Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932966





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Diefstallen in winkels in stijgende lijn, nogal wiedes.
03 augustus 2009
Elektronische aangifte criminaliteit noodzakelijk zegt Unizo.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 648.700
Brussel / Ternat 3 augustus 2009

Vorig jaar werden officieel 19.136 winkeldiefstallen geregistreerd. De voorbije vijf jaar steeg het aantal winkeldiefstallen met 10 procent. Unizo bepleit een verdere uitbouw van de globale aanpak in het bestrijden van de winkelcriminaliteit. Behalve investeren in preventie, betekent dat voor de ondernemersorganisatie een vlotte samenwerking tussen politie en betrokken sectoren en een doeltreffend opsporing- en vervolgingsbeleid.

Elektronisch aangifte systeem.
De ondernemersorganisatie vraagt de gedupeerden in elk geval aangifte te doen en bepleit een handig en doeltreffend elektronisch systeem daartoe. In het kader van de beveiliging wil Unizo voorts het goedkoper maken van het elektronisch betalen voor handelaar en verbruiker.

Meest gestolen producten.
Bijna de helft van de winkeliers was afgelopen jaar slachtoffer van winkeldiefstal of overval. De voorbije vijf jaar steeg het aantal met 10%. 1/3 van de betrokken winkeliers blijkt geen aangifte te doen wegens “te tijdrovend en toch zonder resultaat”.
De top 10 van gestolen producten ziet er, volgens een Unizo-onderzoek uit als volgt: parfumerie, drank, kleding, digitale camera's, gsm's, droge voeding, snoep, rookgerief, cosmetica en lederwaren. 70% van de winkeliers investeert in beveiliging. De gemiddelde investering varieert tussen de 2.500 en 3000 euro. Het gaat vooral over het installeren van camera's.

Elektronisch betalen.
Nog volgens de ondernemersorganisatie stijgt het “professionalisme” van de daders. Dat blijkt onder meer uit de verplaatsing van professionele daderbendes en overvallers van banken en postkantoor naar winkels. Daarom bepleit Unizo onder meer het elektronisch betalen goedkoper te maken voor handelaars en klanten en een verhoogde fiscale aftrek voor de investeringen in apparatuur daartoe. Sinds januari vorig jaar bestaat er wel al een verhoogde fiscale aftrek van 120% voor investeringen in beveiligingmateriaal. De ondernemersorganisatie bepleit voorts een globale aanpak van overheidswege waardoor in de eerste plaats daders snel en strenger bestraft worden. Om winkeliers en personeel aan te zetten hoe dan ook aangifte te doen, wil Unizo een doeltreffend en eenvoudig systeem van elektronische aangifte.

NVDR :
Verbaast het iemand dat er meer en meer gestolen wordt? Hoe zou dát toch komen? Zeggen dat het om daderbendes gaat, is iets té gemakkelijk. Voor een deel van de diefstallen zullen deze zeker verantwoordelijk zijn maar ook de gewone man krijgt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. 
Gepensioneerde.
Nemen we als voorbeeld het "riante" pensioen van een zelfstandige waarmee het letterlijk onmogelijk is te leven, zelfs niet overleven. Iemand die nooit zwart geld verdiende, dus nooit de staatskas heeft bestolen, geen eigen woning heeft, is na zijn pensionering veroordeeld tot de bedelstaf of hij moet verhongeren, zelf met een Inkomens Garantie Ouderen -IGO- 
OCMW.
Als tweede voorbeeld nemen we mensen die moeten leven van een vervanginkomen van het OCMW. Behalve dat zij zich al moeten laten behandelen als tweederangsburgers, krijgen ze onvoldoende om te leven laat staan een fatsoenlijk huis te huren en zijn ze aangewezen op een sociale woning waarvan sommige goed en leefbaar zijn, maar door de OCMW's worden cliënten ook in regelrechte krotten gedumpt, als ze er maar "van af" zijn. De betrokkene heeft de keuze : een krot of de straat.
Het zal niemand verbazen dat sommige mensen, de wanhoop nabij, dingen doen die zij in normale omstandigheden nóóit zouden doen. Als het Unizo onderzoek correct is gaat het vooral om makkelijk te verhandelen artikelen die gestolen worden.

Het is een schande dat in een welvarend, maar egoïstisch, Vlaanderen mensen hun toevlucht moeten nemen tot dergelijke laakbare praktijken. Laat politici het geld gaan halen waar het zit en dat eerlijk verdelen zodat het voor niemand nodig is te gaan stelen om te overleven.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Bron : Unizo.
JVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat. 

Laatste update ( 04 augustus 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.