Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926531





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Schaffen : Onverwacht gevaarlijk vuurwerk aan de Postbaan.
25 juli 2009
Takken van bomen veroorzaakten kortsluiting in luchtnet PBE .

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 644.200
Ternat / Schaffen 25 juli 2009.

Weer problemen met elektriciteitsnet PBE in regio Diest.

Vanmorgen was er rond 11 uur even paniek in de Postbaan te Schaffen, een voorbijrijdende automobilist zag dat elektriciteitskabels van het luchtnet van PBE in brand stonden, knalden, afknapten, het was zoals vuurwerk, inclusief de hevige knallen.

Vuurwerk.
Op huisnummer 158 van de rustige Postbaan dacht men dat kinderen met vuurwerk aan het spelen waren maar omdat het méér dan een paar knallen waren ging men toch even buiten poolshoogte nemen. Daar lag een -voorgebundelde- elektriciteitskabel op de straat die voor het nodige licht en klank zorgde. De toegesnelde buurtbewoonster was gelukkig zo verstandig om direct het huis terug binnen te snellen om de hoofdzekering van haar elektriciteitskast af te zetten. Een toevallige passant waarschuwde de 101 zodat de brandweer snel ter plaatse was.

Postbaan : dit gedeelte is spanningsloos.



De primaire kabel van de teledistrubutie ligt nog op de
grond, geen elektrocutiegevaar, maar toch vreemd dat
PBE ook die kabel niet voorlopig aan de bomen hangt.

Blijven knallen.
Het was voor mevrouw van nummer 158 blijkbaar nogal beangstigend te zien dat de kabel luid blééf knallen en vonken. Ook de brandweer kon niets doen en moest wachten tot iemand van PBE ter plaatse was om de zekeringen in de cabine uit te schakelen maar omdat de interventiedienst van Lubbeek diende te uit te rukken, duurde dat wel even en ondertussen bleef de kabel vonken en knallen.

Doorgeschuurd.
Hier wéér een staaltje hoe goed PBE, de exploitant van het net, zijn taak vervult. Omdat het luchtnet tussen de bomen is gespannen, bomen niet alleen groeien, maar ook bewegen, hebben de takken door dat schuureffect, de isolatie van de luchtleiding beschadigd zodat de kabels van de bundel -BAXB- onderling in kortsluiting zijn gekomen, daardoor doorbranden en op het fietspad terecht kwamen, gelukkig was er op die plaats op dat moment geen fietser. 

Stad Diest respecteert de wet van 10 maart 1925 niet en
brengt, zoals hier blijkt, mensen en goederen in gevaar
voor kortsluiting, overspanning, brand en elektrocutie.



Het is de taak van de eigenaar van het net om er voor te zorgen, dat de takken van de bomen gesnoeid worden, zó staat het ook in de  wet van 10 maart 1925 Hoofdstuk VI art.13 en de wet van 10 maart 1981 art.173-03 -spreekt wel over blanke geleiders, maar verschillende andere artikels van het AREI zijn wel duidelijk.  Diest brengt argloze burgers in gevaar. De netten die onder het netbeheer van PBE vallen moeten door erkende organismen gekeurd worden, de minister heeft de mogelijkheid om dat te doen.

AREI Is duidelijk.
PBE trachtte bij de buren te achterhalen wie de eigenaar van de bomen is, wij zien ook bomen die vlak naast de gracht staan, dus openbaar domein. Maar PBE moet eerst  art. 171.03 van het AREI raadplegen waarin ondubbelzinnig staat vermeld dat de eigenaar van het net, in dit geval de gemeente Diest met als exploitant PBE, boomtakken moet verwijderen die zich in de nabijheid van een luchtlijn bevinden dus wie de eigenaar dan ook is, het was hún taak de bomen te snoeien.

Abonnees hebben geluk.
De mensen in de straat die op dat net zijn aangesloten beseffen niet hoeveel geluk ze hebben gehad dat niet eerst de nulleider is doorgebrand, dan hadden ze zeker met een overspanning dienen af te rekenen waarbij elektrische toestellen kunnen ontbranden en nogal vaak ook de woning.

En de zekeringen?
Na de kortsluiting bleef het maar vonken en knallen, dat wil dus zeggen dat de zekeringen in de kabine wat verderop niet werkten, hoezo? Heeft PBE weer veel te hoge zekeringen in hun hoogspanningscabine geplaatst? Beseffen ze dan niet dat dit strijdig is met het AREI?

Geen pers.
Het blijkt dat niemand van de pers belangstelling heeft voor dit voorval, nogal wiedes, primo, ze kennen er niets van, secundo, de fout ligt bij de politiek, tertio, er zijn geen doden, want dan komen ze wel, de lijkenpikkers. 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
EVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat.

Laatste update ( 27 juli 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.