Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932526





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Diest : Arbeidsongeval met hoogspanningsleiding-Update2
02 juni 2009
Gemeentearbeider aan handen en aangezicht verbrand.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 616.900
Ternat / Diest 2 juni 2009.

Een arbeidsongeval is een misdrijf.

--- Update 1 08:55 3/06/2009
Wanneer we heden morgen informeren bij WASO -Technische Inspectie- is deze nog niet
op de hoogte, tenminste dat is wat de Dr.Pieter Demunck ons aan de telefoon zegt, er is een
wettelijke meldingsplicht en we zullen het op de wettelijke manier opvolgen zegt de heer
De Munck.  

--- Update 1 7:45 3/06/2009
Brandweercommandant zet de
Burgemeester en de Secretaris in Het Nieuwsblad uit de wind.



Om 15:33u fietste de burgemeester weg van de plaats van het ongeval, het onderzoek was aan de gang, maar de arbeidsinspectie hebben wij, behoudens een vergissing van onzentwege, niet gezien.  

Het Nieuwsblad laat de Diestse brandweercommandant Mees de uitleg doen, maar over de échte oorzaak zwijgt de journaliste in alle talen. Frappant is dat Het Laatste Nieuws met exact dezelfde bewoordingen haar nieuws over het ongeval start, de journalist van Het Laatste Nieuws heeft het over een incident.
Objectiviteit van de klassieke pers.
Het feit,dat het niet respecteren van de veiligheidsvoorschriften bij het uitvoeren van graafwerken een kortsluiting en een arbeidsongeval veroorzaakte, heeft de klassieke pers bij gebrek aan kennis verzwegen. Ons komt het over dat de gazetten de verantwoordelijke politici bewust uit de wind zetten, het is immers verkiezingsperiode en dan kunnen politici negatieve reclame missen als kiespijn. Wij hebben zowel de burgemeester als de gemeentesecretaris ter plaatse gesproken, de journalisten van Het Nieuwsblad of Het Laatste Nieuws hebben wij niet gezien, zij maken artikels via de telefoon.
---- einde Update.

Kort na de middag dienden gemeentearbeiders aan het Weerstandsplein -station-
een verzakking naast een rioolputje te herstellen, een graafmachine verwijderde het asfalt en een deeltje grond, een arbeider zou vervolgens de aarde met de spade verder wegnemen, maar de man had geen rekening gehouden met de hoogspanningskabel die te ondiep lag. 

Hoogspanningskabel slechts 40cm diep.
Toen de tweede arbeider met de spade aanstalten maakte om meer aarde weg te
scheppen, ontstond er een steekvlam, de hoogspanningskabel -middenspanning  11kV- moet door de graafmachine op één of andere manier beschadigd zijn, de arbeider die er vlak bij was, kreeg de steekvlam op de handen en in het aangezicht, volgens een telefoongesprek met de gemeentesecretaris om 18:30u had het met de arbeider erger kunnen zijn. Dat een hoogspanningskabel amper 40cm onder het wegdek ligt is uiteraard onwettig en onaanvaardbaar.

De grondverzakking ......



.... met een hoogspanningskabel -11kV- op amper 40cm onder het wegdek !
Rechts : de hoogspanningskabel op minder dan 40cm onder het wegdek, de burgemeester heeft dat
met eigen ogen gezien en verwijst naar het onderzoek -van zijn eigen politie?- Wat gaat WASO en de
Auditeur doen??

Arbeidsveiligheid
Burgemeester Jan Laurys -CD&V- en Stadssecretaris Liesbeth Van Rompaey zijn na
het ongeluk ter plaatse gekomen en de locale Politie -van Diest- deed de vaststellingen, of zij iets van arbeidsveiligheid afweten is maar de vraag, bovendien is de burgemeester het -administratieve- hoofd van de Politie. De gemeentesecretaris is hoofd van het personeel, dus ook verantwoordelijk. De arbeider is door de steekvlam verbrand, dit ongeval is dus, zoals alle arbeidsongevallen, een misdrijf.

Risicoanalyse.
Gemeentesecretaris Van Rompaey reageert dat Aarschot Risicoanalyses in opbouw
heeft en verwijst daarvoor naar Interleuven en IDEWE, uiteraard is dat een goed voornemen, maar het geeft ons geen voldoening en het zijn, zoals hier blijkt, vijgen na Pasen, er is in dit geval, op voorhand geen risicoanalyse opgemaakt en het personeel is duidelijk niet geïnformeerd.

Kabelplannen.
Feit is, dat vóór dergelijke graafwerken worden aangevat, men minstens de plans
van de ligging van de kabels moet consulteren, er was immers vlak in de buurt een hoogspanningscabine en wie is er nu beter geplaatst om dat te doen dan een gemeente die voor PBE koos als Netbeheerder -zuivere intercommunale- ze moeten er zowat kind aan huis zijn.

Interleuven.
De Preventieadviseur zou door Interleuven geleverd zijn, wel, het is niet de eerste
keer dat de naam Interleuven op deze redactie tevoorschijn komt, bij een werf aan de P. Scharpélaan te Betekom werden de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd, recent bij werken aan de Veldstraat was het ook Interleuven die niet heeft toegezien dat er geen rioolwater in de waterloop werd geloosd, we hebben niets tegen Interleuven, maar die werven zijn ons nu eenmaal bekend.

A.R.E.I. : PBE Moet FOD Economie waarschuwen.
De uitbater van de elektrische energielijn -dus PBE-  is verplicht het Ministerie van
Economische Zaken -FOD Economie- op de hoogte stellen. De Diestse burgemeester en jurist mag hetgeen wij hier beweren  controleren. Volgens de wet van 10 maart 1981 -AREI- Art. 197 moet de Algemene Directie Energie door de uitbater van de elektrische energielijn op de hoogte worden gesteld van een dergelijk ongeval.

P.B.E.
Om de spanning weer in orde te krijgen, mocht de netbeheerder PBE mocht met hun auto's "blauwe fietslampjes" van de éne naar de andere hoogspanningspost rijden, één uur na de kortsluiting kwam er nog rook uit de hoogspanningscabines, ook hier : hoe kan dat? Bij een kortsluiting werken toch de zekeringen, of klopt daarmee soms óók iets niet?

20:12 2/6/2009 
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
EVER ©
www.morse-press.be  1740 Ternat.

Laatste update ( 04 juni 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.