Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932524





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vei leert elektriciens voortaan ook met een computer werken.
06 mei 2009
Gaat het "Vei" overal het kaf van het koren scheiden?

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 603.200
Ternat / Geel 6 mei 2009.

--- wijziging 13:00 6/5/09
--- wijziging 15:30 6/5/09

Het Vlaams Elektro Innovatiecentrum organiseert 
momenteel een aantal studieavonden omtrent "Berekenen van elektrische Laag Spanning installaties". Gisteren, 5 mei 2009, was uw redacteur aanwezig bij Deel I -Aula Eandis te Mechelen-.

Het A.R.E.I. -met de voeten treden-.
Het Algemeen Reglement Elektrische Installatie is vervat in de Wet van 10 maart 1981, velen denken dat het voordien de "farwest" was, maar dat is een misvatting, er was immers met het KB van 1 juli 1971 al een "technisch reglement", het zogenaamde ARAB -dat zal Electrabel binnenkort in de Rechtszaak die momenteel bij het Hof van Beroep te Gent loopt, nog ervaren-. Dat de Wet, dus óók het AREI, in België massaal overtreden wordt, is een feit.  Deze redactie durft zelfs stellen dat negentig procent van de elektrische installaties niét in orde is. In feite dateert de wet al van 10 maart 1925 en die bestaat vandaag nog altijd. Misschien kan het Vei ook aan in haar folders even aandacht besteden aan het wettelijke kader.  

Overheid faalt grandioos.
Hoe het mogelijk is dat zoveel elektrische installaties fout gebouwd worden, er zoveel branden ontstaan -en niet altijd door kortsluiting zoals de gazetten beweren-, zich elektrocuties voordoen, is heel eenvoudig : de overheid faalt over gans de lijn, dat was vroeger zo en sinds minister Magnette -SP.a- en Marie-Pierre Fauconnier in het zadel werden gezet, is het nóg erger geworden, nu is het bij de Algemene Directie Energie helemaal een puinhoop geworden, Verwilghen had deze redactie daar al voor gewaarschuwd. De recente klachten bij de Raad Van State tegen de benoeming van Fauconnier -ondermeer door een ex Directeur van de CREG- werden afgewezen.

Elektriciens en keuringsorganismen.
Ook bij de elektriciens zit het niet altijd snor, de verenigingen moeten er toch eens werk van maken dat iemand, die vijf jaar bij een elektricien ondergeschikt werk uitvoerde, zich niet als zelfstandig elektricien kan vestigen, wat nu wel het geval is. Daarom laat de kwaliteit van vele installaties te wensen over. Ook bij de keuringsorganismen loopt er nog altijd veel mis, de commissie om de accreditering van de erkende organismen -art.275 AREI- te verlengen is nog steeds niet in het zadel gezet, ook daar moet het kaf van het koren gescheiden worden.  Ook het overkoepelend orgaan van die organismen -het GTO- werkt niet.

Vei.
Omtrent het "technisch / kwalitatieve" van de studieavond rond "Berekenen van elektrische LS installaties" hebben wij alleen maar lof, elektriciens / vakmensen hebben zéker een boodschap aan dergelijke studieavonden, dat er maar weinig van dat soort elektriciens bestaan geeft het aantal deelnemers aan die in de aula van Eandis te Mechelen aanwezig waren, véél te weinig, dát is een weerspiegeling van de kwaliteit van onze installateurs elektriciens.

Afbreken.
Na de uiteenzetting van Emiel Torfs en Bart Aertgeers is het duidelijk dat er voor de elektriciens nog werk aan de winkel is. Wanneer men dat, wat in de ter beschikking gestelde documenten staat, in de praktijk toepast zullen quasi alle elektrische installaties moeten vernieuwd worden, het verschil tussen de theorie en de praktijk is ook hier weer zoals "hemel an aarde".

Software.
Elektriciens die schema's, berekeningen, kortom alles wat met het tekenen van een elektrische installatie te maken heeft, in eigen beheer willen realiseren, kunnen misschien op onderstaande link hun licht opsteken   http://www.ige-xao.com/nl/nl/index.php 
De redacteur van Morsum Magnificat gebruikt die software zelf ook al vele jaren, bij ige-xao weten ze waarmee ze bezig zijn, en met die mensen kan deze redactie wél overweg.

Na deel I volgt deel II, meer informatie via www.vei.be we kunnen het iedere zichzelf respecterende elektricien aanraden.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
EVER ©
www.morse-press.be  1740 Ternat.

Laatste update ( 08 mei 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.