Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932728





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Politiezones arrondissement Kortrijk voerden milieucontroles uit.
09 juni 2009
Bedrijven beschikken meestal niet over de nodige vergunningen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 620.500
Ternat/Kortijk 9 juni 2009.

Meeste bedrijven beschikken niet over nodige vergunningen tijdens controle.
Op 9 juni 2009 hebben de 6 politiezones van het arrondissement Kortrijk -Riho, Midow, Gavers, Grensleie, Vlas en Mira- en de politiezone Arro Ieper, onder leiding van het Parket van Kortrijk, een eerste actie Demolition uitgevoerd. Er is vastgesteld dat tal van bedrijven niet over alle noodzakelijke vergunningen beschikken. Een bedrijf sloeg zelfs asbest op.

Milieuexperten.
De actie Demolition is uitgevoerd door de milieuexperten van de 7 politiezones waarbij bedrijven gecontroleerd kunnen worden die afbraak- of  sloopwerken, schroot- of  recyclageactiviteiten
uitvoeren.  Het initiatief van deze actie werd genomen door het Parket van Kortrijk dat door de samenwerkingsovereenkomst ook bevoegd is voor alle milieudossiers in het gerechtelijke
arrondissement Kortrijk en Ieper.

Grove inbreuken.
Het doel was om binnen elke politiezone minstens 1 bedrijf te controleren op de naleving en voorschriften van de VLAREM wetgeving. Binnen elke politiezone werd een risicoanalyse gemaakt van bedrijven of activiteiten die dergelijke activiteiten uitvoeren en mogelijk niet in orde waren.
Zoals blijkt uit de gedetailleerde resultaten blijkt, plegen tal van bedrijven grove inbreuken en werden tekortkomingen op het vlak van naleving van de milieurichtlijnen vastgesteld.
Van alle inbreuken die tijdens de controle werden vastgesteld is proces-verbaal opgesteld en deze worden overgemaakt aan het parket van Kortrijk dat de nodige gerechtelijke stappen zal zetten.

Herhaling.
Deze acties zullen in de toekomst worden herhaald zodat na verloop van tijd binnen deze sector alle bedrijven aan een controle zullen onderworpen worden. Enkel op die manier kan de sector gekuist worden van de Vlarem niet conforme bedrijven.

Resultaten.
In de politiezone Grensleie -Menen, Wevelgem, Ledegem- is een dakwerkbedrijf gecontroleerd dat in het verleden al werd geverbaliseerd omdat het geen milieuvergunning bezat en hiertoe herhaaldelijk werd aangemaand. Opnieuw werd vastgesteld dat er geen vergunning is voor het stockeren van afval -steenpuin, hout, ijzer-

Niet conform met de vergunning.
In de politiezone Gavers -Harelbeke en Deerlijk- zijn twee bedrijven gecontroleerd. In een tuinbouwbedrijf bleek er wel een vergunning aanwezig te zijn maar de inrichtingen voor o.a. opslag van brandstoffen, oxiderende en schadelijke stoffen bleken niet conform deze vergunning te zijn. Ook werden lekkende olietanks aangetroffen en waren de brandstoftanks niet dubbelwandig.
In een bouwbedrijf werd vastgesteld dat de aanwezige vergunning niet overeenstemde met de manier waarop samengeperst en vloeibaar gas, irriterende  en licht ontvlambare stoffen, werd opgeslagen. Ook de aanwezigheid van bouwafval op het terrein was niet conform de vergunning.

Een bedrijf zonder overtredingen.
Eén afbraak- en schrootbedrijf is gecontroleerd in de politiezone Mira -Waregem, Avelgem, Anzegem, Spierre Helkijn, Zwevegem-. Dit bedrijf had de nodige vergunningen en voerde conform de vergunning deze activiteiten uit. Er zijn dus geen overtredingen vastgesteld.

Zelfs asbest.
In de politiezone Arro Ieper is een grond- en afbraakbedrijf aan een grondige controle onderworpen. Er was geen vergunning aanwezig niettegenstaande dit vereist is voor de verwerking van sloopafval. Er is tussen dit sloopafval tevens asbest gevonden!
Dit bedrijf had ook geen vergunning voor de verwerking van schroot, een wasplaats voor voertuigen, de opslag van vetten en oliën alsook een afvalstoffenregister was onbestaande. Er werden ook inbreuken vastgesteld als vervoerder van afvalstoffen -geen erkenning noch register-.
Ook stedenbouwkundig werden inbreuken vastgesteld en werd het bevel gegeven tot stopzetting van de activiteiten of tot herstel in de oorspronkelijke toestand.

Tal van inbreuken.
In de politiezone RIHO -Roeselare-Izegem–Hoogleden- werd een bedrijf gecontroleerd dat autowrakken ontmanteld. Ook hier was geen vergunning of erkenning voor het stallen van afgedankte voertuigen uitgereikt en werden tal van inbreuken vastgesteld bij de manier waarop onderdelen werden verwijderd of opgeslagen zoals lekkende olie uit motorblokken en zuren uit oude accu’s.

In de politiezone VLAS -Kortrijk–Kuurne-Lendelede- werden enkele processen-verbaal opgesteld ten laste van een afbraakbedrijf dat enorme hoeveelheden en soorten afval -steenpuin, hout, elektrische toestellen, autowrakken, metaalschroot enz- stockeerde op een landbouwbedrijf van een familielid. Ook dit gebeurde zonder enige milieuvergunning en naleving van de nodige verplichtingen.
Naast inbreuken op de milieuwetgeving werd ook geverbaliseerd op stedenbouwkundig vlak en ruimtelijke ordening wegens het stockeren van afval in een landelijk gebied.

NVDR: Eindelijk wordt er actie ondernomen tegen de misdadige milieuvervuilingen door even misdadige bedrijven die alleen denken aan de winst en dit ten koste van eenieders gezondheid. Hier op de redactie worden dergelijke acties alleszins toegejuicht.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Bron : Federale Politie.
Bewerking : JVDS
www.morse-press.be  1740 Ternat.

Laatste update ( 09 juni 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.