Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926544





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
LDD komt met tien puntenplan voor de horeca-sector.
28 april 2009
Horeca-sector moet weer gezond gemaakt worden.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 598.700
Ternat / Brussel 28 april 2009

Vandaag organiseerde LDD een persconferentie waarin zij haar tien puntenplan voorstelde ter ondersteuning van de horeca. De partij is van oordeel dat er noch bij de huidige noch bij de vorige regering sprake was van een horeca beleid, LDD wil het anders en beter en stelde daarom haar tien puntenplan voor dat er in grote lijnen als volgt uitziet

BTW.
Stel alles in het werk, ook op Europees vlak, om de BTW te verlagen. De EC stelde voor om het BTW tarief voor de horeca te verlagen naar 6%. De regering zou zich ertoe moeten verbinden deze verlaging met onmiddellijke ingang door te voeren.
Roken/Niet roken.
Laat café uitbaters de vrije keuze of zij hun klanten al dan niet laten roken. Omdat sedert 1 januari 2007 in horeca inrichtingen alleen nog mag gerookt in aparte rokerszones en LDD begrip heeft voor de wetgever om niet-rokers te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabaksrook, pleit zij ervoor zowel de café uitbater als de consument de vrije keuze te laten.
Regionalisering van de regelgeving.
De horeca sector is onderworpen aan een complex kluwen van wetten, restricties, vergunningen en uitzonderingen, zodat door het bos de bomen niet meer te zien zijn. Naast de Europese wetgeving zou een Vlaams decretaal kader gecreëerd moeten worden. De Vlaamse regering zou het initiatief moeten nemen om voorstellen te formuleren om de regelgeving te bundelen, te vereenvoudigen en te harmoniseren.
Fiscaal aftrekbaar.
Beroepsmatig gedane bestedingen van bedrijven in de horeca dienen als bedrijfskosten te worden beschouwd en voor 100% aftrekbaar gemaakt. Niettegenstaande herhaaldelijke aankondigingen door de meerderheidspartijen dat deze aftrekbaarheid zou worden opgetrokken naar 75% bleef het 62,5%.
Taxatiedruk.
Horeca-ondernemingen krijgen allerhande belastingen, heffingen, taksen en retributies opgelegd. LDD wil dat te taxatiedruk van alle overheden samen, voor de horeca geplafonneerd wordt.
Versoepeling.
In de horeca bepaalt de klant en niet de werkgever het arbeidsproces. LDD wil dat de verplichtingen op het vlak van de sociale zekerheid aangepast worden aan de specifieke omstandigheden waarin personeel tewerkgesteld moet worden. Deze moet zo eenvoudig mogelijk gehouden worden. Het systeem studentenjob moet ook aangepast worden, een plafond van 7500 euro brutoloon per jaar dient ingevoerd. Bij overschrijding wordt de werknemersbijdrage verhoogd en verliest de jobstudent zijn rechten op kinderbijslag en studietoelagen.
Forfaitaire heffing.
De horeca heeft af te rekenen met moeilijk te voorspellen periodes van uitzonderlijke drukte waarbij extra mankracht moet ingezet. Het huidig systeem is complex en betekent een administratieve last voor de horeca-uitbater. Via een forfaitaire RSZ bijdrage en bedrijfsvoorheffing kan de tewerkstelling van gelegenheidspersoneel aantrekkelijk gemaakt worden.
Afnameverplichting beperken in tijd.
Brouwerijen en drankenleveranciers leggen afnameverplichtingen op die gekoppeld worden aan de handelshuur en die daarom een zeer lange looptijd hebben.  Er dient een wetgeving te komen die misbruiken van economisch afhankelijke ondernemingen verbiedt, een exclusieve afnameverplichting kan alleen indien deze beperkt is in tijd en de verplichting afkoopbaar is.
Openbare werken.
Een minimale hinder voor de lokale handel en burger bij openbare werken moet worden nagestreefd. In elke overeenkomst voor openbare werken dient een gedeelte "schade aan zelfstandige ondernemers" te worden voorzien. Het niet-naleven van de vooraf gemaakt afspraken dient als basis om inkomstenverlies te vergoeden.
Onderwijs en opleiding.
Een specifieke horeca-opleiding moet worden voorzien. De Vlaamse overheid dient promotie te voeren voor de horeca opleidingen binnen het technisch en beroepsonderwijs.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
JVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat.

Laatste update ( 28 april 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.