Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926517





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaamse regeringen dekken al jaren onregelmatigheden bij Wegen en Verkeer toe
26 november 2009
LDD Pakt uit met verregaande beschuldigingen aan de Vlaamse Regeringen

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 680.900
26 november 2009

--- wijziging 06:15 27/11/2009

NVDR I-LDD Pakt uit met een persbericht over mogelijke corruptie, gesjoemel met wegen- en andere werken, maar dat is echter niets nieuws. In 1985 toonde de redacteur van deze redactie al gesjoemel aan bij Openbare Werken te Antwerpen en Gent, ook bij de Vrt, schakelde het Hoog Comité van Toezicht in, maar de énige die aan het kortste eind trok -en nog steeds trekt- is de klokkenluider. Ik wens LDD veel geluk met haar acties, maar vrees dat LDD een put voor zichzelf aan het graven is, rottigheid naar buiten brengen wordt niet in dank afgenomen, zelfs niet bij de bevolking want zowat iedereen sjoemelt op de één of andere manier die het daglicht niet mag zien, zélfs de justitie, succes Jean-Marie! 

Het persbericht van LDD :
Het parket van Brussel heeft bij Vlaamse ambtenaren van de Afdeling Wegen en Verkeer -AWV- huiszoekingen uitgevoerd, onder meer bij administrateur-generaal Caestecker.  LDD stelt vast dat het gerecht nu echt werk maakt van een ruim onderzoek naar mogelijke corruptie bij de Vlaamse administratie. De Vlaamse regering is al veel langer op de hoogte van onregelmatigheden, maar heeft al die tijd geprobeerd het deksel op de doofpot te houden.

Al tien jaar op de hoogte.
Jean-Marie Dedecker: “Eerst was er sprake van ‘normvervaging’ bij de ambtenaren van de AWV, maar laten we het maar over ‘corruptie’ hebben, want er zijn wel heel sterke aanwijzingen dat er op verschillende niveaus gesjoemeld is. Het erge is dat de Vlaamse regeringen dit al tien jaar aan het toedekken zijn. Ze hebben interne audits laten uitvoeren, waarin de controlerende ambtenaren ernstige onregelmatigheden vaststelden. Volgens insiders van de AWV werden de rapporten zelfs opgesmukt, zeg maar vervalst, zodat de officiële versie verteerbaar bleef.”

Zwart op wit
LDD is in het bezit van een rapport van de Dienst Interne Audit van de Vlaamse Gemeenschap, geadresseerd aan minister-president Leterme en de ministers Van Mechelen, Peeters en Bourgeois. Deze ministers wisten dus maar al te goed hoe het er aan toe ging, maar blijkbaar lieten ze de wanpraktijken oogluikend toe.
Jean-Marie Dedecker: “In de rapporten van de Interne Audit van de Vlaamse Gemeenschap wordt één en ander zwart op wit bewezen. Het is daarom zeer vreemd dat de verantwoordelijke minister Crevits, zelfs na ons herhaaldelijk aandringen, nog altijd met een drogreden blijft weigeren om een afschrift van de rapporten officieel in ons bezit te stellen. In het Vlaamse Parlement heeft Peter Reekmans -LDD- de minister twee maanden geleden ook al bevraagd over de uitgevoerde audits. Crevits heeft daar tot op heden niet op geantwoord. Maar we weten dat er in de audits concrete aanbevelingen staan om de corruptie, gesjoemel en andere onregelmatigheden tegen te gaan. En toch blijven die aanbevelingen dode letter.”

Eigen dossier
LDD heeft intussen zelf een dossier opgebouwd over de misbruiken bij de AWV. De opening van het gerechtelijk onderzoek maakt het nu mogelijk om concrete feiten aan te brengen. Zo zijn zij onder meer in het bezit van :
Verschillende rapporten van de Dienst Interne Audit van de Vlaamse Gemeenschap over de werking van de AWV.
Een interne communicatie van het controleorgaan Copro waaruit blijkt dat de wegbedekking die in 2001 is aangebracht op het viaduct van Vilvoorde van een ‘waardeloze’ kwaliteit is. Deze werken werden eigenaardig genoeg goedgekeurd door de AWV. Dit wegdek moest in 2005 volledig worden heraangelegd.
De getuigenis van een werknemer van één van de ‘bevriende’ firma’s van de AWV met een gedetailleerde uitleg over een fraudesysteem.
Een klacht van een aannemer over het onrechtmatig toewijzen van openbare aanbestedingen door de AWV.
Interne rapporten van de federale politie die ondermeer volgende feiten melden:
Auditeurs van de Dienst Interne Audit, die op de hoogte zijn van onregelmatigheden bij de uitvoering van openbare werken en deze moedwillig niet in hun rapport opnemen.
Werken die contractueel waren toegekend aan een aannemer, die hier voor betaald werd, maar in feite werden uitgevoerd door eigen personeel van de AWV.
Uitgevoerde werken waarbij de kwaliteit, die in het bestek werd vereist, niet werd geleverd.
Niet uitgevoerde werken die werden gefactureerd.
Uitgevoerde Werken waarbij met de hoeveelheden werd gefraudeerd.
Toezichthouders van de AWV die van een aannemer een envelop met een nieuwjaarsfooi ontvingen.

Moniek Denhaen, mobiliteitsexpert van LDD: “Is het niet bizar dat niemand vragen stelt bij het feit dat onze wegen abnormaal snel degraderen? Er zijn talloze voorbeelden van, zoals de noodzaak van een nieuwe slijtlaag op het Viaduct van Vilvoorde, terwijl er pas een extra slijtlaag was gelegd. Bij de controle van de slijtlaag mogen sommige aannemers zelf het staal aanreiken dat natuurlijk overeenkomt met het bestek. Maar in werkelijkheid komt het niet altijd overeen met de aangelegde laag, en als die een paar centimeter dunner is levert dat flinke winst op voor de aannemer. Onlangs hield de AWV nog een uiterst sjiek congres, dat uitvoerig werd gesteund door aannemers via sponsoring; ook dat illustreert de al te vriendschappelijke banden tussen contractanten van wegenwerken.”

NVDR II - Toen deze redactie vorig jaar aan Frans Venstemans -Wegen Vlaams Brabant- de vraag stelde, waarom om het pas gegoten beton te testen, daarvoor met een diamentboor nog gaten in het wegdek dienden geboord, waarom het Ministerie bij het gieten van het  beton, geen elektronische rijpheidstest laat gebeuren, hoorde het Hoofd van Wegen Vlaams Brabant het in Keulen donderen.... Het is perfect mogelijk om bij get gieten van beton, elektrodes in te brengen die permanent de rijpheid van het beton meten en uitprinten. Als het beton voldoende verhard is, worden de elektroden gewoon tegen het oppervlak afgeknipt, het gaat immers maar om elektrische geleiders van 1,5mm². Maar alleen al de vraag stellen kunnen ze niet velen, men schiet dan weer op de pianist, laat Jean-Marie Dedecker maar de klappen opvangen, diens rug is er voor getreind.

Bron : LDD
Erik Verbeeck
Hoofdredacteur Morsum Magnificat.

Laatste update ( 27 november 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.