Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933220





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lancering meldpunt leegstaande sociale woningen
12 november 2009
Wantoestanden bij sociale huisvestingsmaatschappijen

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 676.600
12 november 2009. 

LDD klaagt al een tijdje de wantoestanden aan bij sociale huisvestingsmaatschappijen en erkende kredietmaatschappijen. Maar de regering en de overheden geven nooit thuis, erger nog, ze weigeren zelfs in het parlement de inzage in audits, inspectieverslagen of andere rapporten, zodat elk overzicht in de sector ontbreekt.

Meldpunt.
De partij gelooft dan ook niet langer in de zoveelste doorlichting die ze niet mag inkijken en gaat nu zelf op zoek naar concrete voorbeelden van wat er zoal misloopt in de sociale huisvestingssector. Onder impuls van Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans wordt op de website
http://www.leegstand.be een meldpunt opgezet.

Bij monde van Reekmans verwoordt LDD het probleem als volgt:” Het kan toch niet dat er veel sociale woningen jarenlang systematisch leegstaan, terwijl de Vlaamse regering massa's geld blijft investeren in sociale huisvestingmaatschappijen en er in Vlaanderen 70.000 gezinnen op wachtlijsten staan. Die huizen blijven soms jarenlang onbewoond, ze verkommeren, lopen zware schade op en worden daardoor onbewoonbaar. Over hoeveel woningen het precies gaat, is nog niet duidelijk. Maar dat het geen uitzondering is, wordt bevestigd door verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen.”

Minister bekent.
De situatie is zo erg dat Minister van Wonen Freya Van den Bossche niets anders kan dan de wantoestand toe te geven. Het is alleen droevig dat de regering weer tegen de muur moet worden gedrukt om in gang te schieten. En nog droeviger is dat de minister moet toegeven dat ze geen enkel zicht heeft op het aantal huizen dat leeg staat. Het initiatief van een meldpunt zal daarom een betrouwbare toetssteen zijn om de overheid op te volgen, aldus LDD

Absurde situatie.
Minister Van den Bossche noemt deze situatie zelf absurd. Ze kondigt zelfs een doorlichting aan van alle sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen. In geval van slecht beheer, belooft ze in te grijpen bij de maatschappijen zelf. Maar ‘eerst zien, en dan geloven’, zegt LDD. Het meldpunt zal een permanente controle zijn waarmee druk wordt gezet op hetgeen minister Van den Bossche doet en zegt. Met deze cijfers zal LDD het beleid van de minister blijven toetsen en haar voor haar verantwoordelijkheid stellen.

Niet controleerbaar.
De sociale huisvestingsmaatschappijen zijn als bijna niet-controleerbaar tussenbestuur voor LDD niet het beste instrument om iedereen een goede woning te garanderen, de voorbije periode stapelden de wantoestanden zich op. Maar zolang ze bestaan en met belastinggeld worden gespijsd, zal LDD de maatschappijen op de voet volgen, zodat er geen cent ten onrechte wordt besteed. Om maar te zwijgen van de baronieën die in handen zijn van lokale politici, en alleen dienen voor hun politiek cliëntelisme.
Als de minister echt iets wil doen moet ze een hervorming en depolitisering doen van gans de sociale huisvestingssector, maar daar is nu eenmaal politieke moed voor nodig.

NVDR
Het zoveelste initiatief van LDD dat denkelijk weinig of geen zoden aan de dijk zal brengen bovendien had Reekmans misschien ook de Nieuwe Gemeentewet eens kunnen openslaan om art. 134bis na te lezen dat luidt als volgt : 
" Op gemotiveerd verzoek van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt de burgemeester, vanaf de aanmaning van de eigenaar, over het recht om elk gebouw, dat sedert meer dan zes maanden verlaten is, op te eisen ten einde het ter beschikking te stellen van dakloze personen "
Als men het grote publiek dan toch als klokkenluider wil inschakelen, doe het dan over de volle lijn en niet enkel om er politieke munt uit te slaan, mensen zonder woning vinden het niet belangrijk wie de eigenaar van hun woning is, zolang ze maar een dak boven het hoofd hebben en liefst tegen een redelijke betaalbare prijs. Misschien kan Reekmans een tweede meldpunt opstarten voor leegstaande gebouwen in privé handen, dat zullen er enkele meer zijn dan leegstaande sociale woningen.
Als iemand de sociale Pier wil uithangen moet hij zich eerst terdege verdiepen in de sociale noden van de vierde wereld waarna gerichte acties kunnen worden ondernomen die misschién iets opleveren voor de zwakste groep uit onze samenleving.
   

Bron : LDD Persdienst
Bewerking : jvds.

www.morse-press.be

Laatste update ( 13 november 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.