Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932108





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Regularisatie van gewelddadige multiplayergames.
13 maart 2009
Na drama in Winnenden moet ook in België debat worden geopend.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 581.800
Brussel / Ternat, 13 maart 2009

Na het drama in Winnenden wordt in Duitsland het debat over de invloed van gewelddadige games in alle hevigheid gevoerd. De dader van het bloedbad blijkt zich regelmatig te hebben ingelaten met bijzonder gewelddadige multiplayergames. Deze moordpartij is het zoveelste geval waaruit blijkt dat de veelal jonge spelers niet altijd in staat zijn fictie en realiteit van elkaar te scheiden wat één van de versterkende elementen kan zij die leiden tot dergelijk bijzonder moorddadig gedrag.

In België geen verbod.
In Duitsland werd vorig jaar de verkoop van 43 extreem gewelddadige games verboden
dit in tegenstelling tot België geen waar enkele game verboden is niettegenstaande er ook hier een groot aanbod is van extreem gewelddadige games waarin het gebruik van geweld wordt aangemoedigd en beloond en waarbij geweld gecultiveerd en genormaliseerd wordt.
In België wordt door de gamesector slechts op vrijwillige basis gebruik gemaakt van de
PEGI-labeling, een Europees classificatiesysteem waarbij via informatieve pictogrammen op de games leeftijdsratings (een aanbevolen minimumleeftijd) worden vermeld. De pictogrammen geven ook aan of er in de game geweld wordt getoond of profaan taalgebruik wordt gehanteerd.

Afdwingbaar systeem.
De voorbije legislatuur interpelleerde volksvertegenwoordiger Filip Dewinter herhaaldelijk
de bevoegde Minister Anciaux en hij diende in juni 2008 een voorstel van resolutie in waarbij hij de Vlaamse Regering vroeg om nogmaals aan te dringen om de nog steeds bestaande bevoegdheid over de keuring van culturele gegevensdragers, te regionaliseren. Vervolgens zou de Vlaamse Regering een regelgevend kader moeten uitwerken waarbij een keuringscommissie een afdwingbaar classificatie- en reguleringssysteem zou moeten uitwerken. Tegelijkertijd zou de verkoop van games dan moeten worden afgestemd op dit afdwingbaar systeem.

Vrijblijvend PEGI-label.
Door Dewinter wordt eveneens verwezen naar de zeer recente beslissingen van het
Europees Parlement dat zich uiteindelijk realiseert dat de overheid zijn verantwoordelijkheid dient te nemen en men verder moet gaan dan alleen maar een vrijblijvend PEGI-label. Het Europees Parlement vraagt een gedragscode voor producenten van videospelletjes, handelaars en eigenaars van internetcafés waarbij de verkoop wordt afgestemd op het PEGI-label.

Schril contrast.
De visie en intiatieven van Filip Dewinter staan in schril contrast met de voorstellen van
de meerderheid in het Vlaams Parlement die in een eigen resolutie niet verder wilde gaan dan zelfregulatie door alle media-actoren en een betere verspreiding van het kijkwijzersysteem en het PEGI-label.

Bron: Vlaams Belang.
Bewerking JVDS

NVDR :
Wat moet er na dit drama in Winnenden nóg gebeuren vooraleer men
wakkerschiet en beseft dat er iets misloopt met onze jeugd. Wanneer gaat men beseffen dat kinderen opgevoed moeten worden en gezonde aandacht nodig hebben vanaf de wieg tot hun volwassenheid. Kinderen moeten, behalve gevormd, ook gecontroleerd worden. Vorming en controle moet gebeuren door de ouders, niet door de school en/of naschoolse opvang. Als een jong koppel beslist om kinderen te nemen, moeten zij zich ervan bewust zijn dat dat verantwoordelijkheden met zich mee brengt en dat één van de ouders moet stoppen met werken om de kinderen op te voeden, wat een volle dagtaak is, en er te zijn als hun kroost thuis komt van school. Wat was er mis met het boterhammetje dat wíj kregen als we van school thuiskwamen. Vandaag krijgen de kinderen een sleutel om binnen te geraken en kunnen zij een zak chips uit de kast halen en terwijl ze die naar binnen werken kunnen ze "chatten" op het internet of een gewelddadig spelletje spelen. Is dat vorming? Neen, dat is mísvorming en in feite een misdaad tegenover onschuldige kinderen die niet alleen vrágen maar ook récht hebben op ouderliefde en aandacht.   

JVDS ©
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
www.morse-press.be  1740 Ternat.


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.