Schade aan elektrische installaties niet de eerste keer.
Betekom / Oud Turnhout 07 aug. 2006. Op 3 augustus ?06 was de bliksem van de partij in de contreien van Oud Turnhout. Niet alleen de elektrische installatie van de St. Bavokerk werd vernield maar ook het gemeentehuis deelde in de klappen en dat is eigenaardig want daar is een bliksemafleider geplaatst.
Bliksemafleider. Vermits het statige gemeentehuis van Oud Turnhout met een buitenbeveiliging tegen directe blikseminslag is uitgerust (kooi van Faraday), denkt men te Oud Turnhout <verkeerd> dat het gemeentehuis degelijk beveiligd is, maar dat is op minstens twee punten niet juist !
1. Een buitenbeveiliging tegen ?directe? blikseminslag is in feite slechts verplicht voor gebouwen die hoger zijn dan 25m, een dergelijke kooi van Faraday is weliswaar duur, maar het is zeker een goed systeem van beveiligen. Behalve dat de aanleg van zo?n kooi erg duur is, moet ze ook voldoen aan de normen en zeker aan de regels van goed vakmanschap en dat is hier niet het geval.
2. Wanneer een gebouw voorzien is van een buitenbeveiliging tegen directe inslag dan is het risico dat de elektrische installatie bij een inslag nog meer wordt beschadigd groter dan wanneer er geen buitenbeveiliging aanwezig is en dat was hier weer het geval.
Geen overspanningbeveiliging. Een overspanningbeveiliging (om schade aan elektrische installatie te voorkomen) is verplicht door het KB van 10 maart 1981 (A.R.E.I.), maar we hebben het vermoeden dat die bij het gemeentehuis van Oud ? Turnhout niet aanwezig is. Dat vermoeden wordt versterkt omdat we van de Industrieel Ingenieur Geert Drooghmans (Technische dienst) geen toelating krijgen om, zonder akkoord van het Schepencollege, het elektrisch bord te zien !
Hommema. De Kapelse firma Hommema plaatste de buitenbeveiliging en had eigenlijk bij die gelegenheid ook de klant moeten wijzen op het feit dat het risico op elektrische schade na aanleg van zo?n buitenbeveiliging nog groter is dan wanneer er geen buitenbeveiliging is geplaatst. Buitenbeveiligingen moeten aangelegd worden volgens de normering waarnaar in de Wet van 19 december 1997 verwezen is (NBN C18-100), maar in die wet verwijst men ook naar de NBN C18- 300 en dat is de beveiliging tegen overspanningen van elektrische installaties. Maar of te Oud Turnhout het A.R.E.I. qua overspanningen gerespecteerd is (art.136-2) valt te betwijfelen. Ing. GEERT DROOGHMANS weet alleen dat de elektrische installaties gekeurd werden. Elke 4 jaar ?? ?. daarop geen reactie ?.. Buitenbeveiliging gemeentehuis Oud Turnhout niet conform ...
Het onderbreken van leidingen (zeker daalleidingen) moet zoveel mogelijk vermeden worden, hier wordt ze onderbroken om dakgoten (onder en boven) te verbinden (Addendum NBN C18-100 van mei 1985 alles na punt " C " van artikel 3.6.2. diende geschrapt en daardoor is dit systeem van verbindingen maken niet toegelaten.
En de verbinding met de dakgoot ! Een koperdraad met tinsoldeer op een zinken dakgoot ?!
Men moet geen industrieel Ingenieur zijn om te begrijpen dat zoiets niet door de beugel kan, door deze van de Technische dienst van Oud Turnhout wel ?
Te scherpe bochten in daalleidingen is strijdig met de norm en de regels van goed vakmanschap. De koperen leiding raakt de zinken dakgoot en veroorzaakt elektrolyse en corosie , dat is in strijd met de norm en de regels van goed vakmenschap ! De firma die de installatie plaatste blijkt dit systeem ten onrechte nog altijd te gebruiken !
|
Regels NBN C18-100 en goed vakmanschap in vraag. We hebben de buitenbeveiliging van het gemeentehuis diagonaal bekeken en stellen al een systematisch voorkomende inbreuk op de NBN C18- 100 vast. Artikel 3.4.3. stelt : ? leidingen moeten zoveel mogelijk uit ??n stuk bestaan ? en dat is hier regelmatig met de voeten getreden omdat er onderweg verschillende ? T ? stukken werden geplaatst voor het maken van aftakkingen (of het realiseren van verbindingen dakgoten) waardoor de leidingen onderbroken worden. Wanneer men in een opvangnet te veel onderbrekingen en verbindingen maakt dan komt de totale geleidbaarheid van de ganse installatie in gevaar (zou niet meer dan 1,6 micro Ohm mogen zijn) en dat is niet de bedoeling. Addendum 1 op de NBN C18- 100 van 1999 laat geen verbindingen ?T? of ?+? meer toe en die techniek is te Oud Turnhout wel degelijk systematisch toegepast !
Niet de eerste keer. Dat er te Oud Turnhout schade is aan de elektrische installatie van het gemeentehuis zou niet de eerste keer zijn, maar verzekeringsmaatschappijen betalen telkens met de glimlach. Zij hebben het te verzekeren risico aanvaard en betalen dus ook deze keer de schade aan de telefooncentrale.
Geen enkel keuringsorganisme bevoegd voor keuring bliksemafleiders ! Zowel de Minister van Binnenlandse Zaken, als deze van Ecomische Zaken werden in het kader van de keuring van bliksemafleiders ge?nterpelleerd. Uiteindelijk komt de aap uit de mouw, geen enkel is bevoegd zegt Minister VERWILGHEN ! (Hier document in PDF )
Bezoekers website MM : 120.450 |