Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932733





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Erik Verbeeck dagvaardde Raad Voor Journalistiek in kort geding
16 juni 2009
Voorzitter vraagt RVJ beslissing van klacht Rita Wuyts uit te stellen. 

Paginabezoekers website Morsum Magnificat 624.600
Ternat / Brussel 16 juni 2009.

--- Update 1 07:30 17/6/2009.
De RVJ vestigde de Rechter ook de aandacht op het feit, dat Erik Verbeeck tijdens "de feiten" -sic- lid was van de VJPP, één van de stichtende leden van de RVJ. Maar Erik Verbeeck heeft in april 2008 zijn ongenoegen uitgedrukt over de werking van de -orvewegend Franstalige- VJPP, heeft in aptil 2008 zijn ontslag bij de VJPP gegeven. 
Een RVJ in Wallonië.
Tijdens de bijeenkomst van de UPP gisteren in Autoworld, verklapte de -Franstalige- Jean-Paul Van Grieken -UPP-, dat er twee dagen geleden in het Waals Parelement één of ander decreet een gelijkaardige vzw voor zelfreguliering voor journalisten zou goedgekeurd zijn.  De uitleg werd in het Frans gegeven en was feitelijk een onderonsje tussen Filip Voets en JP Van Grieken na een vraag van een Franstalige aanwezige. Het nieuws werd aan de aanwezigen van de UPP niet uiteen gezet! 
 
Het kort geding dat Erik Verbeeck heeft aangespannen tegen de Raad Voor Journalistiek, een vzw die in 2002 werd opgericht in de schoot van de VVJ, de vereniging van de beroepsjournalisten die door de Vlaamse Overheid wordt gesubsidieerd, kwam vandaag voor de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel.

Journalistenrechtbank?
Deze zaak kadert in de klacht die Rita Wuyts tegen de journalist van Morsum Magnificat bij de RVJ heeft ingediend, Wuyts meent in de sporen van het OCMW van Begijnendijk te moeten treden, ze heeft zich in ieder geval, einde augustus 2008, ook door de burgemeester van die gemeente laten opjutten. De RVJ meet zich de allures aan van een Journalistenrechtbank maar omdat zij in de schoot van de VVJ, dus de beroepsjournalisten is opgericht en Erik Verbeeck geen beroepsjournalist is, verzet deze zich tegen een beoordeling door die vzw, dat had hij ook al bij de klacht van het OCMW van Begijnendijk gedaan, maar de RVJ legde dat toen naast zich neer en dat was niet voor herhaling vatbaar.

Erik Verbeeck onafhankelijk journalist versus
Filip Voets Secretaris van de Raad Voor Journalistiek


Links :  Erik Verbeeck is geen lid van de VVJ en aanvaardt de beoordeling van de vzw RVJ niet.
Rechts : Filip Voets, de secretaris van de RVJ vandaag tijdens een studienamiddag van UPP in Autoworld te Brussel waar Voets kwam spreken over hun activiteiten.

Toch uitstel.
Tijdens de hoorzitting van 2 juni 2009 heeft de advocaat van Erik Verbeeck aan de RVJ verzocht zich onbevoegd te verklaren, maar deze had daar geen oren naar, er zou ten vroegste op 18 juni 2009 toch een beoordeling gebeuren van de klacht van Rita Wuyts, daarop werd de RVJ op 11 juni in kort geding gedagvaard.
De zaak werd vandaag gepleit en de Voorzitter van de Rechtbank Van Eerste Aanleg, zetelend in kort geding.  De Voorzitter van de Rechtbank vroeg tijdens de zitting aan de RVJ -Filip Voets- of zij bereid waren om de beslissing met minstens een week uit te stellen, zoniet zou de Rechter onvoldoende tijd krijgen en een snelle beslissing dienen te nemen. De Rechter stond Filip Voets toe om daarover met hun Voorzitter telefonisch te overleggen, de RVJ ging daar op in. Vreemd, want tijdens de hoorzitting bij de RVJ van 2 juni wilde de RVJ van geen uitstel weten?

Persvrijheid.
De advocaat van de RVJ opperde in zijn rekwisitoor dat, wanneer de Rechter een uitspraak ten gunste van Erik Verbeeck zou doen, dat een belemmering zou betekenen van de vrijheid van meningsuiting van de RVJ. Even later staat de advocaat van de RVJ met het persbericht te zwieren dat Erik Verbeeck over de aankondiging van het kort geding op de website van Morsum Magnificat heeft geplaatst!
De RVJ is nog nooit voor de Rechter gedaagd, deze zaak is dus een nieuwsfeit, de RVJ had daar grote problemen mee, hopelijk heeft de Rechter voldoende uit dat feit kunnen putten om te zien dat de RVJ zich als de journalistenpolitie voordoet en zij als énige kunnen en mogen bepalen wat journalisten en hoofdredacteurs publiceren.

Deontologie.
De RVJ had het vandaag ook over de journalistieke deontologie, Erik Verbeeck heeft daartegen in de publicaties niet gezondigd, als er door Erik Verbeeck over het EHRM is gesproken, dan is dat niet perse in het dossier Wuyts die zich spiegelde aan het OCMW van Begijnendijk, daar gaat de journalist óók even na of sommige advocaten de deontologie, maar dan deze van de advocaten, respecteerden. Erik Verbeeck heeft óók nog wat materiaal in bezit, wordt dus nog vervolgd.

Meer uit deze zaak en de nooit gepubliceerde rechtszaak tegen Guy Mortier van HUMO van 10 november 1992 in MM 167.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
www.morse-press.be © 1740 Ternat




Laatste update ( 18 juni 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.