Genk verwelkomde haar nieuwe bewoners op het stadhuis.
22 november 2009
Burgemeester en Schepen financiën even zonder politieke pet.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 679.700 Genk 22 november 2009.
De Stad Genk heeft de traditie om twee keer per jaar haar nieuwe inwoners op het stadhuis uit te nodigen, zondag 22 november was dat ook het geval, daarom vonden we het gepast om hiervan een objectief verslag te brengen. Zoals voorzien werden de nieuwe bewoners welke voor de namiddag hadden ingeschreven, in de foyer van het stadhuis verwelkomd met koffie en gebak, waaronder Genkse vlaaien, waarna ze door burgemeester Jef Gabriëls en vervolgens door de Schepen van financiën Annita Laporte werden toegesproken.
Jef Gabriëls en Schepen Laporte even zonder politieke pet
Speech burgemeester. Jef Gabriëls verwelkomde alle nieuwe bewoners in Genk, koppelde daaraan meteen de resultaten aan van een onderzoek dat einde 19e eeuw, dus vóór Gabriëls burgemeester werd, uitwees waarom mensen graag in Genk wonen. De reden dat mensen graag in Genk wonen, werd ingegeven door het algemene Limburgse gevoel om graag bij vrienden en kennissen te toeven, "het onder de kerktoren verschijnsel" zei Gabriëls, de 2e reden zag men door het vergelijken met veel andere plaatsen in Vlaanderen, men in Genk bijzonder dicht bij zijn werk woont, de 3e reden was dat er in Genk een redelijke goede "mix" bestaat tussen, aan de ene kant de stedelijke voorzieningen en de groene omgeving aan de andere kant. Vervolgens schetst Gabriëls het verloop van het aantal inwoners, in het jaar 1900 waren er dat 2.537, mede de exploitatie van de steenkoolmijnen explodeerde ook het aantal inwoners, maar ook de teloorgang van die mijnen werd in een passage genoemd. Genk is nog altijd de 3e industriële tewerkstellingsplek in Vlaanderen en de 5e in België, we scoren beter dan Luik legt Jef Gabriëls aan de nieuwe bewoners uit. Ook de erkenning van het logistiek centrum van Vlaanderen en het C-Mine project mochten niet in de speech van burgemeester Gabriëls ontbreken. Ook het "diensten gebeuren" van het ZOL, waar momenteel 1.800 personen werken, mocht niet aan de reeks positieve geluiden van de Genkse burgemeester ontbreken, maar is het wel allemaal goud wat blinkt? Onze kritische noot. Wellicht zullen de ongeveer 150 aanwezigen niet opgemerkt hebben dat burgemeester Gabriëls voor de gelegenheid zijn fluwelen handschoenen had aangetrokken. De nieuwe bewoners zullen zich wellicht nooit druk maken of wat dieper ingaan op vele andere aspecten van al die gigantische genoemde projecten en het financiële impact ervan, daarom sluiten wij de speech van burgemeester Jef Gabriëls af met deze kritische noot.
Een deel van de zaal tijdens het projecteren van de film over Genk
De Schepen van financiën aan het woord. Annita Laporte sloot zich aan bij de verwelkoming van de burgemeester, maar breidde de verwelkoming ook uit namens de medewerkers van het stadhuis, speciaal aan degenen die ervoor gezorgd hebben, deze verwelkoming weer pico bello in orde te brengen. De Schepen startte haar speech met een korte uiteenzetting over haar job als Schepen van financiën alsmede het binnenrijven van subsidies, ook over die voor wijkfeesten en de mogelijkheid om infrastructuur, tafels en stoelen tot een party-mobiel te bekomen en de aan de gang zijnde activiteiten van “Sint Maarten” werden belicht. Schepen Laporte wil ook een lans breken voor het feit dat Genk een groene stad is, verder dat Bokrijk op het grondgebied van Genk ligt wat ook een extra troef is om meer gewicht in de schaal te werpen, het is weliswaar door de Provincie uitgebaat, maar wordt toch bij de Genkse lijst van bezienswaardigheden gevoegd. Het Boudewijn park, de Melberg, Scheppersberg werden als pleisterplaats in het groen omschreven, ook de sport, meer bepaald het voetbal en het museum dienaangaande, werden terloops genoemd. Van het voetbal stapte Schepen Laporte over naar de recente geboortecijfers en de 60€ geboortepremie die daaraan verbonden is, vervolgens werden cijfers gegeven over het aantal huwelijken, om het cijferwerk verder te zetten werd gemeld dat Genk 24.000 gezinnen en bijna 65.000 inwoners telt, Genk telt maar liefst 89 nationaliteiten, verdeeld over verschillende kleuren en verschillende religies, gebruiken en gewoonten, in Genk mogen al die mensen, kleine ruzies ten spijt, op een vreedzame wijze wonen en Schepen Laporte hoopt dat het zo mag blijven, mocht iemand van de aanwezigen suggesties hebben hoe het beter of fijner kan, worden deze uitgenodigd zich kenbaar te maken. In dat verband verwijst de Schepen naar het project “De Genks” dat bestaat uit 65 uitdagers, die samen met Genkenaars uitzoeken hoe de Stad er binnen enkele jaren zou moeten uitzien. Schepen Annita Laporte heeft een goede en professionele indruk nagelaten en buiten onze verwachting, bleven de gebruikelijke politieke tinten achterwege, burgemeester en Schepen hadden de politieke pet thuis gelaten. Onze kritische noot. Het is nogal wiedes dat partijgenoten op dat niveau met de neuzen in dezelfde richting kijken, wie in Genk rondkijkt ziet dat er in het centrum nieuwe gebouwen zijn opgetrokken die aan een hoeveelheid decadentie doen denken, bovendien heeft de stad projecten op stapel staan die men elders in miljoenensteden ziet. Of het in de huidige tijden, waarin steeds minder mensen fatsoenlijk kunnen leven, nog wel te verantwoorden is en of dat met de geïnde belastingen en overheidssubsidies betaalbaar blijft, is zeer de vraag.
De nieuwe Genkenaars op de trappen van het Stadhuis -foto Stad Genk-