Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926559





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Crimineel geld witwassen middels "muilezels".
20 februari 2009
Aanbod van té aantrekkelijke jobs per e-mail.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 572.800
Brussel / Ternat, 20 februari 2009.

Vandaag waarschuwt de Computer Crime Unit -CCU- van de Federale Politie voor een nieuwe golf van e-mail berichten -spam- waarin aantrekkelijke jobs worden aangeboden van weinig werken en veel verdienen. Het betreft hier echter jobs waarin de belangstellende, als "financieel manager die de geldtransacties van klanten beheert", meewerkt aan het witwassen van crimineel geld. 

Goedbetaald met veel vrije tijd.
De spamberichten, afkomstig van een zogezegd "dynamische firma", hebben als onderwerp “goed betaalde baan met veel vrije tijd”, of iets van dien aard, en ze vallen op omdat ze bijna geen inspanning vragen en hoge inkomsten beloven. Als “regionale manager” dient men geld van “klanten” te ontvangen op een eigen Belgische bankrekening. Zodra het geld is ontvangen, moet het, na aftrek van een commissieloon van enkele percenten, doorgestort worden. De financiële transactie gebeurt via een geldtransfersysteem zoals Western Union. Voor slechts enkele uurtjes werk per dag beloven de criminelen een royaal maandloon en heel wat carričremogelijkheden. De enige vereiste is dat men beschikt over een goede computerkennis, een internetaansluiting en een Belgisch bankrekeningnummer.

Muilezel
Op het eerste zicht lijkt het om een aantrekkelijk aanbod te gaan, zoniet in de realiteit. Het geld dat van zogenaamde klanten moet worden geďnd is op illegale manier verkregen. De “regionale manager” speelt de rol van wat in het jargon een muilezel wordt genoemd. Deze moet het geld overmaken naar een andere muilezel, die het op zijn beurt doorstuurt naar de volgende en eventueel de volgende en de volgende, zodat het moeilijk wordt om te traceren wie uiteindelijk het geld heeft geďncasseerd.
Door hieraan mee te werken, helpt de muilezel criminelen om geld te verduisteren en maakt zij/hij zich schuldig aan witwassen.

Onmiddellijk wissen
De rekruteringsmails worden massaal het internet rondgestuurd. Ze verschillen van de vorige ladingen doordat ze opgesteld zijn in behoorlijk Nederlands of Frans wat de aanbieding enige betrouwbaarheid lijkt te verlenen. De vermelding dat er een proefperiode van enkele weken aan de job verbonden is, doet het geheel wat officiëler lijken.
Van zodra u dit soort berichten ziet moet er onmiddellijk een alarmbel afgaan: dit is geen legitiem aanbod. Wie erop ingaat stelt zich bloot aan gerechtelijke vervolging wegens het meewerken aan het witwassen van crimineel verkregen geld.
Indien je dit soort ongewenste berichten ontvangt is er dus maar één goede reflex: meteen wissen.

NVDR :
Wanneer iemand een werkaanbod krijgt waarin veel geld beloofd wordt in ruil voor weinig of geen inspanning moet er automatisch een belletje gaan rinkelen. Veel geld verdienen zonder te werken is nu eenmaal onmogelijk behalve wanneer het om oneerlijke praktijken gaat waarbij anderen, op een of andere manier, worden of zijn opgelicht.

JVDS ©

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
www.morse-press.be  1740 Ternat.    

Laatste update ( 20 februari 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.