Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926548





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Nieuw protocol bij het overbrengen van slecht nieuws.
31 maart 2009
Afspraken tussen Federale Politie en Ziekenhuizen arrondissement Gent.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 588.200
Ternat / Gent, 31 maart 2009

Politie en ziekenhuizen
regio Gent van start met protocol voor slechtnieuwsmelding.

 
Op 1 april treedt een protocol over het melden van slecht nieuws in werking tussen de ziekenhuizen en de politiediensten uit het arrondissement Gent. Dit akkoord zorgt voor duidelijke afspraken over de ‘slechtnieuwsmelding’, zodat familie van een slachtoffer snel en éénduidig kan ingelicht worden. Er worden ook afspraken gemaakt zodat de familie op elk moment waardig kan afscheid nemen.

Slecht nieuws melden.
Bij een ongeval -in de ruime zin van het woord- hebben zowel de politiediensten als de medische hulpdiensten vaak de handen vol. Voor de familie van een slachtoffer is het echter belangrijk dat zij tijdig en corect ingelicht worden over wat er met hun familielid is gebeurd, dit zowel bij lichte als bij levensbedreigende verwondingen en bij overlijden.
Bij de politiediensten en de ziekenhuizen heeft men hiervoor opgeleid personeel. Bij de politie is dit de slachtofferbejegenaar. Gezien beide hulpdiensten deze service leveren, is het van belang dat er duidelijke afspraken zijn over wie wat doet. Het is immers te vermijden dat de familie twee keer, of in het slechtste geval helemaal niet, ingelicht wordt.
Een ander belangrijk aspect is de opvolging en nazorg  maak ook de mogelijkheid tot het waardig afscheid nemen van de dierbare.
 
Arrondissementeel Protocol.
De politiezone Assenede/Evergem had al een gelijkaardig protocol met vijf omliggende ziekenhuizen. Op advies van de Procureur des Konings te Gent en de korpschefs van de lokale politiezones uit het arrondissement Gent, werd beslist dit protocol uit te breiden naar alle lokale en federale politiediensten uit het arrondissement en de 16 ziekenhuizen die slachtoffers opvangen van gebeurtenissen uit het arrondissement Gent.
De Coördinatie- en Steundirectie (CSD) van de Federale Politie zorgde voor de begeleiding en het samenbrengen van alle partijen om tot een protocol te komen.

Goede afspraken.
Het doel van het protocol is te zorgen voor goede afspraken tussen politie en ziekenhuizen zodat er:
Een éénduidige en snelle slechtnieuwsmelding gebeurt.
Garantie is voor de opvolging en nazorg.
Door de  familie waardig afscheid genomen kan worden bij overlijden.
Er is, wat betreft de slechtnieuwsmelding, een duidelijke timing afgesproken wanneer de politie kan informeren naar de toestand van het slachtoffer. Tevens is vastgelegd wie de familie zal inlichten en werden volgende afspraken gemaakt:
Bij minder ernstige verwondingen zal het slachtoffer zelf, of als dit niet kan, het ziekenhuis de familie inlichten.
Bij levensbedreigende verwondingen of overlijden, zal de slachtofferbejegenaar van de politie instaan voor het inlichten van de familie. De slachtofferbejegenaar staat dan ook in voor verdere informatie-uitwisseling met het ziekenhuis.

Wat betreft de verdere opvolging en nazorg, gebeurt dit in principe door degene die de familie ingelicht heeft, tenzij er andere concrete afspraken gemaakt worden tussen de politie en het ziekenhuis.
Wat betreft waardig afscheid nemen bij overlijden, regelt de slachtofferbejegenaar dit met het ziekenhuis. Als de familie dit op korte termijn wenst, kan dit  gebeuren binnen de vier uur na de slechtnieuwsmelding.

Start protocol
Het protocol start op 1 april 2009 en wordt na één jaar geëvalueerd.
Het is het eerste dergelijk protocol in België dat op arrondissementeel niveau wordt afgesloten.
Het is de bedoeling in de toekomst dit protocol uit te breiden tot provinciaal niveau.

Deelnemers Protocol

De betrokken politiediensten:
De lokale politiezones arrondissement Gent:
PZ Aalter/Knesselare, PZ Assenede/Evergem, PZ Deinze/Zulte, PZ Gent, PZ Lowazone, PZ Maldegem, PZ Meetjesland-centrum, PZ Regio Puyenbroeck, PZ Regio Rhode & Schelde, PZ Schelde-Leie.

De federale politie-eenheden arrondissement Gent:
Coördinatie- en Steundirectie Arrondissement Gent, Communicatie- & Informatiecentrum Oost-Vlaanderen, Wegpolitie Oost-Vlaanderen,  Scheepvaartpolitie Gent,  Spoorwegpolitie Gent.

De betrokken ziekenhuizen:
ASZ Campus Aalst/Geraardsbergen/Wetteren, AZ Alma Campus Sijsele/Eeklo, AZ Jan Palfijn Gent, AZ Lokeren, AZ Maria Middelares Gent, AZ Nikolaas Campus Beveren/Hamme/Sint-Niklaas, AZ Oudenaarde,
AZ Sint-Elisabeth Zottegem, AZ Sint-Jan Brugge, AZ Sint-Lucas Brugge, AZ Sint-Lucas en Volkskliniek Gent, O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, O.L.V. Ziekenhuis Aalst, Sint-Andries Tielt, Sint-Vincentius Deinze, UZ Gent

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Bron : Federale Politie.
Bewerking : JVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.