Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933223





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Algemeen rookverbod in horeca vanaf 2012
11 november 2009
Senaatscommissie Sociale Zaken keurt rookverbod goed.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 676.100
11 november 2009. 

De Senaatscommissie Sociale Zaken heeft een algemeen rookverbod in de horeca goedgekeurd. Het doel is om in alle cafés een algemeen rookverbod in te voeren per 1 januari 2012. Voor LDD bereikt de jarenlange heksenjacht van een bemoeizuchtige overheid op de gewone roker daarmee een triest hoogtepunt. Bovendien vreest men ook een sociaal drama bij de caféhouders.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD verwoordt zijn grieven als volgt : "Rokers worden al jarenlang door de overheid gestigmatiseerd en worden deze steeds meer naar de stoep of een koud terras verwezen. Met de invoering van een algemeen rookverbod verjaagt de overheid de rokers nu ook uit zijn gewone stamcafé. Met welk recht vernedert de Belgische overheid een deel van de bevolking, en behandelt ze de roker als een sociale paria, die zelfs in zijn stamkroeg geen sigaretje mag opsteken? Wat blijft er nog over van de vrijheid van ondernemen, en van de individuele vrijheid tout court?"

Golf van faillissementen.
Volgens de partij zal de invoering van het algemeen rookverbod leiden tot een golf van
faillissementen. Buitenlandse voorbeelden waar een algemeen rookverbod werd
ingevoerd bewijzen dit.
Dedecker: “Een marktonderzoek van een paar maanden geleden toont aan dat zowat
twee derde van de 5.500 traditionele Belgische cafés vrezen dat ze de deuren mogen sluiten bij een totaal rookverbod in de horeca. Het is duidelijk dat ons een sociaal drama te wachten staat, want de horeca vormt mee de basis van het sociaal weefsel in Vlaanderen. Daarom moet de cafébaas zelf kunnen beslissen, en hij alleen, of er in zijn of haar zaak mag worden gerookt of niet.”

Weerwerk van LDD
Het algemeen rookverbod moet eerst nog worden goedgekeurd door de voltallige
Senaat, maar dan moet het nog naar de federale Kamer. LDD belooft alvast het nodige
weerwerk.
Jean-Marie Dedecker, fractieleider in de Kamer: “LDD zal blijven opkomen voor de
vrijheid van een ondernemende horeca, en voor de vrijheid van zijn klanten. Iedereen kent maar al te goed de gevolgen van actief en passief roken en kan zelf beslissen naar welk café hij of zij gaat. Daarom moet de caféhouder verplicht worden een keuze te maken en moet hij of zij die keuze duidelijk afficheren voor de klanten. Om deze regel van gezond verstand in te voeren, zal LDD in de Kamer de nodige amendementen indienen en proberen het rampzalige algemene rookverbod alsnog om te buigen tot een redelijke en evenwichtige regeling.”

NVDR
Zelf roker zijnde moet ik de zienswijze van LDD bijtreden. Een rookverbod in restaurants
kan ik nog enigszins begrijpen en zelfs bijtreden maar in cafés is een stap te ver.  Het is de caféhouder die in zijn eigen zaak uitmaakt of er al dan niet gerookt mag worden, de klanten zullen zich aanpassen d.w.z. zij die tegen roken zijn zullen naar een ander café gaan waar, door de uitbater zélf, een algemeen rookverbod werd uitgevaardigd.  Benieuwd of er één caféhouder is die dat laatste gaat doen en op die manier zijn klanten gaat buiten jagen. Denkelijk zijn onze "verlichte" regeerders zich daarvan bewust en fabriceren ze daarom een wet die een algemeen rookverbod oplegt. Wanneer komt er
een wet die iemand het verbod oplegt te roken in zijn eigen huis, auto, tuin enz.?

Bron : LDD
Bewerking : jvds.

www.morse-press.be


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.