Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932963





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Steeds meer gepensioneerden blijven werken.
05 augustus 2009
Unizo bepleit onbeperkte bijverdiensten voor gepensioneerden.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 650.100
Ternat 5 augustus 2009.

Gezien de riante pensioenen worden steeds meer gepensioneerde zelfstandigen gedwongen na hun 65ste te blijven werken om in hun levensonderhoud te voorzien. Unizo, de Unie voor Zelfstandige Ondernemers, bepleit het onbeperkt bijverdienen voor gepensioneerden.  Onderstaand hun persnota

Unizo :
Gepensioneerden die blijven werken belonen, niet afstraffen.
Unizo wil gepensioneerden onbeperkt laten bijverdienen als ze dat willen. Het voorbije jaar waren 64.389 zelfstandigen met een Belgische pensioenuitkering nog actief waarvan 61,7% in Vlaanderen, 28,7% in Wallonië, 7,9% in Brussel, 1,1% in de Oostkantons en 0,6% in het buitenland. Sinds 2005 is dat een stijging met 6,8%. Het gaat om 16.325 vrouwen en 48.064 mannen.

Beperkt bedrag.
Nu mag een gepensioneerde een bepaald bedrag bijverdienen in functie van zijn of haar leeftijd, gezinssituatie, vroeger verdiend loon of type pensioen, rustpensioen en of overlevingspensioen. In geval van overschrijding van het toegelaten bedrag met minder dan 15% wordt de pensioenuitkering navenant verminderd. Het wordt zelfs volledig ingetrokken in geval 15% of meer dan het toegelaten bedrag is bijverdiend. De toegelaten bij te verdienen bedragen werden de jongste jaren weliswaar verhoogd voor 65-plussers en voor overlevingspensioenen ontvangen voor 65 jaar.

Geen beperking.
Unizo wil evenwel de volledige afschaffing van deze beperking zodat een gepensioneerde die deels of voltijds wil voort werken na 65 jaar, dat ook onbeperkt kan, zonder verlies van de pensioenuitkering. Een pensioen werd opgebouwd gedurende een ganse loopbaan. Er is voor gewerkt, het is een recht. Waarom gepensioneerden straffen als ze na hun pensionering op 65 jaar, beslissen als werknemer of zelfstandige toch nog verder te werken, vraagt de Unizo zich af. Dit soort actieve mensen blijft werken en betaalt dus belastingen en sociale bijdragen. Daarom noemt de ondernemersorganisatie het onrechtvaardig deze “ondernemende” mensen ook nog eens een deel van hun pensioen in te pikken omdat ze “teveel” werken en bijverdienen.

Beloning.
In de lijn van het in de afgelopen jaren versoepeld cumulverbod, vraagt Unizo de overheid consequent te zijn en het cumulverbod volledig af te schaffen. Het zal de overheid weinig of niks kosten gezien het terugverdieneffect via belastingen en sociale bijdragen en het zal het zwartwerk verder indijken. Bovendien is het onaanvaardbaar mensen die meer en langer willen werken in onze samenleving af te straffen, integendeel ze moeten daarvoor beloond worden, volgens Unizo.

NVDR.
Unizo kan pleiten voor dit onbeperkt bijverdienen maar wij vragen ons af of zij zich niet beter in de eerste plaats zou inzetten voor een hoger pensioen voor de zelfstandige zodat deze niet meer genoodzaakt is te blijven werken, of hebben zij het idee dat dit gebeurt als hobby, wij weten dat het blijven werken meestal gebeurt vanwege het véél te lage pensioen. Laat de gepensioneerde zelfstandige genieten van een welverdiende rust met een pensioen waarvan hij kan leven en laat de jonge ondernemer zijn/haar mogelijkheden ontplooien wat de staatskas alleen maar ten goede kan komen.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Bron : Unizo
JVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat.


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.