Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932728





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Hervorming Wet op de handelspraktijken.
10 juli 2009
België krijgt eindelijk een moderne handelswetgeving.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 635.600
Ternat 10 juli 2008.

België krijgt moderne handelswetgeving met als voornaamste veranderingen : Koppelverkoop toegelaten, sperperiode gevoelig korter en beperkt tot 3 producten, internethandel vereenvoudigd.

Alle kansen.
De federale ministerraad heeft vanmorgen de voorstellen voor een verregaande modernisering van de Wet op de Handelspraktijken en Consumentenbescherming goedgekeurd. Minister van Economie Van Quickenborne is tevreden dat België eindelijk een moderne handelswetgeving krijgt die alle kansen geeft aan handelaars én consumenten.

Nieuwe wet.
De Wet op de Handelspraktijken en Consumentenbescherming is één van de belangrijkste wetten in een moderne markteconomie. Ze regelt de commerciële relaties tussen ondernemingen en van de onderneming met de consument. Ze dateert van 1971 en werd aangepast in 1991. Dankzij de beslissing van de federale ministerraad van vandaag krijgt België een moderne handelswetgeving in overeenstemming met de andere Europese landen. Daarom komt er een nieuwe wet: de Wet betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming -WMC-.

Voorstander.
De Minister van Economie is altijd een groot voorstander geweest van deze modernisering omdat
consumenten meer keuzemogelijkheden krijgen en beter beschermd worden en omdat handelaars nieuwe mogelijkheden krijgen om nog beter in te spelen op de wensen van de consument. 
De belangrijkste veranderingen op een rij :

1. In de nieuwe WMC wordt koppelverkoop toegelaten. Consumenten zullen kunnen genieten van de voordelen van interessante promotionele aanbiedingen van meerdere producten. Zij hebben uiteraard steeds recht op juiste en correcte informatie over het gezamenlijke aanbod. Voor financiële diensten blijft echter het principieel verbod op koppelverkoop bestaan.

2. De sperperiode wordt afgeschaft behalve voor 3 producten :  Lederwaren, kleding en voeding maar ook voor hen wordt de sperperiode ingekort. Nu mogen deze winkels vanaf 15 november en 15 mei, respectievelijk winter- en zomersolden, wel prijsverminderingen geven maar ze mogen deze niet aankondigen. Voortaan start de sperperiode op 6 december en 6 juni voor de winter- respectievelijk zomersolden. Voor alle andere producten -tv’s, Pc’s, elektrotoestellen, meubelen, salons, horloges, brillen, juwelen, cosmetica, brillen, huishoudtoestellen- mogen prijsverminderingen worden gegeven en aangekondigd.
Omdat de handelaar een veel grotere periode heeft om kortingen te geven, kan hij ook sneller ingrijpen bij een slecht seizoen. Er kan met prijsverminderingen snel cash gegenereerd worden -om te herinvesteren-. Ook het verbod om tijdens de sperperiode reclame te maken voor de komende soldenperiode wordt geschrapt.

3. Voortaan zijn solden op alle producten toegelaten. In de bestaande wet worden solden nog beperkt tot seizoensgebonden producten. Deze omschrijving heeft aanleiding gegeven tot grote verwarring bij handelaars en consumenten. De nieuwe soldenregeling wordt dus eenvoudig en soepel.

4. Internetwinkelen en winkelen op afstand wordt makkelijker en veiliger. Een internetwinkel in België mag nu geen betaling vragen voor een aankoop vóór de bedenktijd van 7 werkdagen is verstreken. In alle andere Europese landen mag een internetwinkel dit wel. Hierdoor wordt de groei van internethandel in België afgeremd. In de nieuwe wet mag een internetwinkel aan zijn klanten vragen om onmiddellijk te betalen. Consumenten worden –in lijn met wat Europa vraagt- beter beschermd omdat zij voortaan 14 kalenderdagen in plaats van 7 werkdagen bedenktijd krijgen. De handelaar is verplicht om de consument binnen de 30 dagen terug te betalen wanneer die zich bedenkt.

5. Het verbod van verkoop met uiterst beperkte winstmarge wordt afgeschaft. Handelaars kunnen dus hun voorraden die niet meer goed in de markt liggen, gemakkelijker van de hand doen en een deel van hun voorraadinvesteringen recupereren. Verkoop met uiterst beperkte winstmarge wordt dus niet meer gelijkgesteld met verkoop met verlies, zoals dat tot nog toe het geval was.

6. Tenslotte wordt een reeks overdreven en formalistische regels vereenvoudigd, zoals hoe men een prijsvermindering mag aankondigen of hoe een waardebon er moet uitzien.

Het wetsontwerp wordt nu overgemaakt aan de Raad van State voor advies. Kort na het zomerreces zal minister Van Quickenborne het wetsontwerp voorleggen aan het parlement. Hij hoopt op een snelle goedkeuring.  Minister van Economie Vincent Van Quickenborne is tevreden dat België een moderne handelswetgeving krijgt in lijn met die van de andere Europese landen. In haar lijvig rapport wees de OESO eerder deze week nog op onze gebrekkige regelgeving. Handelaars krijgen meer mogelijkheden, consumenten meer keuzevrijheid en bescherming.
 
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Bron : Quickonomie
Bewerking : JVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat. 

Laatste update ( 10 juli 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.