Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932729





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Wordt overheid een goede betaler?
07 juli 2009
Tegen einde 2009 is de overheid geen wanbetaler meer.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 634.800
Ternat  07 juli 2009.

Volgens Vincent van Quickenborne moet de overheid het goede voorbeeld geven en haar facturen op tijd betalen. Op zijn voorstel werd de stipte betaling van overheidsfacturen opgenomen in het Relanceplan van de regering. Recente cijfers van Graydon tonen aan dat de maatregelen resultaten opleveren en dat de overheid sinds begin dit jaar beter betaalt. Er zijn bijkomende inspanningen nodig om het betaalgedrag van alle overheidsdiensten nog te verbeteren.

Rekenen op tijdige betaling.
In moeilijke economische omstandigheden is het belangrijk dat bedrijven kunnen rekenen op de tijdige betaling van hun facturen.  De tijdige betaling van overheidsfacturen werd op initiatief van de minister opgenomen als actiepunt in het Relanceplan van de regering.  Zo werd in maart 2009 een omzendbrief gericht aan alle overheden om hun facturen stipt en binnen de wettelijke termijnen te betalen. Daarnaast werd een factuurcel opgericht die er op toeziet dat alle federale overheidsdiensten de inspanning leveren om hun facturen stipt te betalen. Maandelijks wordt de situatie minutieus opgevolgd.

Betaalgedrag verbeterd.
Nieuwe cijfers van Graydon tonen nu aan dat het betaalgedrag van de overheid de afgelopen 6 maanden inderdaad is verbeterd. In het tweede trimester van 2009 werd 66% van de facturen tijdig betaald, tegen 60% in het laatste trimester van 2008 en 58% een jaar geleden. Het aantal wanbetalingen door de overheid is volgens de cijfers van Graydon zelfs teruggevallen van 23% in het laatste trimester van 2008 tot 5% vandaag.
Volgens Van Quickenborne mogen er tegen eind 2009 in principe geen wanbetalingen meer zijn door de federale overheid.

Van de Redactie ....
Volgens ons dient de minister terug naar school te worden gestuurd om te leren tellen. Als het waar is wat in zijn persnota staat en 66% van de facturen werd tijdig betaald blijven er nog altijd 34% over die niét op tijd werden betaald en geen 5%.
Het is vandaag nóg altijd zo dat de bedrijven financier zijn voor de staat, en niet alleen als het gaat om de betaling van facturen maar ook voor de teruggave van BTW.  Als een bedrijf BTW moet betalen dient dat te gebeuren vóór de 20e van de maand, als hij moet terugkrijgen neemt de overheid 3 maanden de tijd tenminste als het gaat om een bedrag van 500 Euro of meer. Is het minder kunnen ze het tot een jaar !! vasthouden.

Hieronder nóg een staaltje van de overheid.
Zoals iedere autobezitter moet ook Morse-Press VOF, uitgever van Morsum Magnificat, wegenbelasting betalen. Elke trouwe bezoeker van de MM website weet dat de inkomsten die uit de journalistieke activiteiten worden gehaald nauwelijks genoeg zijn om telefoon en verplaatsingskosten te dekken zodat de betaling van de wegenbelasting enigszins achterop geraakte.

Beslag.
Na verschillende aanmaningen bood zich uiteindelijk een luxe facteur -deurwaarder- aan die beslag legde op de roerende goederen van Morse Press VOF en een verkoopdatum stelde. Echter, ondertussen had Morse-Press VOF méér dan 800,- Euro tegoed van de Belgische Staat onder de vorm van een BTW teruggave. Dat bedrag was samengesteld uit de teruggave van meerdere kwartalen maar betaling werd steeds uitgesteld omdat het bedrag kleiner was dan 500,- Euro. Teruggaven onder dat bedrag kan men immers tot 1 jaar vasthouden.

De belastingen, zetten kleine visjes
zonder zuurstof en laten de grote vissen zwemmen.

Aangezien de Directe Belastingen kunnen nagaan of een belastingschuldige tegoeden heeft van de Belgische Staat legde de ontvanger van Ternat beslag op de BTW teruggave voor de initieel te betalen wegenbelasting mét alle kosten. Kosten die ondertussen tot 100% waren opgelopen. Waar het dus op neerkomt is dat de belastingen éérst, in dit geval nutteloze, kosten maakt door een deurwaarder te sturen die daaropvolgend betaling wéigert omdat de ontvanger der Directe Belastingen van Ternat beslag heeft gelegd op de BTW tegoeden. Het was wellicht beter geweest beslag op de BTW teruggave te leggen vóórdat er kosten werden gemaakt, kosten waarvan alleen de luxe facteur beter wordt en waarmee die zich een nóg grotere "bak" kan aanschaffen.

Waarom altijd de kleintjes?
Zoals door iedere Belg geweten gaan de Belgische belastingdiensten zeer selectief te werk bij hun achtervolgingen en zijn het veelal de kleintjes die het moeten ondergaan. De groten, die door hun kapitaal links en rechts wat pertinente druk kunnen zetten, worden uit de wind gezet. Hoe kan men anders verklaren dat enerzijds een kleine zelfstandige met een RSZ schuld van 1.000 Euro wordt uitverkocht terwijl anderzijds grote bedrijven de boel over de kop laten gaan met een RSZ schuld van enkele miljoenen. Dat roept toch minstens vragen op.

Kop in het zand.
Op het industrieterrein waar de redactie van Morsum Magnificat is gevestigd zitten ook enkele bedrijven waar een doorgedreven doorlichting door de Belastingsdiensten op zijn plaats zou zijn maar ze hebben denkelijk weinig te vrezen gezien het grote kapitaal dat ermee gemoeid is. De belastingdiensten blijven liever hun kop in het zand steken en vinden het gemakkelijker om kleine bedrijfjes op kosten te jagen. Dat kost weinig moeite, vergt weinig moed en evenveel verstand.    
 
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
JVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat. 

Laatste update ( 08 juli 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.