen enkele fout werd vastgesteld op het vlak van aanrekening aan de kassa en prijs per meeteenheid. Het gaat om winkels van de groepen Colruyt, Cora, Makro en Ecomarché. 

Onderzoek naar prijsscanning:
De verkeerde prijsaanduiding in warenhuizen is niet nieuw. Via strenge controles heeft de economische inspectie dit probleem de voorbije jaren aangepakt. In 2007 noteerde de inspectie nog 5,9% verkeerde prijsaanduidingen. In 2008 ging het om 4,09% verkeerde aanrekeningen. Nu gaat het om 3,97% foutieve kastickets. Er is dus een licht dalende trend merkbaar.

In september 2009 werden 197 supermarkten gecontroleerd. In elke supermarkt werden ongeveer 100 producten gecontroleerd, zodat in totaal de correcte aanrekening van 19.489 producten nagezien werd. 90% waren gewone producten en 10% producten in promotie.

De steekproef had betrekking op het volledige assortiment, zowel op voeding als niet-voedingsproducten, en werd bepaald op basis van de gegevens van het huishoudbudgetonderzoek van het Nationaal Instituut voor Statistiek uit 2006 dat een gedetailleerd beeld geeft van de structuur van de gemiddelde uitgaven van de Belgische huishoudens.

Het resultaat is dat 413 producten (2,12%) duurder werden aangerekend en 361 producten (1,85%) goedkoper. In totaal gebeurden derhalve 3,97% verkeerde aanrekeningen. Dat is iets minder dan vorig jaar in september toen er 4,09% verkeerde aanrekeningen werden vastgesteld, waarvan 2,27% in het nadeel van de consument en 1,82% in het voordeel van de consument.

Opmerkelijk is wel dat in de gecontroleerde winkels van 4 Belgische groepen geen enkele foutieve aanrekening werd vastgesteld. Het gaat om winkels van Colruyt, Cora, Makro en Ecomarché.

Via een representatieve steekproef werden 79 ketenwinkels (=grote winkelketens, hypermarkten en grootwarenhuizen), 88 franchisenemers (=zelfstandige winkeliers die werken in een franchisesysteem) en 30 zelfstandige winkels (=winkels onder eigen naam) gecontroleerd.

Vooral de franchisenemers bleken in overtreding. In deze groep werden immers 6,07% van de producten verkeerd aangerekend. 53 (60%) van de franchisewinkels vertoonden fouten op de kastickets. In deze categorie waren de gecontroleerde winkels van Ecomarché foutloos.
Bij de ketens waren er 2,15% van de producten foutief aangerekend. 27 (34%) van de winkels vertoonden fouten. De gecontroleerde winkels van Colruyt, Cora en Makro bleken foutloos.

2,51% van de gecontroleerde producten uit zelfstandige winkels werden verkeerd aangerekend. 9 (30%) van de gecontroleerde winkels vertoonden fouten.

Deze cijfers zijn uiteraard gemiddelden, want er zijn naast de 4 genoemde groepen, ook bepaalde individuele winkels uit andere groepen die foutloos waren. 

Wat de opsplitsing betreft tussen de producten in promotie en de andere producten, was er geen specifieke tendens merkbaar. De resultaten lopen gelijk. Er werd ook geen verschil in foutenpercentage vastgesteld tussen voeding en niet-voeding.

Onderzoek naar de aanduiding van de prijs per meeteenheid:
Winkels met een oppervlakte van meer dan 150 m² (zoals de meerderheid van de supermarkten) zijn sinds 1996 ook verplicht om op de rekken de prijs per meeteenheid (bv. 10 EUR per liter of per kilo) aan te duiden. Dit is belangrijk voor de consument om via de prijsaanduiding per kilo bijvoorbeeld de prijs van een pot confituur van 400 g van een bepaald merk te vergelijken met confituur van een ander merk dat in een pot van 450 g verpakt is.

De inspectie heeft ook op deze wettelijke verplichting gecontroleerd door de prijsaanduiding van 6.913 producten na te gaan. Voor 58 producten was er geen prijs per meeteenheid aangeduid en voor 26 producten was de prijs niet correct berekend. Dit maakt een totaal van 1,2% tekortkomingen.

Minister Van Quickenborne: “De doorgedreven controles zullen de volgende jaren verder worden gezet. Elke verkeerde aanrekening voor de consument is er eigenlijk één te veel.  Maar uit de controles blijkt ook dat foutloze warenhuizen bestaan. Ik roep dan ook de anderen uit de sector op om zoveel als mogelijk naar foutloosheid te streven.”

Bron : Quickonomie
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
EVER©


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.